StoryEditor

"Zranená princezná" sa vracia do tenisu

04.12.2007, 23:00

Tenisový trend pokračuje. Po dávnejšom návrate Martiny Navrátilovej, Martiny Hingisovej či terajšom návrate Lindsay Davenportovej sa na kurty vracia ďalšia bývalá svetová jednotka. 34-ročná Američanka Monica Selešová. Tá ohlásila návrat do tenisového kolotoča po štyroch rokoch. "Chcela by som sa vrátiť začiatkom budúceho roka. Mohla by som stihnúť turnaj v Miami," vyhlásila Selešová. Turnaj v Miami s dotáciou takmer štyri milióny dolárov bude koncom marca budúceho roka.

Inšpirovala ju krajanka
Ani deväť grandslamových titulov, ani 595 vyhratých zápasov, ani 15 miliónov dolárov, ktoré počas kariéry zarobila, ju "neodradili" od toho, aby sa vrátila. Motivovala ju jej krajanka. O tri roky mladšia Lindsay Davenportová. "Inšpirovala ma Davenportová. To, čo sa jej podarilo, bolo skvelé," dodala rodáčka z bývalej Juhoslávie. Narážala tak na augustový návrat bývalej svetovej jednotky, keď vyhrala dva turnaje. "Som prekvapená, že vôbec o návrate v tomto veku uvažuje," reaguje na Selešovej návrat víťazka Hopmanovho pohára spred deviatich rokov a bývalá slovenská tenistka Karin Habšudová.
Tá má toľko rokov, čo Selešová. Na návrat však rozhodne nepomýšľa. "Vo svojom veku si to už neviem predstaviť," tvrdí pre HN. Selešová si to však predstaviť vie. Aj keď kvôli zdravotným problémom s nohou nebude hrať na všetkých turnajoch. "Chcela by som hrať grandslamové turnaje a niektoré ďalšie veľké turnaje WTA," vysvetlila. Selešová sa aj napriek nadvláde pokúsi vrátiť sa do svetovej špičky. Je dobre pripravená. "Myslím si, že keď sa niekto ako Selešová vracia do tenisového kolotoča, tak si dá záležať na tom, aby jej meno neutrpelo. Ak by nebola dostatočne pripravená, určite sa nevráti. Hráčka takéhoto rangu si nepôjde len tak zahrať," dodala Habšudová.

Aféra, ktorá z nej spravila hrdinku
Selešová sa tak do tenisového kolotoča vracia už po druhýkrát. V sezóne 1993 pauzovala prvýkrát. Nútene. Kvôli jednej z najväčších tenisových afér. Hrala so svojou vtedajšou rivalkou, Nemkou Steffi Grafovou. Na kurt vtrhol nemecký fanúšik svojej krajanky Günther Parche a Selešovú bodol nožom. Bol to šok nielen pre ňu, ale pre celý tenisový svet. Odvtedy majú tenistky počas zápasu na kurte svojich bodyguardov. Srbka s americkým pasom vtedy žiadala ako odškodné 16 miliónov dolárov.
Späť do tenisu sa po tomto zranení vrátila o dva roky. Ako hrdinka. Ako "zranená princezná".
"Vtedy pauzovala dve sezóny. Takže podľa mňa nie je tenisom natoľko opotrebovaná. Aj to môže byť dôvod jej návratu, že ešte chce dokázať súperkám, že má na to, aby ich zdolala," konštatuje Habšudová.

Cez pauzu sa nenudila
Selešová vstúpila na kurty prvýkrát už ako šesťročná. Jej trénerom bol otec Károly. Prvý mládežnícky turnaj vyhrala vo svojich deviatich rokoch. V roku 1986 emigrovala jej rodina z bývalej Juhoslávie do Ameriky. Potom začala trénovať v najznámejšej tenisovej akadémii sveta. U Nicka Bollettieriho. Svoj prvý turnaj na profesionálnej scéne vyhrala v štrnástich. Selešová sa po spomínanom útoku Nemca Parcheho stala jednou z najobľúbenejších tenistiek. Dovtedy to však tak nebolo. Bola kritizovaná za nevšedný prejav na kurtoch, keď hlasne vzdychala pri každej výmene.
Počas štvorročnej prestávky sa však rozhodne nenudila. Zúčastňovala sa na viacerých akciách v Amerike, neunikli jej ani módne prehliadky. Dokonca si zahrala v situačnej komédii Pestúnka.

01 - Modified: 2003-06-25 22:05:42 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensku úroky zatiaľ asi neklesnú
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 13:01