StoryEditor

Maďarsko má prvého motocyklového šampióna

04.11.2007, 23:00
Záverečné preteky tohto ročníka majstrovstiev sveta cestných motocyklov v španielskej Valencii rozhodli o novom svetovom šampiónovi v najslabšej kubatúre do 125 kubických centimetrov. Stal sa ním maďarský pretekár Gábor Talmácsi zo stajne Aprilla. Dosiahol tak historický triumf pre Maďarsko, nakoľko je prvým motocyklovým šampiónom v histórii tejto krajiny.

Záverečné preteky tohto ročníka majstrovstiev sveta cestných motocyklov v španielskej Valencii rozhodli o novom svetovom šampiónovi v najslabšej kubatúre do 125 kubických centimetrov. Stal sa ním maďarský pretekár Gábor Talmácsi zo stajne Aprilla. Dosiahol tak historický triumf pre Maďarsko, keďže je prvým motocyklovým šampiónom v histórii tejto krajiny. Jeho triumf v celkovom poradí ohrozoval v priebehu Veľkej ceny Španielska iba domáci pretekár Hector Faubel. Ten mohol získať titul majstra sveta jedine v prípade, že by Talmácsi skončil v pretekoch najlepšie na štvrtom mieste. Maďar bol však takmer počas celej Veľkej ceny vo vedení. Až v závere prepustil vedúcu priečku svojmu tímovému kolegovi Faubelovi a umožnil mu tak zvíťaziť na domácich pretekoch. Pre Španiela to bolo piate víťazstvo v tomto ročníku. V celkovom poradí stratil na víťazného Talmácsiho päť bodov, na bronzovej priečke sa umiestnil japonský pretekár Tomojoši Kojama.
Veľkého úspechu sa dočkali aj v Českej republike, keďže Lukáš Pešek obsadil v najslabšej kubatúre celkovo štvrté miesto. Oproti minulému roku si polepšil o dve miesta. Pešek zvíťazil v práve skončenom ročníku na dvoch Veľkých cenách -- v čínskom Šanghaji a v Malajzii na okruhu Sepang.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 23:09