StoryEditor

V Trnave bude "futbalové" ticho

12.09.2007, 00:00
"Slovensko do toho." Tak na tento pokrik môžu naši futbaloví reprezentanti v dnešnom kvalifikačnom súboji o postup na EURO 2008 na štadióne v Trnave proti Walesu zabudnúť.

"Slovensko do toho." Tak na tento pokrik môžu naši futbaloví reprezentanti v dnešnom kvalifikačnom súboji o postup na EURO 2008 na štadióne v Trnave proti Walesu (18.30 hod. na STV2) zabudnúť. "My sme aj v priateľskom zápase proti Francúzsku do 80. minúty nepovzbudzovali slovenskú reprezentáciu. Aby sme dali najavo, že ju ignorujeme. Niečo podobné bude aj teraz," povedal pre HN hovorca trnavského fanklubu Marián Galbavý.

Na vine je zväz, tvrdia fanúšikovia
Problémom nie sú len drahé vstupenky na kvalifikačné zápasy, ktoré nezodpovedajú komfortu na bratislavskom Tehelnom poli, na ktorom sa hrajú všetky dôležité kvalifikačné duely (na sobotňajší duel proti Írsku stáli lístky od 500 do 1 500 korún), ale aj postoj našej futbalovej vlády k fanúšikom. "Národný tím je mužstvo, ktoré reprezentuje aj samotný futbalový zväz, a ten má u fanúšikov veľmi zlé meno. Nielen kvôli vstupenkám, ale aj správaniu sa voči divákom," vysvetlil Galbavý.
Futbalový zväz si však nie je vedomý, že by mal byť za niečo vinný. "My si vážime každého fanúšika, ktorý to myslí dobre s naším futbalom. Ak sa však fanúšikovia rozhodnú, že na futbal neprídu, je to ich osobná vec a my to budeme musieť rešpektovať," tvrdí pre HN hovorca futbalového zväzu Ivan Čeredejev. Transparenty proti zväzu však na štadióne nečakajte. Trnavčania totiž nie sú za ne ochotní vyhodiť peniaze. "Podľa nálad, ktoré vládnu pred duelom s Walesom, môžem povedať, že fanúšikovia budú tento zápas ignorovať," dodal Galbavý.

Tichá dohoda
Konflikt trnavských fanúšikov s futbalovou vládou vznikol, keď sa zmenilo dejisko kvalifikačných súbojov s Českom a Nemeckom. Pôvodne sa mali hrať v Trnave. Napokon však dve naše potupné prehry videli diváci na vlastné oči v Bratislave. "Šéf futbalového zväzu František Laurinec zmenu dejiska vysvetľoval tým, že trnavský fanúšik si nezaslúži vidieť duely národného tímu," povedal Galbavý. Ignorovať národný výber trénera Jána Kociana však nebudú len Trnavčania. "Je tichá dohoda s fanúšikmi ostatných ligových klubov, že budú ignorovať reprezentačné zápasy - buď mlčaním na štadióne, alebo tým, že vôbec na zápas neprídu," ukončil hovorca trnavského fanklubu. Dôvod je jasný: podľa fanúšikov sa futbalový zväz nespráva tak, že by mal záujem o slovenského diváka.

Zadarmo na futbal nepôjdete
Vysokými cenami vstupeniek na sobotňajší kvalifikačný duel s Írskom (2:2) si futbalový zväz rozhneval slovenských fanúšikov. Tých prišlo na bratislavské Tehelné pole zhruba päťtisíc, zvyšných 7-tisíc boli priaznivci írskeho tímu. "Ceny vstupeniek na kvalifikačné zápasy schválil výkonný výbor. Zväz mohol napríklad pred duelom s Írskom do toho zasiahnuť a urobiť nejaké zmeny, ale napríklad ja osobne som až do poslednej chvíle veril, že do hľadiska príde aspoň 15-tisíc ľudí," povedal generálny sekretár zväzu Miloš Tomáš.
Na dnešný duel s Walesom v Trnave sa predalo zatiaľ okolo 4-tisíc lístkov. "Myslím si, že keby sme pustili ľudí na tribúny zadarmo, nebolo by to dôstojné slovenskej reprezentácie. Pochybujem, že by sa v Európe našiel nejaký takýto prípad, keď ľudia nemusia za svoj národný tím platiť. Zatiaľ sú ceny pevne stanovené aj na zápas v Trnave s Walesom, hoci nevylučujem nejakú zmenu," dodal Tomáš.
Na pripomenutie: vstupenky na súboj s Írskom boli od 500 do 1 500 korún, na duel s Walesom sú ceny nižšie: od 250 do 800 korún.

ZÁPASY V NAŠEJ SKUPINE
Dnes
Slovensko - Wales 18.30 hod.
Cyprus - San Maríno 19.00 hod.
Česko - Írsko 20.30 hod.

TABUĽKA
1. Nemecko 8 7 1 0 31:4 22
2. Česko 8 5 2 1 18:4 17
3. Írsko 8 4 2 2 14:10 14
4. SLOVENSKO 8 3 1 4 18:15 10
5. Wales 7 2 1 4 8:11 7
6. Cyprus 7 2 1 4 10:16 7
7. San Maríno 8 0 0 8 1:40 0

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 18:13