StoryEditor

Kramnik naďalej šachovým šampiónom

20.10.2004, 00:00
Majstrom sveta Šachovej asociácie profesionálov ostal ruský veľmajster Vladimír Kramnik, ktorý rozhodol o svojej obhajobe až v záverečnej štrnástej partii, keď dokázal v súboji s maďarským vyzývateľom Péterom Lékom využiť výhodu bielych figúrok. Záverečným víťazstvom vyrovnal celkový stav na 7:7, čo mu podľa pravidiel súťaže stačilo na obhajobu majstrovského titulu.

Majstrom sveta Šachovej asociácie profesionálov ostal ruský veľmajster Vladimir Kramnik, ktorý rozhodol o svojej obhajobe až v záverečnej štrnástej partii, keď dokázal v súboji s maďarským vyzývateľom Péterom Lékom využiť výhodu bielych figúrok. Záverečným víťazstvom vyrovnal celkový stav na 7:7, čo mu podľa pravidiel súťaže stačilo na obhajobu majstrovského titulu. Obaja šachisti si po napínavom stretnutí rozdelili prémiu milión švajčiarskych frankov.
Kramnik tak figuruje na šachovom tróne od roku 2000 a je naďalej kráľom skupiny, ktorá sa pred rokmi oddelila od svetovej federácie FIDE a začala hrať vlastný šampionát pod hlavičkou Einstein Group. "Bol to oveľa náročnejší duel ako s Kasparovom pred štyrmi rokmi," priznal 29-ročný Kramnik, ktorý sa na budúci rok bude snažiť o titul absolútneho šampióna. Jeho súperom bude víťaz šampionátu FIDE, v ktorom sa stretnú Garry Kasparov a Uzbek Rustam Kasimdžanov.
Maďarský vyzývateľ bol veľmi sklamaný, veď po víťazstve v ôsmej partii mu stačilo vo všetkých zvyšných len remizovať. Zásluhou brilantnej obrany sa mu to v piatich prípadoch aj podarilo, no v štrnástom pokračovaní už nápor súpera nezvládol, keď v 41. ťahu kapituloval. "Po sľubnom priebehu som s celkovým výsledkom veľmi sklamaný, lebo sa mi nepodarilo triumfovať. Na druhej strane si však uvedomujem, že mám len 25 rokov a ešte budem mať príležitosť si titul vybojovať," povedal smutný maďarský šachista.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. máj 2024 04:31