TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Lotyši to zvládajú na výbornú. Šampionát na Slovensku je v nedohľadne, tvrdí Nemeček

02.06.2021, 13:33
Autor:
TASRTASR
Skúsený funkcionár vyslovil spokojnosť s doterajším priebehom turnaja.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) nemusela riešiť počas dvoch týždňov na svetovom šampionáte v Rige žiadny problém.

Podľa člena komisie podujatí IIHF Igora Nemečka funguje v Lotyšsku všetko ako má, prvoradým ukazovateľom kvality je spokojnosť tímov.

Nemeček uviedol, že na MS sa zatiaľ urobilo viac ako 5700 testov na koronavírus, všetky boli negatívne.

Skúsený funkcionár vyslovil spokojnosť s doterajším priebehom turnaja: "Zatiaľ musím povedať, že to Lotyši zvládajú na výbornú. Musíme si uvedomiť, že na to mali tri mesiace. Nie sú žiadne výhrady na kvalitu ľadu, ale tu musím povedať, že bez divákov nie je v hale také teplo a aj vonku je zima. Ale aj celková organizácia a zriadenie bublín funguje perfektne vzhľadom na to, aký krátky čas Lotyši mali. Zatiaľ sa urobilo vyše 5700 testov, nikto nebol pozitívny. Verím, že to tak zostane. Mali sme zatiaľ šesť direktoriátov, riešili sme iba maličkosti. Tímy sú spokojné a to je najdôležitejšie. Kabíny nie sú také aké boli napríklad predtým u nás, sú provizórne, ale s tým sa rátalo. Tímy sprevádzajú po meste policajti, čiže aj bezpečnosť je špičková. Sponzor dodal 45 elektrických áut, čiže aj ekologicky sa takéto veci riešili."

Nemeček bude v závere týždňa prítomný na kongrese IIHF, ktorý sa mal pôvodne konať iba online.

"Kongres bude napokon naživo, bude tu asi 60 ľudí. Môže prísť kto chce, budeme vo veľkej hale, kde sa dodržia rozostupy. Ale veľa delegátov nepríde len preto, lebo by museli ísť po návrate do karantény. Takže kto môže príde, ostatní budú online. V septembri bude volebný kongres v Petrohrade a ten veríme, že už bude naplnený. Do konca júna sa môžu prihlásiť kandidáti na prezidenta, viceprezidenta, členov exekutívy a auditorov".

Po rozhodnutí federácie odňať šampionát spoluorganizátorovi Bielorusku, sa špekulovalo o tom, že by sa zápasy A-skupiny odohrali v Bratislave. Nemeček pre TASR odhalil, ako blízko bolo Slovensko k organizácii ďalších MS.

"S odstupom času sa situácia vyhodnotila tak, že všetko musí byť v jednej bubline. A to už bola Bratislava nereálna. Šestnásť tímov u nás by bolo veľmi veľa, nemáme ani takú halu ako tu v Rige, že by sme to mohli usporiadať niekde vedľa seba. A navyše zobrať šampionát dvom štátom, teda okrem Bieloruska aj Lotyšom, ktorí sa na to pripravovali dva roky, to tiež rozhodlo. Pre Lotyšov by to bolo veľmi tvrdé. IIHF si dalo podmienku, aby sa vedľa Riga Arény urobila druhá hala, a aby sa postavila jedna tréningová hala. Lotyšská vláda sa zaviazala, že to splní a napokon sa tu hrá. IIHF tu bola niekoľkokrát na kontrole, vláda dala záruky. Riga má aj veľké hotely, kde môžu byť ubytované všetky tímy. Tých bodov bolo veľa, vedenie napokon rozhodlo, že to bude v Rige."

Organizácia ďalších MS na Slovensku je tak v nedohľadne. Nemeček už skôr povedal, že zimný štadión Ondreja Nepelu je už na šampionát malý, a že na Slovensku musí vyrásť nová, väčšia hala.

"Dnes je to tak, že do roku 2025 máme rozdané šampionáty a v roku 2026 ho určite dostane Švajčiarsko, ktoré ho nemohlo zorganizovať pre pandémiu vlani. Bratislavská hala by v tom čase mohla byť len ako hala číslo dva. Takže buď sa postaví jedna nová multifunkčná hala, alebo sa šampionát uskutoční v kombinácii Slovensko - Česko, Slovensko - Rakúsko, Slovensko - Maďarsko, alebo niečo podobné."

Člen komisie podujatí IIHF sledoval pravidelne zápasy v základných skupinách, rovnako ako aj iných fanúšikov ho najviac prekvapil švédsky koniec. A pochopiteľne ho potešili Slováci: "Švédi? Je to veľký šok pre hokej. Ale bolo tu veľa zvláštnych výsledkov. Čo sa týka slovenského tímu, môžeme to hodnotiť len pozitívne. Budeme hrať s USA, je to otvorené, ale tento tím ukázal, že má silu, hoci pred MS mnohí krútili hlavami. Zaujímavé sú aj iné tímy, ktoré sa prebojovali do štvrťfinále, mám na mysli tie, ktoré sú v renkingu nižšie. Veď si zoberme, že jeden z dvojice Švajčiarsko - Nemecko bude hrať o medaily."

Päťdesiatdeväťročný funkcionár si vychutnal aj utorkový zápas Lotyšska s Nemeckom, na ktorom boli po prvý raz na šampionáte domáci diváci. "Škoda, že Lotyši nepostúpili do štvrťfinále, pretože oni sú fanatici a najmä sú slušní. V zápase s Nemeckom to dokázali. Taká atmosféra tu doteraz chýbala a asi bude chýbať, to je žiaľ fakt," dodal Nemeček.

01 - Modified: 2024-04-11 12:00:53 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom bezpečnostnú zmluvu, Riga sa zaväzuje k desaťročnej pomoci 02 - Modified: 2024-04-11 11:28:55 - Feat.: - Title: HN24: Pavel sa v Litve stretol so Zelenským 03 - Modified: 2024-03-28 20:56:09 - Feat.: - Title: "Najsilnejšia aliancia na svete." Litva a Lotyšsko ocenili svoje členstvo v NATO, kam vstúpili pred 20 rokmi 04 - Modified: 2024-03-28 15:30:13 - Feat.: - Title: Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie 05 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Trójske kone Putina? Lotyši tlačia na ruskú menšinu, obávajú sa osudu Donbasu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 18:40