StoryEditor

Bajčičák v skiatlone ôsmy

12.02.2006, 23:00
Autor:
SITASITA
Prekvapujúcim víťazom včerajších pretekov mužov v skiatlone na 30 km (15 km klasicky a 15 km voľne) na ZOH v Turíne sa v stredisku Pragelato stal Rus Jevgenij Dementiev s náskokom 0,6 sekundy pred nórskym reprezentantom Frodem Estilom, bronz si vybojoval Talian Pietro Piller-Cotrer so stratou deväť desatín.

Prekvapujúcim víťazom včerajších pretekov mužov v skiatlone na 30 km (15 km klasicky a 15 km voľne) na ZOH v Turíne sa v stredisku Pragelato stal Rus Jevgenij Dementiev s náskokom 0,6 sekundy pred nórskym reprezentantom Frodem Estilom, bronz si vybojoval Talian Pietro Piller-Cotrer so stratou deväť desatín. Vynikajúco si počínal aj slovenský reprezentant Martin Bajčičák, ktorý obsadil výbornú ôsmu priečku. Ďalšieho Ivana Bátoryho klasifikovali na 25. mieste, Michal Malák skončil 54.
Iba 23-ročný Jevgenij Dementiev dosiaľ vyhral iba jedny preteky Svetového pohára -- v roku 2005 vo švédskom Falune, na stupňoch víťazov stál dovedna tri razy (bilancia: 1 -- 2 -- 0). Vlani na MS v Oberstdorfe skončil v skiatlone na 22. mieste a jeho doterajším najväčším úspechom bol titul juniorského majstra sveta spred troch rokov vo švédskej Solleftee na 10 km klasicky. Dementiev, ktorý pochádza z ťumenského regiónu, zaútočil v olympijskom skiatlone až v samom závere, keď dovtedy ho nebolo vo vedúcej skupine takmer vôbec vidieť. V cieľovej rovinke sa zdrvujúcim finišom dostal pred Švéda Södergrena a domáceho Taliana Pillera Cottrera a oboch potom predstihol aj Nór Frode Estil.
Na perfektne upravenej trati v Pragelate si skvele počínal aj Martin Bajčičák. V prvej, klasickej časti si udržal kontakt s hlavnou skupinou, pred prezúvaním lyží bol na 27. mieste so stratou 9,1 s. Vo voľnej technike, ktorá mu ide lepšie, sa lyžiar zo Zákamenného celý čas pohyboval na špici a zásluhou štvrtého najlepšieho času sa posunul na konečné ôsme miesto. Bajčičák si v nedeľu v skiatlone o štyri priečky zlepšil svoje olympijské maximum zo Salt Lake City 2002, kde skončil 12. na 50 km klasicky.
Skúsený Ivan Bátory, ktorý v Turíne štartuje už na svojej štvrtej olympiáde, sa až do 19. kilometra pohyboval na špici, lenže voľná technika nie je jeho doménou a klesol napokon na 25. miesto. V klasike bol člen ŠKP Štrbské Pleso piaty, ale v druhej časti pretekov dosiahol až 27. čas. Michal Malák v premiére na ZOH skončil na 54. mieste v konkurencii 76 pretekárov.
Víťazkou pretekov žien v skiatlone (7,5 km klasicky a 7,5 km voľne) sa stala Kristina Šmigunová z Estónska pred českou reprezentantkou Kateřinou Neumannovou, bronz si vybojovala Ruska Medvedevová-Abruzovová. Jediná Slovenka v 67-člennom štartovom poli Alena Procházková obsadila 46. miesto.
Martin Bajčičák (8. miesto): Som spokojný, teší ma, že som odolal všetkým stresom, ktoré som v posledných dňoch prežíval. Určite ma to psychicky rozhádzalo a dnešný výsledok beriem ako víťazstvo nad sebou samým. Ôsme miesto je krásne, ale verím, že je to iba rozbeh do ďalších pretekov. Urobil som maximum, čo som bol schopný. Škoda, že v záverečnom stúpaní pred cieľom som troška stuhol a nedokončil som preteky tak, ako som si predstavoval. Toto bol rozhodujúci moment, že som nezasiahol do boja o medailu.
Ivan Bátory (25. miesto): Dosť sa taktizovalo, nemalo význam hnať sa dopredu. Ak som sa z času na čas objavil na čele, bolo to preto, lebo som sa chcel vyhnúť kolíziám. Výsledok nenapĺňa moje ambície, trúfal som si na prvú desiatku.
VÝSLEDKY
Skiatlon mužov na 30 km (15 km klasicky a 15 km voľne):
1. Dementiev (Rus.) 1:17:00,8, 2. Estil (Nór.) +0,6, 3. Cottrer (Tal.) +0,9, 4. di Centa (Tal.) +2,4, 5. Södergren (Švéd.) +3,5, 6. Vittoz (Fr.) +6,7, 7. Botwinov (Rak.) +7,7, 8. BAJČIČÁK (SR) +7,9,... 25. BÁTORY +1:57,4, 54. MALÁK (obaja SR) +6:39,1.
Skiatlon žien na 15 km (7,5 km klasicky a 7,5 km voľne): 1. Šmigunová (Est.) 42:48,7, 2. Neumannová (ČR) +1,9 s, 3. Medvedevová-Abruzovová (Rus.) +14,5,... 46. PROCHÁZKOVÁ (SR) +4:56,5.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 18:01