StoryEditor

Bláznivý dvojzápas so šťastným koncom

04.08.2005, 00:00
Artmedia sa v súboji o postup do hlavnej časti LM stretne s Partizanom Belehrad, ktorý vo včerajšej odvete 2. predkola zvíťazil na trávniku moldavského Sheriffa Tiraspol 1:0. V úvodnom stretnutí zvíťazil majster Srbska a Čiernej Hory rovnakým rozdielom. Partizan bol na rozdiel od Artmedie nasadený priamo do 2. predkola.

Netradičný pohľad sa v utorok večer naskytol divákom v glasgowskom Celtic Parku. Ich miláčikovia síce zdolali v 2. predkole futbalovej Ligy majstrov Artmediu Bratislava rozdielom triedy 4:0, no po záverečnom hvizde hlavného rozhodcu zdvíhali ruky nad hlavu hráči súpera. Bláznivý dvojzápas medzi škótskym veľkoklubom a slovenským majstrom sa skončil celkovým skóre 5:4 v prospech Bratislavčanov.

Weiss svojim veril
Po minulotýždňovom zápase na Tehelnom poli, v ktorom zaznamenal Celtic najvyššiu prehru na medzinárodnej scéne, sa takmer opäť prepisovala história. Ak by totiž zverenci trénera Gordona Strachana dokázali zmazať päťgólový náskok súpera a vyradiť Artmediu, stali by sa prvým mužstvom, ktoré postúpilo do ďalších bojov po prehre 0:5 z prvého zápasu. Tréner Vladimír Weiss si však takýto scenár nepripúšťal ani po štvrtom góle v sieti Čobeja. "Práve naopak, po štvrtom góle domácich som bol presvedčený, že piaty nám už nedajú. Na chlapcoch som videl, že postup si nedajú zobrať z rúk. Teší ma, že naši futbalisti boli hrdí, statoční a že sa dobre bili za klubové farby. Podľa môjho názoru sme si postup zaslúžili a o ten jeden gól sme boli lepší," sebavedome vyhlásil Weiss, ktorý považuje postup za obrovský úspech slovenského futbalu. "Kým s Kairatom bral postup každý ako samozrejmosť a bol pre nás povinnosťou, teraz sme vyradili veľkého obra. Sme na to hrdí a nesmierne šťastní. Niekedy sa dá aj po prehre oslavovať a v našom prípade sa to teraz potvrdilo." Oveľa smutnejší bol po zápase tréner domácich Gordon Strachan, ktorého prehra v Bratislave takmer stála hlavu. Domácim víťazstvom si však čiastočne získal fanúšikov i škótske médiá. "Hrdosť, smútok, krivda - to všetko sa vo mne mieša. Pred zápasom som hráčom povedal, že to môže byť najväčšia noc v ich kariére. Nemám im čo vyčítať, boli naozaj výborní a som na nich hrdý. Najviac mi je však ľúto fanúšikov, ktorí nás mohutne povzbudzovali. To je najväčšie sklamanie, že na ďalší pohárový zápas v Európe musia čakať až do ďalšej sezóny."

Verní Škóti
Klobúk dolu nielen pred postupom Artmedie, ale aj pred vernosťou škótskych fanúšikov. Nie nadarmo sú považovaní za najlepších na svete. Napriek zahanbujúcej prehre sa štadión Celtic Park naplnil do posledného miesta. Pred odvetným zápasom vedeli všetci hráči Artmedie, že ich v Glasgowe čaká 60-tisícový kotol fantastických fanúšikov, ktorí budú neustále hnať dopredu svoj tím. Napriek tomu po zápase potvrdili, že až takúto úžasnú atmosféru nečakali. "Ja som v živote už niečo odohral, aj pred veľkým počtom divákov, ale toto som ešte nezažil. Vďaka divákom bolo hráčov Celticu na ihrisku možno aj dvadsať," priznal kormidelník Artmedie. A čo slovenský fanúšik? Ten sedel pri rádiu ako pred dvadsiatimi rokmi. Napriek kvalitnému komentáru to bola zahanbujúca vizitka predovšetkým pre slovenskú verejnoprávnu televíziu, ktorá nezaradila tento zápas do svojho vysielania. Vzhľadom na vysokú sumu za televízne práva sa takýto krok dal od súkromných televízií očakávať.

Súperom Artmedie Partizan Belehrad
Artmedia sa v súboji o postup do hlavnej časti LM stretne s Partizanom Belehrad, ktorý vo včerajšej odvete 2. predkola zvíťazil na trávniku moldavského Sheriffa Tiraspol 1:0. V úvodnom stretnutí zvíťazil majster Srbska a Čiernej Hory rovnakým rozdielom. Partizan bol na rozdiel od Artmedie nasadený priamo do 2. predkola.

Celtic získal späť svoju hrdosť
celticfc.net: Zverenci trénera Gordona Strachana podali heroický výkon. Od postupu a najväčšieho zvratu v histórii európskych pohárov ich napokon delil jediný gól.
Scotsman: Celtic bol veľmi blízko k sláve, no napokon upadol do európskej agónie. Gordon Strachan však ukázal svoju statočnú tvár a presvedčil, že je schopný so Celticom konkurovať Rangers v boji o škótsky titul a o rok ho dotiahnuť do Ligy majstrov.
BBC Sport: Statočný Celtic bol blízko, aby prepísal futbalovú históriu. Napokon napriek štvorgólovému víťazstvu nad Artmediou Bratislava z Ligy majstrov vypadol.
Reuters: Celtic bojoval, v dramatickej odvete zdolal Artmediu 4:0. Z Ligy majstrov však vypadol celkovým skóre 4:5.
The Herald: Celtic síce z Ligy majstrov vypadol s Artmediou Bratislava, no výkonom v odvete opäť získal stratenú hrdosť. Veľa nechýbalo, aby Strachan a spol. dokonca zvrátili výsledok 0:5 z prvého zápasu.
eurosport.com: Celtic dal zbohom futbalovej Európe napriek veľkolepému víťazstvu 4:0 v odvete 2. predkola LM nad Artmediou Bratislava.
Denník Sport: Celtic to nestihol, Artmedia horko-ťažko ubránila päťggólový náskok. Slovenský majster si po kolotoči v Celtic Parku poriadne oddýchol.
idnes.cz: V odvete 2. predkola inkasoval slovenský majster od Celticu štyri góly, ale aj tak pokračuje. V závere bratislavský tím čelil drvivému tlaku Škótov, ale odolal mu a mohol sa tešiť z postupu.

01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Varšavskú burzu zasiahla hrozba vojny a zmeny v poľskej vláde 02 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pražskú burzu zasiahol pád akcií Telecomu a Erste Bank
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 04:48