StoryEditor

Hrať proti hviezdam? To je splnený sen

31.08.2007, 00:00
Český futbalový klub, Slavia Praha, dosiahol historický úspech. Pri svojej šiestej účasti v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta, Lige majstrov, sa "zošívaní" po prvýkrát prebojovali do základnej skupiny. Postúpili na úkor slávneho holandského klubu, Ajaxu Amsterdam. Z lavičky tento triumf sledoval slovenský reprezentant a hráč Slavie Dušan Švento, ktorý je dlhodobo zranený. Na ihrisku vybojovali postup aj dvaja Slováci v drese "zošívaných" -- Milan Ivana a Matej Krajčík. "Väčšine hráčov Slavie Praha vrátane mňa sa splnil sen," hovorí v rozhovore pre HN Krajčík.

Český futbalový klub, Slavia Praha, dosiahol historický úspech. Pri svojej šiestej účasti v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta, Lige majstrov, sa "zošívaní" prvýkrát prebojovali do základnej skupiny. Postúpili na úkor slávneho holandského klubu, Ajaxu Amsterdam. Z lavičky tento triumf sledoval slovenský reprezentant a hráč Slavie Dušan Švento, ktorý je dlhodobo zranený. Na ihrisku vybojovali postup dvaja Slováci v drese "zošívaných" -- Milan Ivana a Matej Krajčík. Môžu sa tak tešiť na zápasy proti elitným európskym klubom a najlepším futbalistom sveta. "Väčšine hráčov Slavie Praha vrátane mňa sa splnil sen," hovorí v rozhovore pre HN Matej Krajčík.

Postúpili ste medzi elitu klubového futbalu, do Ligy majstrov. Je to váš najväčší úspech v kariére?
-- Samozrejme. Na klubovej úrovni je to pre mňa, rovnako ako pre väčšinu futbalistov pražskej Slavie splnenia sna. Možnosť hrať proti najlepším futbalistom planéty -- to sa nestáva každý deň.

Holandský tím ste zdolali v oboch zápasoch 3. predkola tejto súťaže (1:0 a 2:1). Čo bolo rozhodujúce pri týchto víťazstvách?
-- Hovorilo sa v médiách, že nás Ajax podcenil. Ja si to však nemyslím. Boli sme dobre pripravení na ich ofenzívny štýl hry, každý hráč zodpovedne bránil a dá sa povedať, že nás súper ničím neprekvapil.

Určite ste tento historický moment v dejinách Slavie Praha poriadne oslávili. Čo ste počas víťaznej noci zažili?
-- Celé mužstvo malo dohodnuté s majiteľom jednej reštaurácie na Václavskom námestí, že postup tam môžeme osláviť zadarmo, tak sme to využili. Noc bola dlhá, ale snažili sme sa k tomu pristúpiť zodpovedne a už ráno sme boli všetci na tréningu.

Klub získal za postup milióny eur. Ušlo sa niečo z tohto balíka peňazí aj vám?
-- Nejaké prémie sme dostali už po predchádzajúcom predkole, v ktorom sme porazili Žilinu. Predpokladám, že inak tomu nebude ani teraz -- ich výšku vám však neprezradím.

Čaká vás minimálne šesť stretnutí s elitou európskeho klubového futbalu. Proti ktorým klubom by ste radi nastúpili?
-- Každý člen tímu si už napísal, ktoré mužstvá by si želal dostať do skupiny. Mojím najväčším želaním je hrať proti Chelsea Londýn, ďalej som napísal francúzsky Olympique Lyon a škótsky Celtic Glasgow.

Na odvetné stretnutie proti Ajaxu nastúpila aj letná posila Slavie, ďalší Slovák v tíme Milan Ivana. Ako sa vám pozdáva?
-- Je to výborný hráč, bol aj kráľom strelcov v českej najvyššej súťaži. Je na ňom vidieť, že celé leto strávil na skúškach v rôznych kluboch (Mönchengladbach, Boavista Porto či Žilina pozn. red.). Každým odohratým stretnutím sa však jeho výkony lepšia a do kolektívu dobre zapadol.

Zápasy Ligy majstrov sú ostro sledované manažérmi európskych klubov. Môžu vám pomôcť k získaniu lukratívneho prestupu?
-- Mám už 29 rokov, ja už asi nemám v tomto veku veľkú šancu na prestup do kvalitnejšej súťaže, myslím že mňa nepredajú. Samozrejme, je dôležité odohrať dobré zápasy za Slaviu Praha a človek nikdy nevie, kto ho môže na tribúne sledovať.

Miliónové prémie za účasť sú jedna vec, ale príležitosť hrať proti najlepším hráčom sveta je asi nevyčísliteľná, no nie?
-- Máte pravdu. Každé jedno odohraté stretnutie v tejto prestížnej súťaži proti špičkovým klubom zvýši kvalitu každého hráča. Získa nenahraditeľné skúsenosti, ktoré môže v budúcnosti zúročiť, napríklad aj v reprezentačnom tíme.

Kam sa chcete so Slaviou Praha v hlavnej súťaži Ligy majstrov prebojovať?
-- O tom sa v klube vôbec nehovorilo, postúpili sme cez dve predkolá -- sme šťastní. Verím, že sme nepovedali posledné slovo a podarí sa nám uhrať dobré výsledky aj v základnej skupine. Určite nebudeme stretnutia proti európskym gigantom brať iba ako výlety.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 12:48