StoryEditor

Prognózy nás nezaujímajú. Chceme postúpiť!

10.11.2005, 23:00

Budúcoročné futbalové majstrovstvá sveta v Nemecku už dávnejšie poznajú jedenásť európskych krajín, ktoré nebudú chýbať na tomto vrcholnom podujatí. O tri posledné miestenky pre najstarší kontinent bude v troch barážových zápasoch bojovať šestica reprezentačných tímov. Barážové dvojice Nórsko - Česko, Švajčiarsko - Turecko a Španielsko - Slovensko majú úvodné stretnutia na programe v sobotu, rozhodujúce odvety v stredu.
Slovenská reprezentácia stojí pred najväčšou príležitosťou prebojovať sa na vrcholné podujatie. Dosiaľ ešte nikdy nedokázala takýmto spôsobom zvládnuť kvalifikačné súboje. Posledný krok však bude určite najťažší. Oproti zverencom trénera Dušana Galisa sa totiž postavia futbaloví kúzelníci zo Španielska, ktorí pôsobia v popredných európskych veľkokluboch. Kým pre našich futbalistov je postup do baráže najväčším úspechom v doterajšej histórii samostatného Slovenska, Španieli sú sklamaní, že nedokázali postúpiť na šampionát priamo. Favoritom dvojzápasu je jednoznačne mužstvo z Pyrenejského polostrova, no galisovci rozhodne necestovali do Madridu v porazeneckej nálade. "Aj keď Španieli sú jednoznačne považovaní za favorita, pokúsime sa postúpiť na šampionát. Každý iný výsledok by bol neúspechom. Myslím si, že šance máme, pokiaľ by sme si netrúfali, bolo by zbytočné bojovať v základnej skupine. Baráž so Španielskom je vrcholom kariéry pre všetkých vrátane mňa, preto urobíme všetko pre konečný úspech. Je to výzva, verím, že hráči podajú nadpriemerné výkony," povedal Galis. "Mrzí ma, že sa počas kvalifikácie menili pravidlá hry a dodatočne sa do baráže nasadzovalo, ale to už je za nami a musíme sa pobiť aj so Španielmi. Súper je jednoznačným favoritom, má obrovskú základňu. Tréner Aragones by mohol postaviť dve-tri rovnocenné jedenástky. V úvodnom zápase by som bol spokojný s akoukoľvek remízou, ale prípadne aj s každým výsledkom, ktorý nám dá reálne šance vybojovať si postup v odvete."
Nedať im priestor
Odhodlaní postúpiť sú aj samotní hráči. "Už veľa reprezentácií dokázalo uhrať na španielskej pôde dobrý výsledok, tak prečo by sa to nemohlo podariť aj nám. S týmto cieľom cestujeme do Madridu aj my. Treba čo najdlšie udržať bezgólový stav a potom pohroziť z rýchlych protiútokov," povedal pred odvetou najlepší kanonier slovenskej reprezentácie v kvalifikácii Róbert Vittek. "Musíme byť aktívni najmä v hre bez lopty. Dobre sa pohybovať, pretože keď necháme Španielom priestor, tak bude zle. Nesmieme zbytočne strácať lopty. To by sme domácim nahrali na smeč," dodal útočník FC Norimberg. Na vynikajúce kombinačné schopnosti súpera upozornil aj stredopoliar Slovana Liberec Ivan Hodúr. "Individuálne sú Španieli na tom výborne, v súbojoch jeden na jedného sú mimoriadne nepríjemní. Nemôžeme im dať príliš veľa priestoru, lebo potom sa s nami pohrajú."
Po stredajšej dohrávke futbalovej Corgoň ligy prišiel tréner Galis o brankársku dvojku Juraja Čobeja. Gólman Artmedie sa zranil v zápase s Trenčínom a v nominácii ho nahradí Marián Kelemen z druholigového španielskeho tímu CD Tenerife.

BARÁŽ
Sobota:
Nórsko - Česko (Oslo, 19.30), Švajčiarsko - Turecko (Bern, 20.45), Španielsko - Slovensko (Madrid, 22.00)

Pravdepodobné zostavy

Španielsko
Casillas
Salgado Puyol Pablo Del Horno
Albelda
Xabi Alonso Xavi Hernández
Reyes Torres Raúl
Slovensko
Vittek
Németh
Greško, Hlinka, Hodúr, Karhan
Had Škrteľ Kratochvíl Zábavník
Čontofalský

01 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komu prinesie výhody nový index? 02 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Indikátor ekonomického sentimentu klesol na 90,8 bodu 03 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NBS nevidí veľký priestor na posilnenie meny
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 22:06