StoryEditor

Dve tváre Slovenska. A len jedna je medailová

29.04.2008, 00:00

Na konečnom umiestnení slovenského tímu na predchádzajúcich svetových šampionátoch mal výrazný podiel jeden dôležitý "detail". Počet hráčov z najprestížnejšej hokejovej súťaže planéty, kanadsko-americkej NHL, ktorí prišli náš tím na majstrovstvá sveta posilniť. "Bez hráčov z NHL, ktorí prišli pomôcť slovenskej reprezentácii na hokejové šampionáty, by sme medailové umiestnenia s veľkou pravdepodobnosťou nedosiahli," povedal pre HN bývalý reprezentačný kouč Ján Filc.
Úspechy nám "dodala" NHL
O najväčší úspech slovenského hokeja v histórii, majstrovský titul z Göteborgu 2002, sa rozhodujúcou mierou pričinili práve hráči z NHL. Tých mal vtedajší tréner mužstva Ján Filc vo svojom kádri až 11. "Hráči, ktorí prišli z NHL, chceli fanúšikom po neúspešnej olympiáde dokázať, že patria medzi absolútnu svetovú špičku," dodal pre náš denník Filc. Aj pri ďalších medailových úspechoch, ktoré Slovensko dosiahlo na šampionátoch, mali "prsty" najmä hokejisti zo zámorskej profiligy. Striebro z petrohradského šampionátu v roku 2000 nášmu tímu zabezpečila predovšetkým trojica hráčov z NHL, Miroslav Šatan, Michal Handzuš, Luboš Bartečko. Šatan sa stal nielen najproduktívnejším hráčom celého turnaja, ale vyhlásili ho aj za najlepšieho hráča šampionátu. Na majstrovstvách sveta v Helsinkách sa v slovenskom tíme predstavil rekordný počet hráčov z NHL -- šestnásť. Najmä ich zásluhou sa tak mohlo v roku 2003 Slovensko radovať s konečného tretieho miesta. Naopak, šampionáty, na ktorých tvorili základ nášho tímu hráči z Európy či hokejisti pôsobiaci v slovenskej extralige, zatiaľ veľa radosti slovenským fanúšikom nepriniesli.
Rekordérom je Višňovský
Rekordérom v slovenskom mužstve v počte štartov na majstrovstvách sveta je obranca Los Angeles Kings Ľubomír Višnovský. Odchovanec topoľčianskeho hokeja, ktorému k jeho odchodu z Európy do NHL výraznou mierou dopomohol práve "strieborný" petrohradský šampionát v roku 2000, sa v Kanade predstaví už na svojich deviatych majstrovstvách sveta.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 18:50