StoryEditor

Motiváciou olympiáda v Pekingu

03.10.2005, 00:00
Jedine zlato v austrálskom Penrithe pre slovenskú výpravu zatiaľ vybojovala kajakárka Elena Kaliská. Vyhrala prvé kolo a v druhom bravúrnou jazdou s celkovým náskokom takmer troch sekúnd rozpútala radosť v našom fanúšikovskom tábore. Zlatá medaila je určite cenná, ale zaujímalo nás -- akú finančnú hodnotu má titul majsterky sveta? Elena sa po tejto otázke od srdca zasmiala a spustila: "V porovnaní s futbalom či hokejom zaostávame, čo sa týka peňazí, ďaleko pozadu. Inými slovami sme teda podstatne chudobnejší."

Jedine zlato v austrálskom Penrithe pre slovenskú výpravu zatiaľ vybojovala kajakárka Elena Kaliská. Vyhrala prvé kolo a v druhom bravúrnou jazdou s celkovým náskokom takmer troch sekúnd rozpútala radosť v našom fanúšikovskom tábore. Zlatá medaila je určite cenná, ale zaujímalo nás - akú finančnú hodnotu má titul majsterky sveta? Elena sa po tejto otázke od srdca zasmiala a spustila: "V porovnaní s futbalom či hokejom zaostávame, čo sa týka peňazí, ďaleko pozadu. Inými slovami sme teda podstatne chudobnejší."
Chudobnejší však neznamená chudobní, hoci Elena si ešte pamätá, keď na pretekoch naši pretekári nocovali v stane, no tie časy sú už preč. Aj keď... "Ako olympijský šport, ktorý má pravidelne úspechy či už na olympiáde alebo svetových šampionátoch, by sme určite mali mať viac. Je smutné, že športovci, ktorí nosia domov medaily, nie sú lepšie ocenení." Existuje teda vo vodnom slalome vôbec nejaká finančná motivácia? Dostanete nejaké peniaze, takzvane prize money, za zisk titulu majsterky sveta? "Tak to skutočne neviem, ale myslím si, že nie. Motiváciou je však láska k športu. Každý z nás robí vodný slalom najmä pre radosť, o finančnej motivácii sa určite nedá hovoriť." Ako potom dokážete prežiť? Príprava, cestovanie a náklady na preteky musia byť veľmi drahé... "Členom Top Tímu pomáha štát zo svojho rozpočtu, ten dokonca podporuje aj rozvoj mládeže, čo je veľmi dobre pre budúcnosť. No a ostatné pokryjú sponzori." Dá sa približne vyčísliť, koľko stojí jedna sezóna špičkového vodného slalomára? "Ak zarátam úplne všetky náklady a aj honoráre pre trénera, tak približne jeden a pol milióna korún."
A čo športová motivácia? Víťazstvom ste skompletizovali zlatú zbierku z vrcholných podujatí - OH 2004 v Aténach, ME 2004 v Skopje a teraz MS 2005 v Penrithe. Zostáva vám ešte nejaký cieľ do ďalších sezón? "Vždy je prečo jazdiť. Na vrchole však nie je jednoduché udržať sa dlho a každý športovec by mal odhadnúť správny čas, kedy skončiť," odpovedala so záhadným úsmevom. Žeby náznak ukončenia kariéry? "Nie," vyvrátila naše úvahy a vzápätí dala svojmu cieľu konkrétne meno: "Peking. Rozhodla som sa ešte zabojovať o miestenku na ďalšie olympijské hry. Bolo by krásne obhájiť triumf z Atén, nie?"

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 06:17