Zdeno CháraUSA Today
StoryEditor

Chára si otvoril strelecký účet vo Washingtone, prispel k triumfu

29.01.2021, 07:47
Autor:
TASRTASR
Washington prehrával po prvej tretine 0:3, ale v druhej strelil päť gólov a po veľkom obrate potvrdil vynikajúci vstup do sezóny.

Slovenský hokejista Zdeno Chára si otvoril strelecký účet vo Washingtone Capitals. Štyridsaťtriročný obranca prispel v noci na piatok v súboji NHL k víťazstvu 6:3 nad New Yorkom Islanders premiérovým gólom v novom drese, ku ktorému pridal asistenciu. Bod za asistenciu si pripísal aj jeho krajan Richard Pánik. Washington je po piatom víťazstve v sezóne na čele tabuľky Východnej divízie.

Washington prehrával po prvej tretine 0:3, ale v druhej strelil päť gólov a po veľkom obrate potvrdil vynikajúci vstup do sezóny. Chára s Pánikom si pripísali asistenciu pri druhom góle Conora Shearyho, ktorý po teči slovenského obrancu znížil na 2:3.

Washington vyrovnal v priebehu dvoch minút a v závere prostrednej časti udrel ešte dvakrát. Na 5:3 zvýšil minútu a pol pred druhým klaksónom Chára, keď prekonal Semjona Varlamova delovkou z vrchu ľavého kruhu.

Z prvého gólu "Big Z" v drese Capitals mal radosť celý tím Capitals. Chára po góle prikorčuľoval k striedačke, kde sa na neho vrhli všetci spoluhráči.

"Veľmi sa teším, že som dal prvý gól za Washington. Prišiel som k striedačke, pretože som sa chcel s chalanmi podeliť o radosť. Od prvého dňa, čo som tu, sa cítim skvele, prijali ma úžasne a veľmi mi to uľahčili," povedal pre nhl.com Chára, ktorý skóroval prvýkrát od 27. novembra 2019.

Stal sa piatym obrancom v histórii NHL, ktorý vo veku 43 a viac rokov zaznamenal viacbodový zápas. Pred ním to dvakrát dokázali Doug Harvey a Tim Horton a raz Chris Chelios s Allanom Stanleym. "Boli tam veľké emócie, pretože sme otočili skóre. Zdeno bol po góle blízko k striedačke a tak k nej prikorčuľoval.

Reakcia hráčov bola neuveriteľná, dali mu najavo, ako si ho vážia a čo pre tím znamená. Aj po zápase som v šatni povedal, že to bol jeden z najúžasnejších momentov, aké som za posledné obdobie zažil. Zdeno hral dnes skvelý zápas v defenzíve aj v ofenzíve," povedal tréner Capitals Peter Laviolette.
Chára bol s časom 22:55 druhým najvyťaženejším hráčom tímu, okrem gólu a asistencie mal aj dva plusové body. V ôsmich dueloch v drese Caps má bilanciu 1+2. Najbližšie dva zápasy sa Washington stretne s Bostonom, ktorý Chára viedol 14 sezóne ako kapitán.

"Boston má veľmi kvalitný tím, hrajú dobrý hokej. Musíme sa na nich dobre pripraviť a pokúsime sa podať čo najlepší výkon," povedal Chára bez náznaku emócií v televíznom rozhovore krátko po zápase s Islanders. Pánik nastúpil v druhej formácii, ktorý netradične z pozície centra viedol T.J. Oshie a na druhom krídle bol Sheary. Slovenský útočník hral 11 minút a 37 sekúnd a zaznamenal druhú asistenciu v sezóne. Na prvý gól ešte čaká.

Capitals bodovali v každom z prvých ôsmich zápasov, čím stanovili klubový rekord. Tímu sa darí aj napriek tomu, že mu stále chýba kvarteto ruských hráčov na covid protokole na čele s kapitánom Alexandrom Ovečkinom. Pre zranenie z minulého duelu nehral ani Lars Eller. Český brankár Vítek Vaněček chytil 27 striel Islanders. Stal sa druhým brankárom Capitals a jedenástym v expanznej ére (od 1967-68), ktorý bodoval v každom z prvých šiestich štartov v kariére. V závere duelu sa zranil Caps Chárov kolega z obrannej formácie Justin Schultz, ktorého zasiahol do hlavy puk. Medzi zdravými náhradníkmi bol slovenský obranca Martin Fehérváry.

Ku štvrtému víťazstvu Bostonu v sérii prispel spoľahlivým výkonom Jaroslav Halák. Slovenský brankár zlikvidoval proti Pittsburghu Penguins 16 striel a inkasoval len jeden gól, Bruins triumfovali 4:1. Halák si v treťom štarte sezóny pripísal druhé víťazstvo. Dva góly Bruins, ktorí vyhrali štvrtýkrát za sebou, strelil kapitán Patrice Bergeron. Bruins zdolali "tučniakov" na domácom ľade desiatykrát za sebou.

Z víťazstva sa tešil aj útočník Montrealu Tomáš Tatar. Jeho Canadiens zdolali na domácom ľade v Bell Centre Calgary 4:2. Slovenský útočník odohral 14 minút a 41 sekúnd, do štatistík sa nezapísal a mal jeden mínusový bod.

Tampa Bay bez zraneného obrancu Erika Černáka (horná časť tela) prehrala na ľade Caroliny 0:1 po predĺžení. O víťazstve Hurricanes rozhodol český útočník Martin Nečas. V bránke zažiaril jeho krajan Petr Mrázek, ktorý chytil 32 striel obhajcov Stanley Cupu.

Dallas s Andrejom Sekerom vyhral aj štvrtý zápas v novej sezóne, keď zdolal doma Detroit vysoko 7:3. Slovenský obranca bol na ľade 21 minút a 3 sekundy, do štatistík sa nezapísal. Brankár Jake Oettinger uspel vo svojom prvom štarte v kariére, keď zlikvidoval 20 striel Red Wings. Prvý gól v NHL strelil Ty Dellandrea a pridal aj asistenciu. Stars vyhrali štyri úvodné zápasy v nového ročníka prvýkrát od sezóny 2010/11.

Hráči Vancouveru si poradili s Ottawou aj v treťom vzájomnom zápase v priebehu štyroch dní. V kanadskom derby zvíťazili tentoraz 4:1, predtým boli ich výhry ešte jednoznačnejšie (5:1, 7:1).

výsledky:
Boston - Pittsburgh 4:1 /za domácich J. HALÁK vykryl 16 zo 17 striel/, Buffalo - New York Rangers 2:3 pp, Carolina - Tampa Bay 1:0 pp, Columbus - Florida 3:2 pp a sn, Montreal - Calgary 4:2, New Jersey - Philadelphia 1:3, Washington - New York Islanders 6:3 /za domácich Z. CHÁRA 1+1, R. PÁNIK 0+1/, Minnesota - Los Angeles 5:3, Dallas - Detroit 7:3, Arizona - Anaheim 3:2, Colorado - San Jose 3:0, Edmonton - Toronto 3:4, Vancouver - Ottawa 4:1

01 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 03 - Modified: 2024-04-22 05:27:52 - Feat.: - Title: Martin ​Fehérváry strelil prvý gól v play off, Washington prehral na ľade Rangers 04 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 05 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 02:24