StoryEditor

Olympiádu budú mať Rusi

06.07.2007, 00:00

Zimné olympijské hry v roku 2014 usporiada ruské Soči. Rozhodli o tom hlasovaním predstavitelia Medzinárodného olympijského výboru na zasadnutí v Guatemale. Zimný športový sviatok sa prvýkrát v histórii uskutoční v Rusku, krajine s najväčším počtom medailí v histórii bielych olympiád. Navyše ZOH budú v meste, ktoré leží na morskom pobreží s teplou klímou.

Kórejský smútok
Soči zdolalo v súboji o pridelenie ZOH 2014 vo finálovom druhom kole o štyri hlasy kórejský Pjongčang, pričom už v prvom kole neuspel rakúsky Salzburg. Kórejský kandidát po prvom kole hlasovania viedol, keď dostal 36 platných hlasov. V druhom kole sa však väčšina z tých, ktorí hlasovali predtým za Salzburg, priklonila na stranu Soči a výsledný pomer hlasov v porovnaní s Pjongčangom bol 51:47.
"Sme šťastní. Je to pre nás veľká satisfakcia a doslova historické rozhodnutie. Rusko sa stane viac otvoreným, viac demokratickejším," uviedol šéf ruskej kandidatúry Dmitrij Černyšenko. Kým Rusi oslavovali, Kórejčania sa iba smutne pozerali, rukami si zakryli tváre a mnohí sa neubránili slzám.

Ruský hrdina -- Vladimir Putin
Ruskej kandidatúre výrazne pomohla aj prítomnosť prezidenta krajiny Vladimira Putina v Guatemale, ktorý má navyše v Soči svoj prázdninový dom a do okolia čiernomorského mesta sa chodí pravidelne lyžovať. Výsledok hlasovania je aj jeho víťazstvom a navyše zlepšením medzinárodnej prestíže. "Ak by tu Putin nebol, myslím si, že by boli rozdielne výsledky. Najmä finálový by bol asi iný," myslí si člen výkonného výboru a bývalý skvelý žrdkár Sergej Bubka.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 02:18