TASR/AP
StoryEditor

Škandál v Lahti: Rus Bolšunov vo finiši štafety udrel súpera, potom ho zrazil

25.01.2021, 15:07
Autor:
TASRTASRredred
Zábery ukazujú, že najprv došlo k dvom zrážkam lyžami, až potom ruský pretekár udrel súpera.

Škandalózny záver mala štafeta mužov na Svetovom pohári bežcov na lyžiach vo fínskom Lahti. Vedúci muž seriálu Rus Alexander Bolšunov v cieľovej rovinke nahnevane udrel fínskeho finišmana Joniho Mäkiho, ktorý ho v záverečnom útoku "zavrel" za sebou.

Po prejdení cieľom Bolšunov ešte do súpera schválne narazil a zrazil ho na zem. Jury usúdila, že Fín si dráhu vybral včas a diskvalifikovala štafetu Ruska I za nešportové správanie.

Závod vyhrali suverénne Nóri. Paal Golberg, Emil Iversen, Sjur Rothe a Simen Hegstad Krüger porazili druhé Fínsko o 41 sekúnd.

Kvôli diskvalifikácii prišli o stupne víťazov Bolšunov, Alexej Červotkin, Jevgenij Belov a Denis Spicov. Na bronzovú pozíciu sa posunula štvorica Ilja Semikov, Ivan Jakimuškin, Andrej Melničenko a Sergej Usťugov.

Mäki si po zrážke s Bolšunovom v cieľovom priestore pomliaždil pravú ruku, ktorá mu napriek ľadovaniu opuchla. "Ruka nevyzerá veľmi dobre, uvidíme zajtra," povedal fínsky lyžiar. "Nabudúce mu musím dať na preteky helmu," žartoval o Mäkim olympijský víťaz Iivo Niskanen, ktorý bežal na treťom úseku.

Podľa trénera ruskej reprezentácie Jegora Sorina mal byť Mäki diskvalifikovaný. "Saša (Bolšunov) išiel očividne pravou stranou a Fín sa tam začal presúvať, dvakrát sa zrazili lyžami a v Sašovi to buchlo," vyhlásil Sorin. "Ten incident v cieli je samozrejme niečo iné, ale za správanie Mäkiho na trati mali byť diskvalifikovaní Fíni," dodal.

Slová ruského trénera potvrdzujú aj zábery z pretekov, na ktorých vidieť, že najprv došlo k dvom zrážkam lyžami, až potom Bolšunov udrel súpera.

Celý prípad môže mať aj trestnoprávnu dohru. Mäki totiž podal na Boľšunova trestné oznámenie. Rusa preto predviedli na výsluch na policajnú stanicu.

"Vypočuli sme účastníkov incidentu a začali vyšetrovanie vo veci fyzického napadnutia," informoval vrchný inšpektor Tuomas Kuure z policajného okrsku v regióne Häme. Podľa fínskych zákonov hrozí Boľšunovovi v prípade preukázania viny vysoká finančná pokuta, prípadne trest odňatia slobody až na dva roky.

01 - Modified: 2023-12-16 20:49:13 - Feat.: - Title: Na Štrbskom Plese triumfovali v šprinte v behu na lyžiach voľne Drahun a Olechová 02 - Modified: 2022-12-26 13:21:32 - Feat.: - Title: Vychutnajte si čaro zimnej krajiny na bežkách a skialpoch: Toto všetko by ste však o nich mali vedieť 03 - Modified: 2022-03-20 11:15:42 - Feat.: - Title: Vlhová sa dostala na stupne víťazov. Sezónu ukončila tretím miestom 04 - Modified: 2022-03-17 09:05:57 - Feat.: - Title: Vlhová neobháji veľký glóbus. V super-G skončila až sedemnásta 05 - Modified: 2022-03-16 10:59:13 - Feat.: - Title: Vlhovej šance na celkový triumf vo Svetovom pohári sa znížili, Shiffrinová vyhrala zjazd
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 15:02