StoryEditor

Červená lídrovi. Zbohom, pán Rasmussen

27.07.2007, 00:00
Stalo sa to, proti čomu protestovali cyklisti na Tour de France a čo si v rozhovore pre náš denník želal prezident dánskej cyklistickej federácie Jeseper Worre: "Nie je v záujme svetovej cyklisticky, že Michael Rasmussen naďalej jazdí na Tour de France. Mal by na nej skončiť."

Včera sa mu to splnilo. Holandský tím 33-ročného Rasmussena na žiadosť hlavného sponzora, spoločnosti Rabobank, vylúčil z pelotónu. "Hlavnou príčinou vyradenia nášho jazdca bolo, že klamal o tom, kde sa pred Tour pripravoval," povedal hovorca tímu Jacob Bergsma.

Vylúčený Dán je v šoku
Rasmussen dominoval doterajšiemu priebehu najprestížnejších pretekov sveta. V stredajšej etape triumfoval suverénnym spôsobom. Svoj náskok v celkovom poradí pred druhým Španielom Albertom Contadorom zvýšil na viac ako 3 minúty. Ešte nikdy v 104-ročnej histórii pretekov sa nestalo, že by štyri dni pred cieľom v hlavnom meste Francúzska - Paríži, prišlo podujatie o svojho lídra. Šokujúcu správu o jeho konci v pretekoch mu oznámil manažér holandského tímu Rabobank Theo de Rooy. "Samozrejme, že som čistý. V posledných dvoch týždňoch som bol sedemnásťkrát testovaný a všetky skúšky boli negatívne. Neviem, čo môžem ešte viac urobiť pre svoju obhajobu," skonštatoval Rasmussen. Je pravdou, že počas samotnej Tour nebol pristihnutý z užívania nedovolených prostriedkov. Sponzor tímu sa rozhodol odvolať ho z pretekov kvôli tomu, že za posledného pol druha roka sa vyhol štyrom mimosúťažným dopingovým kontrolám. Rasmussen neoznámil miesto svojich tréningových pobytov a čaká ho pravdepodobne dvojročný dištanc.

Hlavné slovo má sponzor
Je pochopiteľné, že spoločnosť, ktorá peniazmi dotuje réžiu tímu, stojí za najvážnejšími rozhodnutiami. Inak to nie je ani v holandskom tíme Rabobank, ktorý sa postaral o vylúčenie Michaela Rasmussena z Tour de France. "Sponzor si vyberá do tímu riaditeľov, manažérov a všetok personál. Je pochopiteľné, že keď sa stane niečo, čo im kazí meno, tak zakročia," uviedol pre HN jediný Slovák, ktorý štartoval v minulosti na Tour de France, Milan Jurčo. Holandská finančná spoločnosť Rabobank sa najväčšou mierou podieľa na rozpočte cyklistického tímu, ktorý bol na túto sezónu vyčíslený na 10 miliónov eur (približne 340 miliónov korún). "Tím sa rozhodol vylúčiť lídra pretekov, je to ich právo. Môžeme tomu zatlieskať, je to dôkaz nulovej tolerancie voči dopingu a lekcia pre pretekárov do budúcnosti," skonštatoval prezident Medzinárodnej cyklistickej federácie Pat McQuaid.

Môže byť Tour zrušená?
Riaditeľ pretekov sa pred začiatkom včerajšej etapy vyjadril k Rasmussenovmu koncu. "Jeho odchod je tá najlepšia vec, čo sa mohla stať našim pretekom. Tour bez neho bude určite lepšia," tvrdí Christian Prudhomme. V porovnaní s akýmkoľvek športom na svete sa v cyklistike uskutočňuje najviac dopingových testov, ale v posledných rokoch sa v nej objavuje čoraz viac škandálov. "Možno je potrebné robiť viac testov. Ak sa tak nestane, medzinárodná federácia prestane toto podujatie podporovať a jeho usporadúvanie by v konečnom dôsledku stratilo zmysel," povedal McQuaid. Nie je však možné zrušiť preteky, keďže sú podpísané sponzorské zmluvy či kontrakty o predaji televíznych práv. Udalosti na pretekoch nenechali chladným ani francúzskeho premiéra Francoisa Fillona, ktorý v tejto súvislosti pre médiá povedal: "Značka Tour de France je katastrofálne poškodená. Je však aj na nás, aká bude budúcnosť pretekov. Ak podporíme organizátorov v ich práci, možno sa dočkáme očistenia cyklistiky."

VLADIMÍR TRÁVNIČEK

Najväčšie rozpočty tímov na tour
Názov Krajina Rozpočet
T-Mobile Team Nemecko 15 miliónov eur
Astana Švajčiarsko 12
Cofidis Francúzsko 10
Rabobank Holandsko 10
Discovery Channel USA 9
Quick Step Belgicko 9
Crédic Agricole Francúzsko 8

Dopingoví hriešnici minulosti
1967
- Pri výjazde na Mont Ventoux zomrel britský cyklista Tom Simpson. Pitva preukázala nadmerné požívanie amfetamínu.

1998
- 8. júla vypukol škandál, keď colníci zatkli Willyho Woeta, lekára tímu Festina, za držanie nelegálneho množstva liekov a narkotík.

1999
- Talianskemu cyklistovi a víťazovi Tour de France z roku 1998 Markovi Pantanimu našli v tele vysokú hladinu červených krviniek.

2006
- Pred začiatkom Tour boli obvinení z dopingu nemecký jazdec Jan Ullrich a Talian Ivan Basso. Neskorší víťaz celých pretekov, Američan Floyd Landis, čelí obvineniam z užívania zakázaných preparátov dodnes.

2007
- Dopingovou kontrolou neprešiel favorit pretekov, Kazach Alexander Vinokurov, a taliansky cyklista Cristiano Moreni. Ich tímy následne opustili preteky. Štyri dni pred záverom bol svojím tímom Rabobankom stiahnutý z peletónu jeho líder Michael Rasmussen pre vyhýbanie sa dopingovým skúškam pred začiatkom pretekov.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 16:21