StoryEditor

Luxus na slovenský spôsob

12.09.2007, 00:00
Sedíte s priateľmi v prepychovo zariadenej miestnosti a sledujete hokej. Ten si môžete vychutnať aj doma v obývačke pred televízorom. Neobslúži vás však hosteska, s ponukou šampanského, rôznych jedál či nealkoholických nápojov.

A pri tom môžete na vlastné oči sledovať stretnutia hokejovej extraligy s najlepším výhľadom na štadióne.
Tento luxus si môžete vychutnávať v skyboxoch, musíte však za ne zaplatiť viac ako pol milióna korún. "Každý, kto si u nás prenajal skybox na celý ročník, sa automaticky stal aj sponzorom hokejového klubu," povedal pre HN výkonný riaditeľ Popradu, Tibor Turan.

Pohodlie za milión
V zámorskej profilige či najkvalitnejších európskych súťažiach v Nemecku, vo Fínsku, Švédsku či v Česku sú skyboxy k dispozícii už dlhší čas. U nás mali premiéru na bratislavskom Slovane pred tromi rokmi - dnes tento klub prenajíma 16 skyboxov. "Na tento ročník máme voľný už iba jeden, jeho cena je milión korún na sezónu," uviedol pre HN generálny manažér Slovana Maroš Krajči.
V cene sú zahrnuté permanentky na celú sezónu, kompletný servis s obsluhou - studené aj teplé jedlá, víno, pivo, džús, káva či čaj. Väčšinou ich berú firmy. "Klient si tam môže umiestniť reklamný nápis, ktorý je viditeľný zo všetkých strán na štadióne," dodáva Krajči.
Rovnakú oázu luxusu na štadiónoch už ponúkajú aj Poprad, Nitra, Trenčín, Zvolen a Košice. Tie ich majú vďaka novopostavenému štadiónu Ladislava Trojáka k dispozícii najviac zo všetkých extraligistov. "Prenajímame ich celkovo štyridsať. Voľných je už iba osem za bránkami. Ich cena je 500- až 800-tisíc korún," podotkol pre HN prezident Košíc Ľubomír Veme.

Kocka, čas a reštaurácia
Takmer všetky extraligové tímy sa počas leta zameriavali na skultúrnenie svojich štadiónov. "Vymenili sme zastarané osvetlenie a ozvučenie na štadióne a nad ľadovou plochou pribudol informačný systém v podobe kocky, aby mali priaznivci z hokeja lepší zážitok," informoval nás športový manažér Žiliny Ján Nociar. Slovan zase skrátil čakanie divákov pred štadiónom, ktorí častokrát nestíhali úvody zápasov. "Pribudlo šesť nových turniketov. Ich kapacita je 14-tisíc vstupov za hodinu," skonštatoval Krajči.
Gastronomické novinky nachystali v Nitre a Zvolene. "Vybudovali sme množstvo nových občerstvovacích zariadení, aby priaznivci dostali jedlo či nápoje v čo najkratšom čase," vyhlásil riaditeľ klubu z Nitry Tibor Danáč. Ešte v priebehu tohto týždňa mieni Zvolen otvoriť priamo na štadióne novú reštauráciu.

Detský kútik v Košiciach
Už ťažšie môžu hokejové kluby eliminovať hulvátov, ktorí odrádzajú od tohto populárneho športu časť ostatných fanúšikov. "Jedinou možnosťou je výzva cez reproduktory, aby sa diváci správali slušne. Bývalo zvykom, že sa o to postaral kapitán domáceho tímu," vysvetľuje športový manažér Trenčína Eduard Hartmann.
Aj preto patrili rodiny s deťmi v tomto prostredí skôr medzi rarity. Aj to sa však čoskoro môže zmeniť. "Plánujeme v priestoroch štadióna vytvoriť detský kútik, aby dospelí mohli nerušene sledovať hokej. Deti by zostali pod dozorom opatrovateľky," dodal prezident Košíc Ľubomír Veme.


MINIROZHOVOR
Pálffymu znechutia ligu diváci
Bývalý obranca Floridy Panthers Róbert Švehla pre HN:

Sedem rokov ste odohrali za "panterov". Ako si spomínate na divákov v NHL?
- Zámorskí fanúšikovia to berú ako divadlo a veľkú šou. Idú sa pozrieť na najväčšie hviezdy svetového hokeja, o ktorých vedia, že zarábajú veľké peniaze, a na ľade predvádzajú neuveriteľné veci.

V čom sa tamojšia atmosféra odlišuje od slovenskej?
- Najväčším rozdielom je, že v celej Európe sa na ligových zápasoch počas nich skanduje, diváci kričia, robia mexické vlny. To v zámorí nezažijete.

Stretli ste sa v zámorí s vulgárnymi prejavmi ľudí na tribúnach?
- Áno, ale určite nie v takom množstve, ako je to u nás. Sám som zvedavý, dokedy vydrží na Slovensku hrať Žigmund Pálffy, asi dlho nie. Som presvedčený, že jeho pôsobenie v extralige mu znechutia niektorí "akože" fanúšikovia.

Prečo sa budú k nemu takto správať?
- V domácich zápasoch v Skalici bude všetko v poriadku. Ale pôjde hrať trošku ďalej a namiesto toho, aby si ho ľudia vážili za to, čo urobil pre reprezentáciu a pre Slovensko, budú na neho ľudia pískať a bučať. Bohužiaľ, poznám mentalitu slovenského národa.

Existuje na to účinný recept?
- Všetky miesta by mali byť na sedenie. Musí sa vytvoriť kultúrne prostredie na stretnutiach extraligy, aby na hokej chodili rodiny s deťmi a v pohodlí si vychutnávali športový zážitok.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 15:15