StoryEditor

Spravil som krok späť, ale hokej si užívam

07.11.2007, 23:00
Po deviatich sezónach v zámorí sa vrátil do Európy. Bývalý hráč Floridy Panthers Juraj Kolník je teraz najproduktívnejším hráčom vo švajčiarskej lige v klube Servette Ženeva.

"Chcel som sem ísť preto, že je to pekná krajina, je tam jednoduchý život a navyše to nie je ďaleko od domova," tvrdí v rozhovore pre HN.

Odmietli ste ísť na svetový šampionát do Ruska. Teraz ste sa však do národného tímu vrátili. Dokonca ako líder mužstva na Nemeckom pohári. Prečo?
Prídem vždy reprezentovať, ak môžem. Pred šampionátom som z rodinných dôvodov musel odmietnuť pozvánku. Ak som zdravý a klub mi umožní ísť do národného tímu, vždy rád prídem. Po deviatich rokoch som sa vrátil do Európy, takže budem rád, ak ma tréner Šupler nominuje.

Florida Panthers s vami nepredĺžila kontrakt. Nakoniec ste skončili vo švajčiarskom Servette Ženeva.
Na začiatku júla som sa stal voľným hráčom, skontaktoval som sa s agentom, že mi musí zabezpečiť európsky klub, keďže ma Florida nechcela a ani žiadny iný tím z profiligy mi kontrakt neponúkol. Nechcel som čakať až do začiatku kempu, aby to nedopadlo zle. V Európe sa už vtedy začali ligy a nechcel som prísť v rozbehnutej sezóne. Chcel som hrať od začiatku sezóny, preto som sa rozhodol pre Švajčiarsko. Aj preto, že je to pekná krajina, je tam jednoduchý život a navyše to nie je ďaleko od domova. Navyše je tam aj kvalitná súťaž.

Prijali ste túto ponuku aj preto, že Švajčiarsko je finančne lukratívna krajina?
Podmienky sú tam veľmi dobré, aj keď napríklad s Ruskom sa nedajú porovnávať. Rusi by mohli mať ešte lepšie platy, ako sú v NHL.

Ostatné ponuky?
Mal som ponuky z Ruska aj zo Švédska. Tam som však nechcel ísť, lebo hokejisti tam chodia na šesť mesiacov a ja som chcel odohrať celú sezónu.

Po tom, ako ste hrali v NHL, lákal vás aj návrat do našej extraligy?
Zo slovenských klubov ma nikto nekontaktoval.

V Servette je kanadský tréner Chris McSorley. Bol to práve on, kto si vás vyžiadal do klubu?
Osobne ma nepoznal. Ale zistil si o mne všetky informácie predtým, ako sme podpísali zmluvu. Chcel vedieť, aký som typ hráča, prečo som sa nepresadil v NHL a koľko som dal gólov. Bol prekvapený tým, že som nedostal ponuku hrať v zámorskej profilige.

Vo Švajčiarsku ste na rozdiel od Floridy najproduktívnejším hráčom mužstva (10 gólov + 22 asistencií v 21 zápasoch). Máte teraz väčšiu šancu dostať sa na majstrovstvá sveta?
Takto nepremýšľam. Aj keď šampionát je dobrým obrazom o hráčoch pre generálnych manažérov z NHL. Navyše, teraz bude v Kanade, takže všetky tímy tam budú mať svojich pozorovateľov.

V Ženeve dostávate veľa priestoru na ľade. Je to aj preto, že ste prišli z NHL a máte vybudovaný rešpekt?
Rozprával som sa s trénerom. Ten mi povedal, že nie každý hráč z NHL zapadne do európskeho štýlu hokeja. Bolo tam dosť skúsených hráčov z NHL a museli odísť, lebo si nezvykli na herný štýl. Ja som s tým nemal problém, keďže som vyrastal na európskom štýle hokeja.

Vy ste dali prednosť Európe pred NHL štvrtým útokom alebo farmou? Je to aj tými ekonomickými podmienkami.
Nechcel som hrať nižšiu súťaž v zámorí. Zažil som to, a viem čo to znamená. Som rád, že som mohol hrať v prvom tíme. Každý hráč má inú úlohu a musí si vážiť aj to, keď netrávi veľa času na ľade, alebo keď hrá iba vo štvrtom útoku, prípadne niekedy sedí na tribúne. V Servette hrám veľmi veľa, tak si nemôžem na nič sťažovať. Vyhovuje to mne aj rodine, že som viac doma. V NHL sa stále cestuje, neužijem si ani rodinu. Je to síce krok dozadu, ale aspoň si užívam hokej aj rodinu a samotný život. Nároky vo Švajčiarsku nie sú také veľké ako v NHL.

To znamená, že sa tam už nechcete vrátiť?
Nezaoberám sa tým. Ale vek na zámorskú profiligu určite mám. Hral som tam, viem, mám na to, ale bude to závisieť aj od šťastia. Dúfam, že mi vyjde celá sezóna a potom sa môžem zaoberať návratom do NHL a rokovať o zmluve. Nemusím tam hrať za každú cenu, aj pred touto sezónou, ak by som ešte chvíľu počkal, možno by sa nejaká ponuka ešte naskytla.

Kolník v NHL
Sezóna Klub Zápasy Góly Asistencie Body
2000/2001 New York Islanders 29 4 3 7
2001/2002 New York Islanders 7 2 0 2
2002/2003 Florida Panthers 10 0 1 1
2003/2004 Florida Panthers 53 14 11 25
2005/2006 Florida Panthers 77 15 20 35
2006/2007 Florida Panthers 64 11 14 25

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. október 2024 13:17