StoryEditor

Dukla Trenčín ma stála 40 miliónov

02.09.2008, 00:00

Napriek tomu, že mohol investovať kamkoľvek, rozhodol sa Róbert Švehla pre slovenský hokej. "Nechcel som sa púšťať do niečoho, o čom nemám ani potuchy," tvrdí pre HN Švehla.

Rozmýšľali ste už počas hráčskej kariéry, že raz by ste chceli vlastniť slovenský hokejový klub?
Tak to určite nie. Odišiel som do zahraničia hneď po revolúcii. Najskôr som sa chcel uchytiť vo Švédsku, a potom si zahrať v NHL. To sa mi aj podarilo.

Čo vás naviedlo k tomu, aby ste investovali do nákupu akcii Dukly Trenčín?
K hokejovému biznisu sa u mňa začalo schyľovať až na konci kariéry. Viete, deti už chceli ísť domov. Vtedy mi napadla myšlienka pomôcť hokeju v Trenčíne, investovať najmä do mládeže.

V NHL ste však zarobili desiatky miliónov dolárov. Mohli ste podnikať s nehnuteľnosťami, postaviť hotel či reštaurácie. Prečo práve hokej a Dukla Trenčín?
Hokejom som sa predsa živil dlhé roky, viem o ňom najviac. Nechcel som sa púšťať do niečoho, o čom nemám ani potuchy. A prečo Dukla? Aj keď pochádzam z Martina, Dukla Trenčín mi v rozbehu mojej kariéry veľmi pomohla. Žijem v Trenčíne s rodinou, takže aj preto.

Koľko vás stál vstup do tohto jedného z najslávnejších slovenských klubov?
V priebehu roku 2003 som kúpil 34 percent akcií, za ktoré som zaplatil milión dolárov (v tom čase takmer 40 miliónov korún, pozn. red.). To bola moja najväčšia investícia do klubu.

Hokej je však aj o biznise. Dá sa na tom slovenskom zarobiť?
Viete, nás je v klube sedem akcionárov. Mýlite sa, ak si myslíte, že si vyplácame nejaké odmeny zo zisku. Pokiaľ nášmu športu nepomôže štát, tak my akcionári budeme každoročne v mínuse. Na Slovensku sa na hokejovom klube nedá zarobiť.

Ste väčšinovým akcionárom klubu. Kam chcete, aby tento klub smeroval?
Pochopiteľne, k zisku majstrovského titulu v extralige. Zatiaľ nemáme na to, aby sme bojovali vo finále každý rok. Chceme dať príležitosť mladým hokejistom, aby sa u nás uchytili. Sme víťazi juniorskej extraligy, tak by sme chceli z toho ťažiť.

A aké sú vaše osobné, obchodné ciele s Duklou Trenčín v budúcnosti?
To ukáže až čas. Je možné, že budem mať v klube ešte väčší podiel a vplyv. Teraz sme tu siedmi akcionári, okrem iných aj Pavol Demitra či František Hossa. Zatiaľ to funguje, každý má svoje predstavy a všetci chceme, aby sa hokej v Trenčíne pohol k lepšiemu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 05:53