StoryEditor

Nečakaný vyzývateľ Petra Sagana. Mladý Belgičan zabojuje o zelený dres na Tour

16.06.2019, 00:00
Dvadsaťštyriročný Belgičan, ktorý na generálke pred Tour de France - francúzskych pretekoch Critérium du Dauphiné - ukazuje, aký je silný.

Šesťkrát na Tour de France vyhral zelený dres v bodovacej súťaži. Vlani dorovnal dlhoročný rekord Erika Zabela a tento rok ho túži prekonať.

Peter Sagan sa ale možno bude musieť oháňať viac, než by sám chcel. "Neviem, či mu zelené tričko dokážem zobrať už tento rok, ale v budúcnosti to nevylučujem. Každopádne to skúsim," hovorí Belgičan Wout van Aert.

Dvadsaťštyriročný Belgičan, ktorý na generálke pred Tour de France - francúzskych pretekoch Critérium du Dauphiné - ukazuje, aký je silný.

Vie vyhrať v špurte, vie vyhrať časovku, neodpadá v kopcoch. Je podobne všestranný ako slovenský šoumen.

Na týchto pretekoch v súťaži o zelené tričko vládne. A tento rok sa prvýkrát predstaví na Tour, ktorá štartuje o tri týždne. "Ale pre mňa je siedmy zelený dres momentálne tou najväčšou motiváciou," kontruje Sagan.

Po rokoch, kedy kurzy na to, že Sagan dobehne Tour v drese lídra bodovacej súťaže, boli tak nízke, že nemalo zmysel na ne stávkovať, je tu konečne dráma.

Nastupujúca generácia
Bol to pre mnohých fanúšikov i expertov vo štvrtok veľmi zvláštny a nečakaný pohľad. Že Wout van Aert porazí jedného z najrýchlejších cyklistov planéty? To vážne málokto čakal. Veď írsky bombardér Sam Bennet má tento rok na konte už sedem čiastkových triumfov. Žiadny ďalší špurtér ich nemá viac.

Porazil už Gaviriu, Vivianiho, Sagana, Greipela ... proste všetky šprintérske esá súčasnosti. A vo štvrtok sa na Dauphiné musel skloniť práve pred van Aertom.

"My sme vedeli, že niečo podobné dokáže, teraz sme len dostali potvrdenie," usmieval sa Grischa Niermann, športový riaditeľ Jumba.

Čo vy ste vlastne za typ cyklistu? pýtali sa potom van Aerta novinári prekvapene. "To je veľmi ťažko zodpovedateľná otázka," rozosmial sa 24-ročný Belgičan.

Spolu s Mathieuom van der Poelom a Remko Evenepoelom je súčasťou nastupujúcej generácie z Beneluxu. Generácia, ktorá už súčasnými výkonmi na ceste v mnohých vzbudzuje strach.

Trebárs Thomas de Gendt z tímu Lotto-Soudal proti nim plánuje petíciu. "Žiadam všetkých cyklistov, aby podpísali petíciu proti tým trom. Aby sme im zakázali prístup na cestu počas nasledujúcich štyroch rokov. Ďakujem," napísal Belgičan na Twitter. Pri van Aertovi to momentálne vyzerá tak, že pre neho nič nie je nemožné.

V blate sa stal trojnásobným majstrom sveta. Že má dar pre jarné klasiky? To pri cyklokrosároch nie je prekvapenie. On teraz ale na Dauphiné najprv šokoval drvivým triumfom v 26-kilometrovej časovke, v ktorej porazil majstra sveta Toma Dumoulina o 47sekund.

Potom zvíťazil v hromadnom špurte, v ktorom porazil Bennetta alebo fenoména tohtoročnej jari Juliana Alaphilippa z Quick-Stepu. K tomu bol v ďalších dvoch etapách druhý a tretí. "Čo sa to stalo? Pre mňa je to niečo neuveriteľné. Nikdy by som nečakal, že môžem v špurte poraziť Sama Bennetta," nechápal.

Nepoznám svoje limity
Práve jeho konštantnú výkonnosť v rôznych typoch etáp je presne ten mix, ktorý cyklista potrebuje na získanie zeleného dresu na Tour de France.

K tomu, aby vôbec mohol vyzvať na súboj Petra Sagana. Veď práve toto je Slovákova najväčšia zbraň. Získavať body deň čo deň. Preto sa tá otázka ponúka.

Dokáže Belgičan niečo podobné ako na Dauphiné predviesť aj pri svojom debute na Tour? Dokáže práve on najviac podkúriť Saganovi?

"Nie som si istý, či som toho schopný už tento rok. Bude to moja prvá Tour, na ktorej sa chcem hlavne učiť a pomáhať ostatným. Pre mňa bude ťažké ju vôbec celú dokončiť," zhadzuje svoje šance.

Ale len na chvíľu, než sa odmlčí, zauvažuje a odpovie znovu. "V budúcnosti by som sa tomu ale nebránil. Teraz na Dauphiné je to prvýkrát, čo o zelený dres bojujem, a je vidieť, že to ide," usmeje sa. "Ja sám ešte nepoznám svoje limity."

Nepoznajú ich ani v jeho tíme Jumbo-Visma. Ani oni nečakali, že by van Aert mohol na Dauphiné vyhrať časovku a hromadný dojazd. "Ale o to zaujímavejšiu perspektívu nám to dáva smerom k júlu," teší športového riaditeľa Grischa Niermanna.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 04:14