StoryEditor

Tragédia v Česku. Na rely zomreli dvaja diváci

07.12.2008, 23:00

Prestížne motoristické podujatie u našich západných susedov malo tragický koniec. Na 14. ročníku pretekov Pražský rallysprint totiž zomreli dvaja diváci. Na námestí v metropole Česka vbehol medzi divákov Peugeot poľského pretekára Leszeka Kuzaja. "Z organizačného hľadiska som presvedčený, že sme nezanedbali žiadne bezpečnostné opatrenia," povedal pre idnes.cz šéf organizačného výboru rely Petr Mihule.

Majster Poľska dostal šmyk
Jeden človek zomrel na mieste, druhý popoludní v nemocnici v Motole. Pri nehode sa navyše vážne zranila žena a osemročné dievča. Polícia vyšetruje dôvod tejto nešťastnej udalosti. Kuzaj dostal so svojím autom v dlhej ľavotočivej zákrute vedúcej do kopca šmyk, narazil do stĺpa verejného osvetlenia a auto vletelo do hlúčiku ľudí, ktorí stáli na vrchole. Fanúšikovia stáli v zakázanom priestore, do ktorého sa presunuli krátko pred Kuzajovým príjazdom. Súťaž po nehode zrušili.
"O nehode sme sa dozvedeli v sobotu ráno. Presná príčina nehody zatiaľ nie je známa a na jej objasnenie budeme potrebovať ešte niekoľko dní," povedala hovorkyňa pražskej polície Eva Brožová. Poľský pretekár bol štvornásobným majstrom svojej krajiny v rely, v piatok vyhral prvú rýchlostnú skúšku, na druhý deň však nezvládol riadenie svojho Peugeotu pri druhom meranom úseku.

Osemročné dievča je mimo ohrozenia
Na miesto nehody okamžite vyrazilo niekoľko posádok záchrannej služby a k dispozícii bol aj vrtuľník. Najprv záchranári hlásili päť zranených, napokon sa však ich počet spresnil na štyroch. "Dievča s fraktúrou dolných končatín sme spolu s jedným dospelým previezli do motolskej nemocnice. Ďalších dvoch zranených s mnohopočetnými poraneniami viezli kolegovia do Vojenskej nemocnice v Střešoviciach," doplnila pre české médiá hovorkyňa záchrannej služby Jiřina Ernestová. Muž, ktorého odviezli do motolskej nemocnice, bol v kritickom stave.
"Zomrel okolo tretej popoludní, mal veľmi vážne a rozsiahle zranenia, ktoré sa nezlučovali s ďalším životom," povedala hovorkyňa nemocnice Eva Jurinová. Tá doplnila, že ťažko zranené osemročné dievča bolo úspešne operované a jeho stav je už stabilizovaný. Mimo ohrozenia života je taktiež zranená v nemocnici v Střešoviciach. "Muž mal iba ľahké zranenia a bol prepustený do domáceho liečenia. Žena je však vážne zranená a leží na jednotke intenzívnej starostlivosti," povedala k ďalším dvom zraneným divákom z pražskej nehody hovorkyňa nemocnice v Střešoviciach Iva Ruskovská.

Ďalšie vážne nehody na rely
-- v roku 2002 zomrel jeden z divákov, ďalší traja boli zranení pri rely šou v Bloviciach
-- smrteľným zranením 62-ročného muža sa skončili minuloročné preteky na okruhu na Jičínsku
-- 16-ročný pretekár na Memoriáli Miroslava Fajkusa v tomto roku narazil do fanúšikov, pričom jeden divák zahynul a dvaja boli ťažko zranení

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 08:06