StoryEditor

Tour de France ukázala svoju svetlú i temnú stránku

30.07.2007, 08:44
Autor:
SITASITA

Cyklistika ukázala na 94. ročníku pretekov Tour de France, ktoré sú jej výkladnou skriňou, svoju svetlú i negatívnu tvár. Skvelé súboje jazdcov o celkové prvenstvo na jednom z najvyrovnanejších ročníkoch zatienili nekonečné debaty o dopingu a čistote tohto športu. Navyše stále nie je jasný víťaz z vlaňajška, keď oslavujúceho Floyda Landisa zastihli správy o pozitívnom dopingovom teste. V súčasnosti sa čaká na rozhodnutie Americkej antidopingovej agentúry o vine či nevine Landisa.
Mnohí budú ešte dlho spochybňovať aj tohtoročného víťaza Alberta Contadora, ktorý na parížskych Elyzejských poliach nemusel oslavovať, ak by tím Rabobank nezareagoval na rôzne obvinenia Dána Michaela Rasmussena a po Pyrenejách, keď už bolo o výsledkoch takmer rozhodnuté, ho šokujúco nestiahol z pretekov. Rasmusseen dovtedy na pretekoch dominoval a pravdepodobne by ich vyhral a navyše tretíkrát v rade by získal aj bodkované tričko najlepšieho vrchára. Pred vyvrcholením Tour de France ho však jeho tím stiahol, tesne predtým ale skvelým spôsobom ukázal chrbát v poslednej pyrenejskej etape na Col d'Aubisque Albertovi Contadorovi i Levimu Leipheimerovi. "Bol som prekvapený, keď som sa dozvedel správu o Rasmussenovom odvolaní z pretekov," povedal vtedy Contador.
Práve posledný týždeň Tour de France ukázala cyklistika svoju odvrátenú tvár - doping. Šokujúco najskôr prichytili jedného z predpretekových favoritov Alexandra Vinokurova, ktorý šancu na celkové prvenstvo stratil po páde v 5. etape a následných stratách v Alpách. V časovke sa vrátil do hry o celkové prvenstvo, ale ako sa ukázalo aj zásluhou krvného dopingu. Vinokurov, ktorý je v Kazachstane ikonou, teraz bude musieť všetko podrobne vysvetľovať komisii Medzinárodnej cyklistickej únie a pravdepodobne bude musieť vrátiť svoj "tučný" ročný príjem. Po odhalení Vinokurova odišiel z Tour celý tím Astana a s ním aj Andreas Klöden či Jevgenij Kašečkin, ktorí ešte mohli prehovoriť do celkového poradia na najvyšších priečkach. Z pretekov sa pre doping porúčal aj tím Cofidis, v ktorom sa smutne preslávil Talian Cristian Moreni. Toho testovali pozitígvne na testosterón. Počas Tour de France vyšiel najavo aj dopingový nález ešte z júna u Nemca Patrika Sinkewitza, ktorý tesne pred jeho oznámením z pretekov po zrážke s dôchodcom po jednej z etáp odstúpil.
Tohtoročná Tour de France sa začala s veľkými nádejami, v žiari reflektorov. Veľkolepý úvod v Anglicku s nečakanými 4 miliónmi divákov okolo trate, výborné výkony jazdcov v prvých dvoch týždňoch. Po vstupe do tretieho prišiel šok a začalo sa rozprávať iba o dopingu.
Pritom ani samotný Contador nemôže dobre spávať. Jeho meno sa objavuje na dokumentoch, ktoré vyšetrovatelia našli u lekára Eufemiana Fuentesa, a ten sa spája s aférou Operation Puerto. Dvadsaťštyriročného Madridčana, ktorý sa pred dvoma rokmi zotavil z operácie mozgu, podobné prirovnania rozčuľujú. "Bol som v zlom čase na zlom mieste, respektíve v zlom tíme. Moje meno sa nejakou náhodou ocitlo medzi dokumentmi spájanými s Operáciou Puerto, no Medzinárodná cyklistická únia (UCI) už svoju chybu napravila a vyčiarkla ma zo zoznamu. Cyklistický svet sa zbláznil a podozrenia číhajú všade. Teraz ležia na mne, pretože som prvý v celkovom poradí. Snažím sa s nimi vyrovnať, a ak to bude potrebné, odovzdám aj vzorku DNA, lebo viem, že nemám čo skrývať," uviedol na svoju obhajobu Contador. Pravdou je, že na 94. ročníku sa jazdec tímu Discovery Channel podrobil mnohým dopingovým testom a všetky boli negatívne.
Tour de France má svoju 104-ročnú históriu, ktorú jej nikto nevezme. Jej sledovanosť je obdivuhodná, Francúzsko má za 130-miliónov eur, čo sú náklady na organizáciu pretekov, zaručenú skvelú trojtýždňovú reklamu v mnohých krajinách. Fanúšikovia aj napriek dopingovým škandálom na preteky nezanevreli a popri trati ich stoja milióny. Najmä v alpských a pyrenejských stúpaniach je atmosféra unikátna. Mnohí fanúšikovia si každoročne berú trojtýždňovú dovolenku, len aby mohli unikátny cirkus na dvoch kolesách sledovať naživo. Tour de France sa už roky drží medzi najsledovanejšími športovými podujatiami histórie. A fanúšikom je jedno, či sa nájde v pelotóne niekto, kto dopuje. Stále si nájdu svojich hrdinov, ktorí sú čistí a pripravujú pre nich nezabudnuteľnú drámu. "Ak niekto dopuje, neznamená to, že by som sa na preteky prestal pozerať. Ide o tú jedinečnú atmosféru a skvelú drámu. Tour je pestrofarebná, spája ľudí. Je to ako ´soap opera´, ale na kolesách," uviedol pre AP Američan Chris Lockwood, ktorý bol na záverečnej etape v Paríži pri viacerých prvenstvách Lanca Armstronga a nechýbal ani v nedeľu pri Contadorovom víťazstve.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 02:03