StoryEditor

Naši futbalisti sa v českej lige postupne strácajú

09.04.2008, 00:00

Slovenskí futbalisti patrili dlhé roky medzi ozdoby českej ligy. V súčasnosti však hrajú často len "druhé husle". "Do českej ligy prichádzajú v poslednom období len priemerní slovenskí hráči. Česká liga je ich strop a tak to aj vyzerá. Skutočná kvalita smeruje ďalej na západ," povedal pre HN športový riaditeľ Viktorie Žižkov Milan Lešický.
Česká liga našich neláka
Za rieku Moravu odchádzali v minulosti najkvalitnejší slovenskí hráči s jasným cieľom -- presadiť sa a zaujať skautov z prestížnych zahraničných líg. Dnes to tak nie je. "Česká liga slovenskú špičku neláka. Futbal ide za peniazmi. Český trh je momentálne ,vybrakovaný`," skonštatoval Lešický. V aktuálnej päťdesiatke najlepších hráčov českej ligy sa podľa hodnotenia miestnych médií nachádza len jediný Slovák -- Karol Kisel. "Slováci, ktorí momentálne hrajú v Česku, nemajú kvalitu a výraznejšie ambície," myslí si riaditeľ Žizkova. Hráči ako Igor Žofčák či Matúš Kozáčik, ktorí patrili medzi najväčšie nádeje nášho futbalu, sa v českej lige doslova "stratili". Žofčáka poslal najslávnejší český klub Sparta Praha pre slabú výkonnosť na hosťovanie do priemerného Jablonca, bývalá opora slovenskej reprezentácie do 21 rokov Kozáčik je v tíme "rudých" len tretím brankárom. "Buď na to nemajú, alebo im ich súčasná situácia neprekáža. Keby mali ambície a pracovali na sebe, nemuseli byť tam, kde sú," dodal Lešický.
Obrancu Slavie preradili do B-tímu
Česká liga "dodávala" v minulosti do našej reprezentácie viacero hráčov. Momentálne hráva za náš národný tím len jediný, Slavista Matej Krajčík. Ani tomu sa však v súčasnosti v klube nedarí. Posledný duel odohral len za rezervný B tím Pražanov. "Trénerovi sa nepáčil môj výkon a prístup v derby proti Sparte. Musím o svoje miesto v tíme tvrdo zabojovať," povedal pre HN Krajčík. Aj on pripúšťa, že Slovákom v Česku momentálne "ruže nekvitnú". "Na nákup naozaj kvalitných slovenských hráčov nemajú mužstvá peniaze. Kluby dávajú prednosť skôr našim mladším, nádejným hráčom, ktorí sa presadiť môžu, ale aj nemusia," dodal pre náš denník Matej Krajčík.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 04:29