StoryEditor

Chelsea túži po odplate

26.04.2007, 00:00
Nadišiel čas na vyrovnanie účtov. V semifinále najprestížnejšej klubovej súťaže môže londýnska Chelsea vrátiť súperovi z Liverpoolu sklamanie z vypadnutia spred dvoch rokov. Tím z mesta skupiny Beatles vtedy postúpil vďaka spornému gólu Luisa Garciu, o ktorom rozhodol slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ. "Všetci po zápase videli, že gól nemal platiť, ale to je už minulosť. Proti Liverpoolu nás čaká ozajstná futbalová bitka o postup," povedal kouč Chelsea Jose Mourinho.

BRATISLAVA -- Nadišiel čas na vyrovnanie účtov. V semifinále najprestížnejšej klubovej súťaže môže londýnska Chelsea vrátiť súperovi z Liverpoolu sklamanie z vypadnutia spred dvoch rokov. Tím z mesta skupiny Beatles vtedy postúpil vďaka spornému gólu Luisa Garciu, o ktorom rozhodol slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ. "Všetci po zápase videli, že gól nemal platiť, ale to je už minulosť. Proti Liverpoolu nás čaká ozajstná futbalová bitka o postup," povedal kouč Chelsea Jose Mourinho.

Tréner Liverpoolu cíti šancu
Víťaz Ligy majstrov spred dvoch rokov, Liverpool, vyradil v osemfinále súťaže obhajcu trofeje Barcelonu a vo štvrťfinále holandský Eindhoven. Kouč "The Reds" Rafael Benitez svojich hráčov nabádal, aby zabudli na úspešné vyradenie Chelsea zo súťaže spred dvoch rokov, a aby sa sústredili na prítomnosť. "V tomto semifinále sa bude tvoriť história oboch klubov," uviedol Benitez. On sám však vtedajší súboj neraz anglickým médiám pripomínal. "Pred dvoma rokmi som mal tušenie, že cez Chelsea postúpime. Rovnaké pocity mám aj teraz," skonštatoval Benitez. Sebavedomie Liverpoolu potvrdzuje aj posledný súboj tímov. V januárovom zápase anglickej Premier league prehrali zverenci Joseho Mourinha v Liverpoole 0:2. Hráčov "The reds" doviedol s kapitánskou páskou k triumfu v Lige majstrov v roku 2005 Steven Gerrrard. Pred súbojom s Chelsea si na tieto chvíle zaspomínal. "Je ťažko opísať, keď som doviedol s kapitánskou páskou k trofeji. Bolo to ako snívať nádherný sen," spomínal Gerrard. Stredopoliar Liverpoolu si takéto spomienky cení viac, ako zarobené peniaze, ktoré mu futbal prináša. "Doma mám množstvo medailii, diplomov a rôzne spomienkové predmety. Tie pre mňa znamenajú omnoho viac ako nejaké peniaze na bankovom účte," dodal Gerrard.

Mourinho sa bál o Drogbu
Tréner londýnskeho klubu varoval svojich zverencov pred provokáciami zo strany hráčov Liverpoolu. "Neprekvapilo by ma, keby sa celý zápas snažili vylúčiť Drogbu z druhého zápasu," skonštatoval pred prvým súbojom Mourinho. Až štyrom futbalistom Chelsea (Drogba, Cole, Diarra a Ballack -- pozn. red.) hrozilo zastavenie činnosti v odvete pre dve žlté karty. Liverpool má len jedného ohrozeného hráča, Jermaina Pennanta. "Nebude to rovnocenná bitka dvoch tímov. Máme zranených hráčov a je ešte jedna vec, ktorá by mohla rozhodnúť. Hráči Liverpoolu nemajú žlté karty," uviedol Mourinho. Podľa neho mal Liverpool v základnej skupine ľahších súperov, aj preto majú len jedného hráča so žltým napomenutím. "Liverpoolsky útočník Dirk Kuyt dostal v prvom súboji s Eindhovenom žltú kartu na konci zápasu len preto, aby mohol proti nám nastúpiť s čistým štítom," sťažoval sa Mourinho.

CITÁT J. MOURINHO
Nebude to rovnocenná bitka dvoch tímov. Máme zranených hráčov.

VLADIMÍR TRÁVNIČEK

ZAUJÍMAVOSTI Z TÁBORA SÚPEROV (plocha)
-- Chelsea sa tretíkrát z posledných štyroch rokov prebojovala do semifinále súťaže, pričom sa jej ešte nepodarilo postúpiť do finále. Pred dvoma rokmi jej cestu zastavil práve Liverpool.

-- V uplynulej sezóne Ligy majstrov sa stretli už v skupinovej fáze, oba vzájomné zápasy sa skončili bezgólovou remízou. Skupinu napokon vyhrali hráči Liverpoolu o bod pred zverencami trénera Mourinha.

-- Celková historická bilancia hovorí pre Liverpool. "The Reds" vyhrali zo 145 stretnutí 66, v 50 triumfovala Chelsea a 29 súbojov sa skončilo nerozhodným výsledkom.

-- Chelsea prehrala len jedno z 15 domácich stretnutí Ligy majstrov pod vedením trénera Mourinha -- v osemfinále minulej sezóny s FC Barcelona. V posledných desiatich dueloch na Stamford Bridge brankári navyše až sedemkrát udržali čisté konto.

-- Tréner Chelsea Jose Mourinho sa môže stať tretím koučom v histórii, ktorý vyhrá Ligu majstrov s dvoma rôznymi klubmi. Pred ním to dokázali len Ernst Happel s Feyenoordom a Hamburgom a Ottmar Hitzfeld s Borussiou Dortmund a Bayernom Mníchov.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. máj 2024 03:34