StoryEditor

Slovák, čo ovládol Ameriku

30.12.2007, 23:00

Bratislava -- Sedemnásť rokov hral v najprestížnejšej hokejovej súťaži na svete -- zámorskej NHL. Po sedemnástich rokoch, keď ovládol Ameriku, prišiel jeho čas. Čas na odchod z veľkej hokejovej scény. Jeden z najlepších hokejistov slovenskej histórie Peter Bondra totiž ukončil kariéru rok pred štyridsiatkou. V novembri.
"Určite to nebolo ľahké, lebo hokej som hral celý svoj život," povedal v rozhovore pre HN Bondra. Pri hokeji však zostáva. Stal sa generálnym manažérom slovenskej reprezentácie. "Chcem pomôcť nášmu hokeju, aby opäť získal medailu na majstrovstvách sveta," pokračuje Bondra.
Bondra sa počas svojej bohatej kariéry výrazne presadil v zámorskej NHL, v ktorej počas 17 sezón nastrieľal dovedna 503 gólov a pridal 389 asistencií. Meno rýchlonohého krídelníka so smrtiacou strelou a s prehľadom v hre je späté najmä s klubom Washington Capitals, kde pôsobil s menšími prestávkami od sezóny 1990/1991 až do roku 2004. Okrem toho v najkvalitnejšej hokejovej súťaži na svete obliekal aj dresy Ottawa Senators, Atlanta Thrashers a Chicago Black Hawks. Bondra je pre slovenských fanúšikov známy najmä ako strelec víťazného gólu vo finále majstrovstiev sveta v Göteborgu 2002, kde Slovensko získalo dosiaľ jediný titul. V tom istom roku sa stal aj najlepším hokejistom Slovenska v ankete Zlatý puk.
"Mám pekné spomienky, nedá sa povedať, čo bolo najkrajšie. Veľkým zážitkom pre mňa bol prvý zápas v NHL, no asi najpamätnejšie pre mňa zostanú majstrovstvá sveta v Göteborgu, víťazný gól a zlatá medaila z nich," dodal Bondra.
Ľubomír Macek

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:33