Aj vylepšenie zmluvy Lionela Messiho spôsobilo, že podiel výdavkov Barcelony k celkovým príjmom patrí k najvyšším medzi európskymi top klubmi.Reuters
StoryEditor

Rekordér Messi. Hráčom roka FIFA sa stal šiestykrát

23.09.2019, 22:26
Autor:
TASRTASR
Zdolal ďalších finalistov Cristiana Ronalda s Virgilom van Dijkom.

Argentínčan Lionel Messi získal ocenenie Hráč roka podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) 2019. V ankete zvíťazil rekordný šiestykrát, keď zdolal ďalších finalistov Cristiana Ronalda s Virgilom van Dijkom. Výsledky vyhlásili na pondelňajšom galavečere v milánskej opere La Scala.

Tridsaťdvaročný Messi bol najlepším strelcom predchádzajúcej sezóny Ligy majstrov s dvanástimi gólmi. Poradie strelcov pôsobiacich v Európe opanoval vďaka 36 presným zásahom.

S FC Barcelona získal španielsky titul a prebojoval sa do semifinále LM, na reprezentačnej úrovni doviedol Argentínu k bronzu na juhoamerickom šampionáte Copa America.

V ankete, ktorá sa štvrtýkrát uskutočnila pod názvom The Best FIFA Football Awards, nadviazal na úspechy z rokov 2009 až 2012 a 2015. Osamostatnil sa od päťnásobného víťaza Ronalda, ich desaťročnú nadvládu prerušil len vlani Chorvát Luka Modrič.

Portugalčan vyhral s reprezentáciou Ligu národov a s Juventusom Turín si pripísal taliansky titul, v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži dal šesť gólov. Van Dijk sa v predchádzajúcom ročníku výraznou mierou podieľal na triumfe FC Liverpool v LM a na postupe Holandska do finále LN.

Tento rok si vyslúžil ocenenie pre najlepšieho hráča podľa Európskej futbalovej únie (UEFA). Mal šancu stať sa prvým obrancom s prestížnou trofejou FIFA od roku 2006, keď ju dostal Talian Fabio Cannavaro.

Všetci traja finalisti budú favoritmi aj v ankete Zlatá lopta, ktorej výsledky zverejnia 2. decembra. Vlani sa z oboch cien radoval Modrič, v uplynulých troch rokoch sa pódiové umiestnenia líšili len vlani na tretej priečke, v hlasovaní FIFA ju obsadil Egypťan Mohamed Salah, zatiaľ čo v Zlatej lopte Francúz Antoine Griezmann.

Najlepšou hráčkou sa stala Američanka Megan Rapinoeová, ktorá bola najlepšou kanonierkou i hráčkou majstrovstiev sveta žien vo Francúzsku, kde USA získali zlato.

Poctu pre najlepšieho trénera si vyslúžil nemecký kouč FC Liverpool Jürgen Klopp: "Všetci vieme, aká tesná hranica je medzi víťazstvom a prehrou. Musím sa poďakovať môjmu úžasnému tímu. Kto ho nemá rád, nemá srdce. Naši úžasní majitelia mi dali voľnú ruku. Som pyšný, že môžem koučovať takýchto neuveriteľných hráčov."

01 - Modified: 2024-02-28 14:38:09 - Feat.: - Title: Kmotrík o treste pre Slovan: Stav vecí sa nemení, ide len o dočasný zákaz. Robí sa z toho zbytočne veľká veda 02 - Modified: 2024-02-27 17:01:25 - Feat.: - Title: Slovan dostal tvrdý trest od FIFA. Na dlhú dobu mu zakázali prestupy 03 - Modified: 2024-01-15 21:28:13 - Feat.: - Title: Messi sa stal ôsmykrát hráčom roka podľa FIFA, porazil Mbappého aj Haalanda 04 - Modified: 2023-12-25 14:35:53 - Feat.: - Title: Brazílii hrozí suspendácia od FIFA. Dôvodom sú štátne zásahy do chodu asociácie 05 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sa o usporiadanie športových megaakcií už nikto nebije
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 16:23