StoryEditor

Slováci zdolali v Prahe Čechov

12.12.2007, 06:43
Autor:
SITASITA

Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v utorňajšom prípravnom zápase v Prahe nad domácim Českom 3:2 po predĺžení. O víťazstve rozhodol v predĺžení Dominik Graňák tvrdou strelou od modrej čiary. Slováci vyhrali nad Českom ôsmykrát v histórii.
Zverenci Júliusa Šuplera sa na úzkom klzisku Sazka Areny prezentovali sympatickým dojmom. Dobrú obranu podporil výborným výkonom brankár Ján Lašák. Skóre zápasu otvoril v 5. min pri presilovke strelou od modrej čiary Tomáš Žižka, po 40 sekundách druhej tretiny vyrovnával rovnako v početnej výhode Miroslav Hlinka. V tretej tretine najskôr Andrej Podkonický poslal slovenský tím do vedenia, Česi ešte dokázali vyrovnať zásluhou Jakuba Klepiša. V závere riadneho hracieho času hrali Slováci presilovku. Vtedy ju ešte nevyužili, ale v predĺžení tú o dvoch hráčov už áno.

Česko - Slovensko 2:3 po predĺž. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Góly: 5. Žižka (Tenkrát), 58. Klepiš (Bulis) - 21. M. Hlinka (Somík), 55. Podkonický (Klepáč, Starosta), 61. Graňák (Klepáč, Somík)
Vylúčení: 9:9 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Minář - Barvíř, Blumel (všetci ČR), 4658 divákov
Zostavy:
Česko: Hnilička (31. - 32. Mensátor) - Kutlák, Melichar, Sičák, Čáslava, Krstev, Blaťák, F. Novák, Žižka - P. Sýkora, Marek, Chabada - Klepiš, Huml, Bulis - Hřebejk, Červenka, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, Tenkrát - Irgl
Slovensko: Lašák - Ivan Majeský, Starosta, Graňák, Malec, Ďatelinka, Klepáč, K. Sloboda, S. Hudec - Melichárek, Fabuš, Skladaný - M. Hudec, M. Hlinka, Somík - Buc, Podkonický, Rudolf Huna - Sivák, J. Mikúš, Marcel Haščák

Už po necelých dvoch minútach vyskúšal Huml rýchlosť Lašákovej lapačky, aby potom sa musel mať slovenský gólman na pozore pri dvoch po sebe idúcich presilových hrách domácich po vylúčeniach Ďatelinku a Skladaného. Lašák odolával vyše tri minúty, napokon za jeho chrbtom skončila strela Žižku od modrej - 1:0. Slováci, ktorým úvod nevyšiel podľa predstáv, potom striasli nervozitu, osmelili sa a kombinačnými akciami niekoľkokrát vyskúšali Hniličku. Strely Podkonického, Melicháreka, Majeského, Hudeca či pokus Hunu v sieti ešte neskončili. Na druhej strane Lašák sa musel mať na pozore najmä po Bulisovej strele. Šuplerovi zverenci prevzali iniciatívu, pred svojím brankárom dobre vykrývali priestor a nepúšťali súpera do veľkých šancí.
Po 40 sekundách druhej časti hry našiel Somík z rohu pred bránkou nepokrytého Hlinku a slovenský kapitán v presilovke vyrovnal - 1:1. V 22. min sedel na trestnej lavici Mikúš, puk sa dostal pri bránke k voľnému Chabadovi, ktorý ho však nedokázal usmerniť do siete. Na opačnej strane takmer potrestal Hniličkovu chybu Somík. Slováci sa tlačili pred českú bránku, no svoje ďalšie šance nevyužili. Obom brankárom pomohla aj žŕdka, najskôr Hniličkovi po strele Mikúša a potom aj Lašákovi po Marekovej akcii.
Sympatický výkon slovenského tímu na zúženom klzisku Sazka Areny pokračoval aj v tretej dvadsaťminútovke, aj keď v jej úvode sa musel brániť. Lašáka preverili najmä Rolinek s Červenkom, potom pri presilovke Irgl. Po skončení početnej výhody sa dostal do úniku z trestnej lavice naskakujúci Hudec, puk sa mu však v rozhodujúcom momente skĺzol. V 47. min zaváhali slovenskí obrancovia, Majeský stiahol Kumstáta až pred Lašákom a nasledovalo trestné strieľanie. Lašák však Marekovi vypichol puk. V 55. min pri hre štyroch proti štyrom neudržal Hnilička puk a Podkonický ho doklepol do siete - 1:2. Česi zvýšili aktivitu, Malec musel v krátkom slede druhýkrát na trestnú lavicu a po strele od modrej Klepiš vyrovnal. V posledných sekundách hracieho času išiel na trestnú lavicu Kutlák a potom v predĺžení aj Melichar a výhodu presilovky o dvoch hráčov rýchlo ukončil strelou od modrej Graňák - 2:3.

Hlasy:
Josef Paleček (asistent trénera Česka): "Bolo to vyrovnané stretnutie. Prehra v predĺžení nás mrzí, striedali sme dobré a slabé okamihy. V úvode stretnutia sme si vytvorili tlak. Po vyrovnaní sme už nehrali, čo sme chceli a išli sme s výkonom dolu. V poslednej tretine sme si vytvorili nejaké šance a tlak, ale Lašák chytal veľmi dobre a naši strelci prepadli. Nakoniec sme prehrali vďaka zbytočnému faulu sedem sekúnd pred koncom."

Július Šupler (tréner SR): "Vážim si výkon veľmi omladeného tímu, v ktorom bolo dvanásť hráčov do 25 rokov. Bolo to vyrovnané stretnutie, v tempe, náročné, ale korektné a čisté. Vynikajúci výkon podal Lašák, chytil veľa čistých gólových šancí, bol strojcom nášho víťazstva. Takto som si predstavoval jeho návrat do reprezentačného tímu. Celý kolektív podal disciplinovaný výkon, ani mladí hráči sa herne nestratili, vytvorili si priestor. Ďakujeme súperovi za korektnú hru. Naše vzájomné stretnutia s Čechmi majú náboj, dramatickosť, potrebovali by sme ich viac."

Miroslav Hlinka (útočník a kapitán SR, autor prvého gólu): "V úvode sme boli dvakrát vylúčení, dostali sme gól. Proti takémuto súperovi a navyše v jeho domácom prostredí by sa to nemalo stávať. Vedeli sme však, čo máme hrať, začali sme byť aktívnejší, v niektorých fázach zápasu sme mali prevahu. Z domova nás nevyprevádzali s optimizmom, mužstvo však ukázalo hlad po víťazstve."

Ivan Majeský (obranca SR): "Hrali sme aktívne, mladí hráči ukázali svoju dravosť. Súpera sme napádali, poctivo sme sa vracali. Podržal nás aj Jano Lašák. Sústredili sme sa na svoj výkon, videli sme, že dnes sa s Čechmi dá hrať. Odohrali sme dobrú partiu a vyhrali sme."

Dominik Graňák (obranca SR, autor víťazného gólu): "Tá víťazná strela mi vyšla. Mohli sme vyhrať už aj po šesťdesiatich minútach, po nešťastnom faule sme však dostali vyrovnávajúci gól. Je príjemné, keď rozhodnete zápas v reprezentácii. Sme spokojní, dosiahli sme výborný výsledok. Pred stretnutím som mal trochu obavy z užšieho klziska, radšej hrám na širšom. Ako poznám Čechov, nesklamali svojím výkonom, skôr sme ich my zaskočili našou hrou."

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 17:40