StoryEditor

Turnaj AMS v Montreale vyhral Srb Djokovič

13.08.2007, 08:08
Autor:
SITASITA

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal prekvapujúco víťazom dvojhry na šiestom podujatí série ATP Masters Rogers Cup presented by National Bank (dotácia 2,45 milióna USD, tvrdý povrch Decoturf) v kanadskom Montreale. Tretí nasadený tenista si vo finále v jednom z najkvalitnejších stretnutí tejto sezóny poradil so svetovou jednotkou a obhajcom prvenstva Švajčiarom Rogerom Federerom v troch setoch za 134 minút 7:6 (2), 2:6, 7:6 (2) a dosiahol najväčší úspech svojej rozbiehajúcej sa kariéry. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu potvrdil aj vo finále famóznu formu z tohtoročných turnajov na tvrdom povrchu a v piatom vzájomnom súboji po prvý raz zdolal neohrozenú svetovú jednotku Federera. Víťaz prevzal šek na 400 000 USD a do rebríčka ATP Entry 500 bodov. Na konto si pripísal šiesty víťazný turnaj v kariére, z toho štvrtý v tomto roku a po Miami druhý z prestížnej série ATP Masters.
Po vyrovnanom a dramatickom prvom sete s víťaznou koncovkou pre 20-ročného Srba v druhom dejstva vynikol o šesť rokov starší Švajčiar. Aj v treťom sete, v ktorom mal spočiatku navrch Djokovič, sa napokon muselo ísť do tajbrejku. V ňom rozhodli Federerove chyby a skvelá koncentrácia mladého Srba. Švajčiar urobil počas stretnutia až 48 nevynútených chýb, drvivú väčšinu z bekhendu, ktorý bol jeho najslabším úderom v tomto finále. Rodák z Bazileja, ktorý počas montrealského turnaja oslávil 26. narodeniny, si tak ešte chvíľu bude musieť počkať na jubilejný 50. turnajový titul v kariére. Djokovič sa stal štvrtým premožiteľom Federera v tomto roku. Pridal sa tak k trojici Rafael Nadal, Guillermo Caňas a Filippo Volandri.

Dvojhra - finále:
Novak Djokovič (3-Srb.) - Roger Federer (1-Švajč.) 7:6 (2), 2:6, 7:6 (2) za 134 minút
Obaja aktéri ponúkli vo finále tenis svetovej úrovne. Favorizovaný Švajčiar "zaspal" úvod a nabudený Srb sa po chybách súpera dostal do náskoku 3:0. Svetovej jednotke však trvalo 7 minút, kým vyrovnala na 3:3. Nasledovali preteky v servovaní, ale v jedenástom geme Djokovič zaváhal a Federer šiel podávať na zisk prvého setu. Viedol už 40:0, ale koncentrovaný zverenec Mariána Vajdu nepoľavil a v koncovke dramatického gemu, v ktorom odvrátil dovedna šesť setbalov víťazným forhendom vyrovnal na 6:6. V tajbrejku už dominoval pohyblivý, agresívne a presne hrajúci mladý Srb. Vyhral ho 7:2 a vzal Federerovi vôbec prvý set na turnaji. V druhom sete Švajčiar pritvrdil a od stavu 2:2 nepovolil súperovi ani gem. Po dvoch brejkoch vyhral favorit set 6:2 a išlo sa do rozhodujúceho dejstva.
Djokovičovi sa oplatil dôraz v úvode a po rýchlom brejku sa dostal do vedenia 2:0. Výhodu brejku si skvelým podaním udržal až do stavu 4:2, ale Federer vyrovnal na 4:4. Rodák z Bazileja vzápätí vyhral svoje podanie a dostal sa do psychickej vyhody. Djokovič však servis na udržanie v zápase dvakrát ustál a o všetkom rozhodol druhý tajbrejk. V ňom za stavu 1:3 Federerovi nepomohol ani vyžiadaný videozáznam dopadu loptičky a jeho súper zvýšil na 4:1. To bol rozhodujúci moment. Menej koncentrovaný Švajčiar už v závere nedokázal odpovedať na strojovú hru mladého Srba. Ten vyhral druhý tajbrejk rovnakým pomerom ako prvý 7:2 a uštedril Federerovi len šiestu tohtoročnú prehru.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 18:59