TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Slovan senzačne vyradil futbalistov PAOK Solún a postúpil do skupinovej fázy

29.08.2019, 20:55
Autor:
redred
Futbalisti Slovana Bratislava síce prehrali v Grécku 2:3, vďaka lepšiemu skóre si zabezpečili postup do skupinovej fázy Európskej ligy.

Futbalisti Slovana Bratislava si po piatich rokoch opäť zahrajú v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA.

Rozhodla o tom ich štvrtková prehra v odvete play off EL na ihrisku PAOK Solún 2:3, ktorá však Slovanu po triumfe 1:0 v prvom zápase zabezpečila postup ďalej.

Na štadióne Toumba otvoril skóre v 38. minúte Jurij Medveděv, domáci hneď po prestávke otočili výsledok po góloch Dimitrisa Limniosa a Karola Šwiderského.

Mená súperov sa Slovan dozvie v piatok

Na 2:2 upravil v 62. minúte Vernon De Marco, posledné slovo mal v 87. minúte Dimitris Giannoulis, ale na postupe Slovana to už nič nezmenilo.

Slovan si v skupinovej fáze EL zahrá po tretí raz. V auguste 2011 do nej postúpil cez AS Rím po triumfe 1:0 doma a remíze 1:1 vonku.

V sezóne 2013/2014 sa "belasí" do skupiny dostali ako zdolaný tím v play off Ligy majstrov, keď im v ňom vystavil stop bieloruský šampión BATE Borisov (1:1 doma a 0:3 vonku).

Mená svojich súperov sa Slovan dozvie v piatok o 13.00 h v Monaku, keď je na programe žreb. Prvé zápasy v skupinách sa odohrajú vo štvrtok 19. septembra.

Slovanu nemohol v odvete pomôcť pre kartový trest Marin Ljubičič a v zostave nefiguroval ani Alexandar Čavrič, ktorého trápilo zranenie.

Prevaha domácich

​PAOK začal aktívne, mohutne podporovaný hlasitým kotlom fanúšikov. V siedmej minúte mal aj prvú veľkú šancu, keď Pelkas po rohovom kope posadil loptu na hlavu Akpoma, Greif ju s námahou vytlačil nad bránku.

Domáci mali v prvom polčase veľkú prevahu, Slovan sa dopredu dostával sporadicky, ale obrana "belasých" stála na pevných nohách.

O dianí na ihrisku hovorili aj štatistické údaje, Slovan musel do 20. minúty čeliť až siedmym rohovým kopom PAOK-u.

V 35. minúte mali Solúnčania ďalšiu dobrú možnosť, keď z priameho kopu z 20 metrov napálil loptu Douglas Augusto tesne vedľa brány.

V 38. prišiel šok pre domácich, keď sa obranca Jurij Medveděv odhodlal k strele spoza šestnástky a aj vďaka jemnému teču skončila za chrbtom Alexandrosa Paschalakisa - 0:1.

Tréner domácich Abel Ferreira zareagoval po prestávke striedaním, namiesto Dimitrisa Pelkasa poslal do útoku Karola Šwiderského.

PAOK túžil čo najskôr vyrovnať a to sa mu aj podarilo v 49. minúte. Centrovaná lopta do šestnástky si našla Dimitrisa Limniosa a ten sa presadil pred De Marcom - 1:1.

Domáci zacítili nádej a už o pár sekúnd ich striedajúci Šwiderski poslal do vedenia. Slovan mal veľkú šancu v 61. minúte, keď po rýchlom brejku skončila strela Holmana na brániacom Crespovi.

Stoch na striedačke

Z následného rohového kopu však Vernon De Marco opäť umlčal štadión Toumba, keď poslal loptu za Paschalakisa po druhý raz - 2:2.

V 67. minúte mohol o všetkom definitívne rozhodnúť Božikov, no lopta z jeho hlavy po priamom kope Holmana skončila na pravej žrdi.

Tréner PAOK-u predtým na ihrisko poslal Josipa Mišiča, slovenský reprezentant Miroslav Stoch tak zostal do konca zápasu na striedačke.

Spolu s ostatnými spoluhráčmi sledoval skvelý zákrok Greifa po strele Mišiča a potom aj ďalšie šance domácich.

Slovan odolával záverečnému náporu gréckeho majstra, no v 87. minúte napriahol Dimitris Giannoulis a poslal PAOK do vedenia. Záver však už zverenci Jána Kozáka ml. zvládli a po zápase sa mohli tešiť z vytúženého postupu do skupinovej fázy.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-14 10:54:20 - Feat.: - Title: Slovan má ďalší titul, belasí sa však musia už pozerať za horizont. Tieto aspekty treba zlepšiť či doriešiť 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-03-30 19:00:38 - Feat.: - Title: Slovan zdolal Podbrezovú v skupine o titul. Tri body zariadil v prvej minúte nadstavenia Marcelli 05 - Modified: 2024-03-14 14:53:47 - Feat.: - Title: Lobotka aj Soták sa tešia, ich klub zabojuje o pohárové finále. V podbrezovskej bubline sa riešila len výhra
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
22. apríl 2024 18:38