StoryEditor

Wimbledon je pre mňa tenisový domov

27.06.2007, 00:00
Je najlepšou slovenskou tenistkou. Daniela Hantuchová sa na vrchol dostala pred štyrmi rokmi, kedy jej patrilo piate miesto vo svetovom rebríčku. Po problémoch s hmotnosťou sa teraz opäť dostala medzi svetovú elitu.

Ako však sama tvrdí, najdôležitejšie pre ňu je, aby hrala čo najlepšie. " Rebríček a body nie sú pre mňa smerodajné. Skôr je dôležité, aby som vždy odovzdala na kurte maximum, dala do toho všetko, a to sa potom odzrkadlí aj na výsledkoch," tvrdí v rozhovore pre HN. Teraz štartuje na svojom najoblúbenejšom turnaji, slávnom Wimbledone, kde sa včera prebojovala do druhého kola.

S akým cieľom sa predstavíte na treťom grandslamovom turnaji roka?
- Wimbledon je veľmi nevyspytateľný turnaj. Hlavne, keď sa hrá na tráve. Je to Grand Slam, takže každé kolo je veľmi dôležité. Vždy sa snažím sústrediť na najbližší duel a ísť od zápasu k zápasu. Chcem hrať čo najlepšie a uvidíme, kam sa až dostanem.

Hrá sa na tráve. Vyhovuje vám tento povrch?
- Tráva vyhovuje mojej hre, ktorú preferujem. Vždy sa teším na túto časť roka. Aj keď je niekedy veľmi ťažké sa so všetkým tým dažďom a čakaním na zápas vyrovnať. Tráva je pre mňa dosť špecifická, preto aj veľmi ťažko odhadujem svoje šance.

Máte možnosť na nej trénovať aj počas roka?
- Inokedy netrénujem na tráve, je na to čas len dva týždne pred Wimbledonom. O to je to ťažšie.

Kam zaradujete Wimbledon vo svojej hierarchii?
- Zaraďujem ho určite na najvyššie miesto, čo sa týka všetkých turnajov, aj tých grandslamových. Tu sa tvorí samotná história tenisu a je krásne byť súčasťou tohto turnaja. Určite je to ten najväčší a najlepší turnaj. Je to pre mňa tenisový domov.

Nemáte problém ani so zásadami, ktoré sa v Londýne musia dodržiavať
- Myslím si, že je to pekné. Robí to wimbledonský turnaj špecifickým. Držia sa tej klasiky, vážia si históriu.

Rada vyzeráte na kurte dobre. Neboli ste vo Wimbledone pre pestré oblečenie nežiaduca?
- Nie. Nielenže mám rada zásady, ktoré tu platia, ale ich aj dodržiavam.

Po štyroch rokoch ste sa vrátili do svetovej desiatky. Pred Grand Slamom ste z nej zase vypadli.
- Tým sa absolútne nezaoberám. Rebríček a body nie sú pre mňa smerodajné. Skôr je dôležité, aby som vždy odovzdala na kurte maximum, dala do toho všetko, a to sa potom odzrkadlí aj na výsledkoch.

Takže najlepšia svetová desiatka nie je pre vás lákavá?
- Je to pekný úspech byť v desiatke na svete. Už som dokázala, že na to mám. Opadol zo mňa tlak a môžem sa sústrediť na svoju hru.

Prečo potom uvažujete nad tým, že sa nezúčastnite na Pohári Federácie, aby ste sa mohli sústrediť na postup do svetovej osmičky, a tým pádom hrať na turnaji majsteriek?
- Počas Wimbledonu sa k tomu nebudem vyjadrovať.

Na antukovom Roland Garros ste nehrali štvorhru. Teraz sa predstavíte po boku Any Ivanovičovej. Prečo ju na tráve hráte?
- V Paríži som skončila vo dvojhre a chcela som sa pripravovať na trávu. Bol to podľa mňa veľmi dobrý krok. Štvorhru beriem len ako doplnok. Keď mám chuť, tak si ju zahrám. Uvidím aj podľa počasia, aké bude, aby mi to nenarušilo prípravu na duely vo dvojhre.

Spomínate počasie. Dážď je pre najstarší turnaj v histórii typický. Ovplyvňuje váš výkon fakt, že pre dážď nepoznáte presný začiatok duelu?
- Určite ma to vie ovplyvniť. Je to pre mňa frustrujúce. Hlavne tieto posledné dva týždne boli neuveriteľné. Možno len dva dni nepršalo, takže sa nedalo poriadne trénovať. Je to veľmi ťažké, keď vám dážď naruší samotnú prípravu na turnaj.

Čo robíte, keď prší a vy čakáte na vašu chvíľu?
- Som od rána v areáli a nemôžem nič robiť. Len čakám a pozerám sa, či sa náhodou neblíži môj zápas. Narúša to aj rozcvičku pred duelom a program celého dňa. Je to veľmi frustrujúce.

Ako sa vyvíjala jej kariéra
Rok Umiestnenie v rebríčku
1999 201.
2000 108.
2001 38.
2002 8.
2003 19.
2004 31.
2005 19.
2006 18.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 05:11