TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Vlhová premiérovo zvíťazila v ankete Športovec roka, druhé miesto berie Kuzminová

19.12.2019, 21:16
Autor:
TASRTASR

Lyžiarka Petra Vlhová a vodnoslalomárska hliadka troch kanoistov získali ocenenia najlepší jednotlivec a najlepší kolektív v ankete slovenský Športovec roka 2019.

Výsledky tradičnej ankety Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov vyhlásili vo štvrtok počas slávnosti v činohernej sále novej budovy Slovenského národného divadla v Bratislave.

V ankete, ktorá v bývalom Československu písala svoju tradíciu už od roku 1959 a v rámci samostatnej Slovenskej republiky od roku 1993, premiérovo triumfovala majsterka sveta v obrovskom slalome.

Za zjazdárskou hviezdou globálneho rozmeru skončili víťazi z predchádzajúcich dvoch rokov a trojnásobní najúspešnejší v ankete – biatlonistka Anastasia Kuzminová a cyklista Peter Sagan.

Zlatá hliadka

V kategórii kolektívov najviac hlasov dostala hliadka vodných slalomárov 3xC1 mužov (Michal Martikán, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš), ktorá si deviatykrát za sebou vybojovala na majstrovstvách sveta v Seu d'Urgell titul.

Druhé miesto obsadila hokejbalová reprezentácia Slovenska, tretí skončil štvorkajak rýchlostných kanoistov na olympijskej trati 500 m.

V tohtoročnej ankete hlasovalo 91 členov KŠR SSN, čo je druhý najnižší počet odovzdaných lístkov v histórii. Hlasy dostalo 38 jednotlivcov a 12 športových kolektívov. Za Športovú legendu na slávnosti vyhlásili niekdajšieho úspešného atléta, bežca na 800 a 1500 m Jozefa Plachého.

Vlhová je piatou ženou

Vlhová sa stala po Martine Moravcovej, Elene Kaliskej, Anastasii Kuzminovej a Zuzane Rehák-Štefečekovej piatou ženou, ktorá triumfovala v tradičnej novinárskej ankete v ére samostatnosti. Pred dvoma rokmi bola členkou najúspešnejšieho slovenského kolektívu roka. Rekordérkou v 27-ročnej histórii slovenskej ankety zostáva naďalej plavkyňa Martina Moravcová (šesť prvenstiev).

O dve víťazstvá menej má vodný slalomár Michal Martikán. Z minulých víťazov dostala tento rok hlasy okrem Kuzminovej a Sagana aj Rehák-Štefečeková. Meno Petry Vlhovej nechýbalo na ani jednom hlasovacom lístku, pričom 71-krát bola prvá, šestnásťkrát druhá, dvakrát tretia, raz štvrtá i piata.

Nováčikmi Škriniar a Polášek

Mená Kuzminovej a Sagana chýbali len na jednom lístku. Najväčší boj v desiatke bol o 7. miesto, do posledného momentu hlasovania sa oň uchádzali biatlonistka Paulína Fialková, strelkyňa Danka Barteková a vodný slalomár Matej Beňuš.

Napokon Fialková predstihla o jeden bod Bartekovú a o päť Beňuša. Až záverečný deň hlasovania rozhodol o zložení kompletnej desiatky, deväť mien bolo istých takmer už od začiatku, ale na 10. priečke priebežného poradia sa striedali Henrieta Farkašová s Milanom Škriniarom.

Napokon z ich súboja vyšiel úspešnejšie futbalista Interu Miláno a premiérovo sa dostal do top10 ankety. Najúspešnejšiu slovenskú paralympioničku zdolal o desať bodov.

Okrem Škriniara je nováčik medzi desiatkou laureátov tenista Filip Polášek. Stálicou ankety je Peter Sagan, ktorý sa v top10 objavil prvýkrát v roku 2011 a odvtedy nechýbal ani raz a s výnimkou 2014 bol vždy na pódiu. Sedemkrát sa medzi desiatku najúspešnejších športovcov a športovkýň na Slovensku dostala Anastasia Kuzminová, šesťkrát Zdeno Chára.

Petra Vlhová je v top10 po štvrtý raz, Matej Beňuš tretíkrát. Po dvoch druhých a piatich tretích miestach vystúpila na vrchol vodnoslalomárska hliadka 3xC1.

Hokejbalisti sa do elitnej trojky kolektívov dostali premiérovo. Štvorkajaky na 500 i 1000 m v rôznom zložení sú už stálice ankety, veď jej laureátmi boli doteraz desaťkrát. Divácku cenu v kategórii olympijský šport získala Vlhová, v neolympijských športoch bojovník MMA Attila Végh.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. apríl 2024 21:04