StoryEditor

Ten, čo zdolal Federera

14.08.2007, 00:00
Srbský tenista Novak Djokovič dosiahol ďalší dôležitý míľnik rozbiehajúcej sa profikariéry. Iba 20-ročný zverenec Slováka Mariána Vajdu vo finále šiesteho podujatia prestížnej série ATP Masters v kanadskom Montreale vyhral nad svetovou jednotkou Švajčiarom Rogerom Federerom 7:6, 2:6, 7:6.

"Je to splnený sen. Vyhral som veľký turnaj a vo finále navyše nad najlepším športovcom na svete," povedal Djokovič.

Najväčší deň v kariére
Rodák z Belehradu znížil skóre vzájomných súbojov s držiteľom 11 grandslamových titulov na 1:4, prerušil Federerovu sériu 16 úspešných duelov na turnajoch okruhu série Masters v krajine "javorového listu" (Švajčiar vyhral v roku 2004 a 2006 v Toronte) a nedovolil mu v úvodnom turnajovom vystúpení po piatom triumfe vo Wimbledone dosiahnuť jubilejný 50. titul na okruhu ATP. "Je to môj najväčší deň v kariére. Vyhral som už tohto roku aj v Miami, ale teraz som v priebehu dvoch dní zdolal dvojku a jednotku svetového rebríčka.. Hral som fantastický tenis," dodal Srb.

Zdolal troch najlepších za tri dni
Federer uľahčil Djokovičovi cestu k finálovému víťazstvu veľkým počtom nevynútených chýb. Najdôležitejšie loptičky v stretnutí si však musel srbský tenista uhrať sám. Djokovič zdolal Federera jeho vlastnými zbraňami, skvelou koncentráciou v koncovkách vyrovnaných setov, keď dominoval v oboch tajbrejkoch. "Federer je najlepším hráčom v tajbrejkoch. Využíva v nich svoje tenisové majstrovstvo, ale aj mentálnu silu. Je neuveriteľné, že som ho zdolal práve takýmto spôsobom," vysvetlil Djokovič.
Vajdov zverenec je prvým tenistom po 13 rokoch, ktorému sa podarilo na jednom turnaji zdolať za radom svetovú trojku, dvojku aj jednotku. Djokovič najprv vo štvrťfinále poslal domov Američana Andyho Roddicka, v semifinále Nadala a vo finále aj jednotku Federera.
"Montreal môže byť pre neho prelomovým turnajom vzhľadom na možné víťazstvá na grandslamových turnajoch. Je to chlapec, ktorý má úžasný potenciál a zlepšuje sa takmer zo dňa na deň," povedal Federer. Djokovič je len štvrtým tenistom, ktorý zdolal Federera v tomto roku. Pridal sa tak k trojici Rafael Nadal (2x), Guillermo Caňas (2x) a Filippo Volandri (1x).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 03:00