StoryEditor

Rely Dakar 2008 zrušili kvôli teroristickým útokom

04.01.2008, 12:41
Autor:
SITASITA
Deň pred očakávaným štartom tridsiateho ročníka Rely Dakar sa usporiadatelia najväčšieho púštneho dobrodružstva rozhodli toto podujatie v dôsledku bezpečnostných rizík zrušiť.

Deň pred očakávaným sobotňajším štartom Rely Dakar 2008 zažili jeho účastníci totálny šok. Usporiadatelia jubilejného 30. ročníka najväčšieho púštneho dobrodružstva sa rozhodli v dôsledku bezpečnostných rizík súvisiacich najmä s pobytom konvoja na území Mauritánie podujatie zrušiť. Jóbovu zvesť, ktorú ako prvý vyslovil redaktor Francúzskej televízie Daniel Bilalian, potvrdili neskôr po 12.00 h SEČ aj organizátori z The Amaury Sport Organisation (ASO). "Po viacerých konzultáciách s francúzskou vládou a akceptovaní ich odporúčaní, sa usporiadatelia 30. ročníka Rely Dakar rozhodli toto podujatie, ktoré sa malo konať od 5. do 20. januára, úplne zrušiť," píše sa v oficiálnom vyjadrení ASO.

Šokujúcu informáciu sa už postupne začali dozvedať aj členovia jednotlivých tímov, vrátane slovenského. Zastihla ich doslova v hodine dvanástej, pri technickom preberaní vozidiel. "Pri preberaní sme zatiaľ nič také ako zrušenie pretekov nezaznamenali. Hovorí sa síce o tejto možnosti, ale zatiaľ normálne prebehla prebierka motoriek a teraz sa odovzdávajú automobily," informoval agentúru SITA krátko po 12.00 h SEČ manažér Environ servis Moto Team-u Andrej Žipaj. O necelú polhodinu mal však v hlase už smutnejší tón. "Môžem sa priznať, že som úplne hotový. Oficiálne stále o ničom nevieme, ale ak sa to potvrdí, je to katastrofa. Celoročná príprava vyjde za pár minút nazmar. Spoločne s Rusmi, Čechmi a Američanmi čakáme, čo sa dozvedia jazdci na práve zvolanom brífingu. Múdrejší budeme o niekoľko minút."


Jedno z najsledovanejších motoristických podujatí na svete sa malo začať už v sobotu 5. januára v metropole Portugalska. Hlavným problémom, ktorý "pochoval" tohtoročný Dakar, bol plánovaný prechod pretekárskeho konvoja územím Mauritánie, kde údajne hrozili teroristické útoky. Kampaň proti pretekom podporila aj francúzska vláda, ktorá svojim občanom odporučila necestovať do Mauritánie. Upozornenie bolo iniciované zastrelením štyroch francúzskych turistov v tejto africkej krajine. Tragická udalosť sa odohrala 24. decembra 2007 a podľa zatiaľ neoverených správ mala jej organizátorom byť islamská teroristická sieť al-Kájda. Preteky mali viesť územím Mauritánie od 11. do 19. januára.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 23:28