StoryEditor

Ramsay o triumfe: Chlapci ukázali odvahu a vôľu. Robili všetko, čo bolo treba

16.02.2022, 11:44
Autor:
TASRTASR
Zverenci kanadského trénera zvládli stredajší štvrťfinálový duel na hokejovom turnaji v Pekingu a dokonale zaskočili doteraz najlepšie mužstvo na turnaji.

Craig Ramsay sa po štyri a pol roku pri slovenskej reprezentácii dočkal bojov o medaily a podarilo sa mu to na najvyššom fóre - pod piatimi olympijskými kruhmi.

Zverenci kanadského trénera zvládli stredajší štvrťfinálový duel na hokejovom turnaji v Pekingu a dokonale zaskočili doteraz najlepšie mužstvo na turnaji. USA zdolali vďaka výbornému tímovému výkonu 3:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch. V semifinále ich čakajú Fíni, s ktorými prehrali v základnej skupine 2:6.

Ramsay o triumfe

To, čo sa pred dvanástimi rokmi nepodarilo tímu okolo súčasného generálneho manažéra reprezentácie Miroslava Šatana, Pavla Demitru, Mariána Gáboríka, Mariána Hossu či Žigmunda Pálffyho, môžu dosiahnuť ich nasledovníci v Pekingu. I keď pred turnajom nepatrili medzi favoritov a prvé dva súboje prehrali, postupne vystupňovali svoj výkon a po prekvapujúcom triumfe nad USA sú v semifinále.

"Čo mám na to povedať. Výkon všetkých chlapcov bol výborný. Ukázali toľko odvahy, vôľu obetovať sa, blokovali strely. Robili všetko, čo bolo treba," chválil hráčov Ramsay.

Jeho zverenci dokázali v úvode ustáť veľký nápor favoritov, postupne sa im vyrovnali a boli im rovnocenní súperi. Zdobila ich dobrá organizácia v obrane, obetavosť a taktiež rýchlosť, ktorou sa vyrovnali zámorskému tímu s mnohými budúcimi hráčmi NHL.

"Začiatok zápasu vyzeral, akoby nás Američania chceli vyhnať zo štadióna. Boli takí rýchli. Povedali sme si, že sa cez to musíme prebojovať, ustáť tú búrku. Podarilo sa to, postupne sme sa dostali dopredu, mali sme strely, šance. Všetci chceli pracovať, zomkli sa, povzbudzovali sa a snažili sa veriť, že to je možné," povedal Ramsay.

Slovenskí hokejisti sa nevzdali, keď sa súperom podarilo v druhej tretine otočiť na 2:1. V tretej mohli Američania rozhodnúť pri takmer minútu a pol dlhej presilovke o dvoch hráčov, no obrana na čele s výborným Patrikom Rybárom v bránke ustála aj túto výzvu.

V závere prišlo ďalšie vylúčenie a necelých päť minút pred koncom riadneho času išiel na trestnú Samuel Takáč za vysokú hokejku. Zdalo sa, že času bude už málo, no akcia z poslednej minúty priniesla gól kapitána Mareka Hrivíka a s ním aj predĺženie.

"Prvú vec, čo som po tom góle povedal, bolo, aby sa pozreli na hodiny. Stále zostával čas do konca, nemôžete sa uspokojiť, pretože by bolo ľahké povedať si, že sme to zvládli. To sa nemôže stať. Musíte veci dokončiť, a to sme zvládli."

Rybár: Američanov som nemal prečítaných

V predĺžení, ktoré sa hralo desať minút 3 na 3, mali oba tímy niekoľko dobrých šancí na rozhodnutie. Slovákov v ňom opäť podržal Rybár. Po tom, ako sa dostal medzi tri žŕdky v zápase so Švédskom (1:4) až ako tretia voľba, sa chytil a odvtedy je jasná slovenská jednotka. Spolu so strelcom víťazného nájazdu Petrom Cehlárikom bol hlavný hrdina aj v stredajšom štvrťfinále. "Bol brilantný a pritom vyzerá tak pokojne. Keď spravíte chybu a vidíte, že brankár vás podrží, dodá vám to dôveru," dodal Ramsay.

Rybár predviedol 33 úspešných zákrokov a v rozstrele zlikvidoval aj všetkých päť nájazdov USA. "Američanov som pred nájazdmi nemal prečítaných, snažil som sa ich čítať za hry. Z akej strany hráč ide, na akú stranu má hokejku. Podarilo sa mi to a nedostal som gól," povedal.

Pre väčšinu hráčov to bol doteraz najdôležitejší zápas ich kariéry. "Ešte ani sami nevieme, čo sa stalo. Strašne sa z toho tešíme, dúfame, že aj všetci doma. Dali sme do toho všetko. Bojovali sme jeden za druhého. Nedá sa slovami opísať, čo prežívame. Rozhodol náš tímový výkon. Takýmto spôsobom sme začali hrať už proti Lotyšom, potom aj s Nemcami. Verili sme aj za stavu 1:2, že príde jedna úspešná strela. V nájazdoch nám to vychytal Paťo Rybár, sme strašne šťastní. Nemôžeme ešte myslieť na medailu, musíme zostať skromní a ísť do každého zápasu s tým, že odovzdáme na ľade všetko," povedal útočník Michal Krištof.

"Nestáva sa každý deň, že vyhráte nad takým silným súperom a ešte aj na olympiáde. Sme radi. Panuje neskutočná eufória a radosť. Ideme hrať o medaily, určite sú doma všetci šťastní. Oba tímy mali v predĺžení svoje šance. Ja som mal už pred štvrťfinále zafixované v hlave, že tento zápas vyhráme a tak sa aj stalo. Verím, že to dotiahneme ešte ďalej, tento tím má veľkú silu. Určite má aj na medailu," dodal Pavol Regenda.

01 - Modified: 2022-02-16 09:48:08 - Feat.: 0 - Title: Ohlasy zahraničných médií: Hlavná senzácia olympiády. Slováci sú čiernym koňom turnaja 02 - Modified: 2022-02-16 15:17:50 - Feat.: 0 - Title: ZOH 2022: Slováci budú hrať proti Fínom skoro ráno (semifinálové dvojice + ďalší program)
01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 14:13