Taliansky sériový majster z Turína dostáva financie za sponzoring na svojich dresoch od Adidasu a Jeepu. Na snímke radujúci sa Paulo Dybala.Reuters
StoryEditor

Dresy za sto miliónov. Juve sa darí aj v biznise

27.10.2019, 22:15
Funkcionári a fanúšikovia najslávnejšieho talianskeho klubu sa môžu tešiť. Odmenou za dobré výsledky je pre klub dodatočných 50 miliónov eur, ktoré Turínčanom pošle známa automobilka.

Vaše výsledky a výkony kvitujeme a sme spokojní. A ako prejav našej vďaky vám pošleme v najbližších dvoch sezónach zhodne po 25 miliónov eur. Aj takto nejako by sa v skratke dali zhrnúť rokovania medzi predstaviteľmi 35-násobného talianskeho majstra a automobilovým koncernom FCA Italy. Koncern, ktorý pod svojimi krídlami združuje aj značku súčasného generálneho sponzora klubu – automobilku Jeep, má rovnako ako Juventus identického vlastníka. Tým je holdingová spoločnosť Exor N.V., ktorú kontroluje rodina Agnelliovcov.


„Vďaka excelentným športovým výkonom seniorského A-tímu, ktoré pomohli k zlepšeniu klubového postavenia v rebríčku UEFA, a tiež vďaka zvýšenej globálnej rozoznateľnosti značky, sa oba subjekty dohodli na zvýšení ročného sponzorského príspevku,“ píše sa v aktuálnom mediálnom stanovisku Turínčanov.


Zvýšená suma pre „starú dámu“ tak v praxi znamená, že klub z metropoly Piemontu získa len na takzvanom jersey sponsorship (sponzoring prostredníctvom dresov) sumu, ktorá presahuje sto miliónov dolárov, respektíve atakuje stomiliónovú hranicu v eurách. Konkrétne ide o sumu 97 miliónov eur.
Faktor Adidas


Okrem Jeepu sa totiž na takmer stomiliónovej sume ešte výraznejšie podieľa aj nemecký odevno-športový gigant Adidas, ktorý je technickým partnerom klubu od ročníka 2015/16. Koncom minulého roka sa totiž Juventus s Adidasom dohodli na lukratívnom predĺžení vzájomného biznisového partnerstva na ďalších osem rokov. Rečou čísel išlo o celkovú sumu 408 miliónov eur, teda presne 51 miliónov ročne.


Keď k daným „adidasovým“ miliónom prirátame zvýšených 46 miliónov eur od Jeepu, dostaneme konečný účet. V dolároch pritom ide už o sumu, ktorá pokorila magickú deväťmiestnu hranicu.


Zdravé finančné výsledky
Súčasný zamestnávateľ fenomenálneho Cristiana Ronalda tak len potvrdzuje, že sa mu darí nielen na zelených trávnikoch, ale aj vo sfére športového marketingu či sponzoringovej podpory. V Serii A niet posledných osem sezón iného víťaza ako Juventus. Kým posledné roky sú pre kedysi dominantné AC Miláno obrovským sklamaním, Juventus je presným opakom. „Bianconeri“ generujú každoročne čoraz vyššie tržby a ich športové úspechy odzrkadľujú aj umiestnenia v najprestížnejších finančných či hospodárskych rebríčkoch. V rešpektovanom hodnotení Deloitte Money Football League obsadili naposledy 11. priečku, keď zaznamenali celkové tržby vo výške 395 miliónov eur a za sebou nechali aj kluby ako Atlético Madrid, Borussia Dortmund či Inter Miláno.


„Klub stále môže vidieť pozitíva, ktoré prinieslo rozhodnutie spravovať si predajné a licenčné operácie vlastnou cestou ešte z roku 2015. Okrem toho v sezóne 2017/2018 podpísal klub viacero nových sponzorských dohôd vrátane dohody s firmou Allianz na názov štadióna,“ píše vo svojom hodnotení na margo Juventusu zostavovateľ rebríčka Deloitte.


Chytrá akvizičná stratégia
A hoci Juventus dokáže v prípade veľkého záujmu o novú posilu zaplatiť poriadny finančný balík, klubový manažment je rovnako schopný privábiť do kádra špičkového hráča úplne zadarmo. V minulosti tak do Juventusu prišli úplne zadarmo napríklad Paul Pogba, Dani Alves, Emre Can, prípadne Kingsley Coman.

Následné predaje týchto hráčov prinášajú do klubovej kasy desiatky miliónov. Súčasný káder trénera Maurizia Sarriho má hodnotu 837,5 milióna eur, pričom aj posledné prestupové „okno“ nakupoval Juventus aj zadarmo. Už tak mimoriadne silný tím vystužili záložníci Aaron Ramsey, Adrien Rabiot, ako aj nestarnúci brankár Gianluigi Buffon.

infografika infografika Hospodárske noviny

01 - Modified: 2024-04-18 11:30:31 - Feat.: - Title: Juventus Turín prehral súdny spor s Ronaldom. Hviezdnemu kanonierovi musí zaplatiť 10 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 03 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 02:37