StoryEditor

Poslanci rokujú o petícii bez Valentoviča

29.10.2007, 09:51
Aktualizované 10:55 | Národná rada SR rokuje o petícii za rovnoprávne a pluralitné zdravotníctvo, ktorú predložilo Združenie zdravotných poisťovní v septembri. Opoziční predstavitelia kritizujú vládu, ktorá sa petíciou odmietla minulý týždeň zaoberať.

Pod paľbou kritiky sa ocitol aj minister zdravotníctva Ivan Valentovič, ktorý nie je prítomný na rokovaní. Podľa poslanca SDKÚ - DS Viliama Novotného by si mal minister aspoň vypočuť rozpravu k petícii. Ako Novotný skonštatoval, žiaden zákon neurčuje, že by minister mal v rokovacej sále sedieť, ale bolo by to minimálne slušné.

Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) kritizoval koaličných poslancov za to, že rokovanie o petícii zaradili na program parlamentu až po schválení novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá obmedzila použitie zisku poisťovní. Petícia pritom s novelou úzko súvisí. "Kašlete na ľudí," povedal Janiš koaličným poslancom a obvinil ich, že sa boja otvárať rozpravu k petícii.

Poslanec Smeru Anton Bobrík však oponoval, že požiadavky petície nesúvisia so zákonom o zdravotnom poistení. Ako Bobrík zdôraznil, novela zákona obmedzuje použitie zisku, ale nesiaha na pluralitu zdravotných poisťovní.

Pod petíciu sa podpísalo vyše 155 tisíc obyvateľov. Občania v nej žiadajú zachovanie slobodného výberu zdravotnej poisťovne, plurality poisťovní, dodržiavanie rovnosti vo sfére zdravotného poistenia a možnosť dosahovania zisku jednotlivých subjektov v zdravotníctve.

01 - Modified: 2003-06-19 08:51:07 - Feat.: 0 - Title: Podpora etickým princípom podnikania v SR 02 - Modified: 2003-06-19 09:12:52 - Feat.: 0 - Title: Eurofondy, vize a doktríny na Slovensku
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 16:10