StoryEditor

Čínska firma zneužila olympiádu

01.08.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Čínski organizátori olympijských hier 2008 v Pekingu včera oznámili, že zrušili licenčný kontrakt na výrobu produktov s oficiálnym logom podujatia so spoločnosťou, ktorá využívala na prácu deti. O zmluvu s organizačným výborom prišla firma na výrobu kancelárskych potrieb Lekit z južnej časti krajiny. Inšpekcia pri jej kontrole zistila, že prišlo k porušeniu Zákonníka práce.
"Správa ukázala, že od januára do februára 2007 spoločnosť Lekit zamestnávala osem študentov na baliace práce, ktoré však nesúviseli s výrobou predmetov pre olympijské hry. Navyše niektorí zamestnanci nemali podpísanú pracovnú zmluvu. Na základe zistených nedostatkov sa organizačný výbor rozhodol odobrať firme právo vyrábať a predávať výrobky s olympijskou licenciou a zrušiť licenčnú zmluvu," uvádza sa vo vyhlásení organizačného výboru.
Z využívania detskej pracovnej sily boli v júni na základe správy pre kampaň Playfair 2008 obvinené štyri spoločnosti, Eagle Leather Products z Dongguanu a dve firmy z okolia Šenženu, Jue Wing Čeong Light Products a Mainland Headwear Holdings Ltd. však podľa inšpektorov vykázali iba drobné nedostatky a neplnoleté osoby v nich nepracovali. Predmety, na ktoré už majú licenciu, môžu naďalej vyrábať aj predávať, ale na nové produkty majú zastavený licenčný proces, kým nenastane náprava.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
01. máj 2024 21:28