StoryEditor

Sen našich o NHL trvá. Napriek prehrám

27.12.2007, 23:00
Sen každého hokejistu sa volá NHL. Platí to aj o Slovákoch. Naši hráči do 20 rokov prišli do českého hokejového mesta Pardubíc s jasným cieľom. Ukázať sa na juniorskom svetovom šampionáte pred skautmi a manažérmi z najprestížnejšej hokejovej súťaže na svete.

"Tento šampionát je juniorská hokejová maturita. Zakončenie individuálneho vývoja," hovorí pre HN tréner národného tímu Štefan Mikeš. Šancu upozorniť na seba mali naši mladíci včera v dueli proti Kanade. Po Švédsku sme však na šampionáte prehrali aj druhý zápas, tentokrát 0:2 s najväčším favoritom turnaja.

Už nosí aj dres New Yorku Rangers
Všeobecne platí - kto porazí juniorský tím Kanady, má dvere do NHL otvorené. To sa našim podľa očakávania nepodarilo "Skauti hľadajú hokejistov, ktorí vedia hrať kanadský štýl hokeja. Je na nás, aby sme ich zaujali agresivitou a nasadením," tvrdí pre HN David Skokan. Hráč zámorského juniorského tímu Rimouski má do NHL najbližšie. Už ho draftoval klub New York Rangers. Špeciálne za Skokanom prišiel slovenský agent "jazdcov" Ján Gajdošík. "Bol sa na mňa pozrieť aj v poslednom prípravnom dueli pred šampionátom. Tu sme sa ešte nerozprávali. Až cez niektorý voľný deň," potvrdil záujem tímu okolo kapitána Jaromíra Jágra. Viac by mal vedieť hneď po šampionáte. "Budem vedieť, na čom som," dodal Skokan. On sám by do Rangers rád šiel. Aj na tréningu už nosí dres New Yorku Rangers: "Ten som dostal pred touto sezónou, keď som tam bol v tréningovom kempe."

Zámorie už pozná ďalšieho slovenského brankára
Šancu dostať sa do NHL má aj brankárska jednotka tohto tímu Július Hudáček. Momentálne pôsobia v profilige dvaja slovenskí brankári: Peter Budaj (Colorado) a Jaroslav Halák (Montreal - zatiaľ je však na farme). Pre HN slovenská jednotka na šampionáte priznala, že má o neho záujem Phoenix Coyotes. "Nebolo to však zatiaľ nič konkrétne. Ale vedia o mne a sledujú ma. Myslím, že proti Švédom som zaujal, mal som 46 zákrokov. Treba sa však ukázať v každom zápase," hovorí Hudáček. Motiváciu navyše mal vo včerajšom dueli proti Kanade. "Kto vychytá kanadských hokejistov, je víťaz," konštatuje.
Do NHL sa dostanú iba víťazné typy. Hráči, ktorí vedia vyhrávať. Tým je aj kapitán nášho mužstva Erik Čaládi. Zatiaľ hrá v novovzniknutom juniorskom výbere do 20 rokov, podpísal však dvojročnú zmluvu s Nitrou. "Mal som už nejaké rozhovory s agentmi. Teraz však budem pôsobiť v Nitre, kde sa môžem ukázať a hádam pôjdem na tohtoročný draft do NHL," povedal pre HN Čaládi.

Hrozí nám boj o záchranu
Na juniorskom šampionáte je doležitý kolektívny výkon. "Chceme vyhrávať. Pretože víťazov chce každé mužstvo. Ak budeme hrať o záchranu, nikto si nás nevšimne," dodal Čaládi. Práve k záchrane však máme blízko. Po dvoch dueloch nemáme ani bod. Do zápasu s Kanadou dali naši všetko. Nestačilo to. "Kanada je najsilnejší súper. Ak predvedieme dobrý výkon, skauti si nás všimnú. Vyhrať nad Kanadou by nám mohlo len pomocť," povedal pred zápasom obranca zámorského juniorského tímu Windsor Marek Bíro. Naši sa súpera nezľakli. Hrali tvrdo, kanadským štýlom. Doplatili však na vylúčenia. V prvej tretine sme hrali až paťkrát v oslabení. "Stálo nás to veľa síl," povedal po zápase útočník Tomáš Marcinko. Favorita sme držali na dištanc. Skvele chytal brankár Julius Hudáček. Bol aj vyhlásený najlepším slovenským hráčom v zápase. Pustil iba dva góly. V druhej a poslednej tretine. "Keď nedáte gól, nemožte vyhrať. Škoda, lebo na Kanadu sme mali," potvrdil náš gólman. V treťom zápase základnej skupiny nastúpime zajtra proti domácemu Česku. Ak prehráme, čaká nás boj o záchranu.

Július Hudáček
Za najlepšieho hráča slovenského tímu bol organizátormi turnaja vyhlásený náš gólman Július Hudáček. Kanaďania na neho vyslali 32 streleckých pokusov. Dostal síce dva góly, ale najmä vďaka nemu prehrala naša reprezentácia iba dvojgólovým rozdielom.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 07:49