StoryEditor

Bratislavské derby zvýšilo šance Artmedie

21.04.2008, 00:00

Futbalisti Artmedie Petržalka spravili ďalší krok na ceste za ziskom majstrovského titulu. Po včerajšom triumfe nad Slovanom 2:1 si zverenca trénera Vladimíra Weissa udržiavajú pred svojím najväčším konkurentom, majstrovskou Žilinou, naďalej štvorbodový náskok. Duel medzi oboma mužstvami bol zároveň posledným bratislavským derby, ktoré sa odohralo na štadióne za Starým mostom. "Od budúcej sezóny budeme hrať definitívne na bratislavských Pasienkoch. Na súčasnom štadióne, ktorý nespĺňa európske normy, budú hrávať len naše mládežnícke kategórie. Aj preto sme radi, že nám rozlúčkový derby zápas vyšiel," povedal pre HN manažér Artmedie Petr Kašpar.

Žilina to ešte nevzdáva
Šláger futbalovej ligy videla na petržalskom štadióne najvyššia návšteva kola -- takmer 8 tisíc divákov. O víťazstve domácej Artmedie rozhodla nielen pozorná hra v obrane, ale najmä najlepší hráč zápasu -- Juraj Halenár. Petržalský kanonier svojimi dvomi výstavnými gólmi rozhodol duel už v prvom polčase, na dosiahnutie hetriku mu v druhom dejstve chýbali len centimetre. "Diváci videli výborné derby s dobrou kulisou. Hráči siahli na dno svojich síl, predviedli krásne kombinácie. Ja som rád najmä preto, že sme si ustrážili náskok na čele tabuľky," povedal po zápase kouč domácich Vladimír Weiss. Artmedia si tak udržiava sedem kôl pred koncom pred Žilinou bezpečný štvorbodový náskok. "Po včerajšom víťazstve Žiliny sme si zaváhanie nemohli dovoliť. Aj preto sme radi, že sme zvíťazili. Čakajú nás však ešte náročné zápasy," skonštatoval pre náš denník manažér Artmedie. Obhajca majstrovskej trofeje zo Žiliny vie, že už nemá osud vo vlastných rukách. "Je to na Petržalke, ostáva nám len dúfať, že v niektorom zápase zaváha. My sa však ešte rozhodne nevzdávame, naša šanca na titul stále žije," povedal pre HN tréner Žiliny Pavel Vrba. Jedným z kľúčových zápasov v boji o titul bude zápas Artmedie v Ružomberku, ktorý je na programe už nasledujúce kolo. Uvedomuje si to aj žilinský kouč. "Ak sa podarí Artmedii zvíťaziť v Ružomberku, naše nádeje na titul sa výrazne znížia. Naša situácia je zložitá, no máme pred sebou prijateľnejších súperov ako Petržalčania," dodal žilinský tréner.

Obavy z rasizmu sa nepotvrdili
Bratislavské derby sprevádzali zvýšené bezpečnostné opatrenia. Ich príčinou tentoraz nebol iba tradičný pochod slovanistov zo stredu mesta na Petržalský štadión. "Na dnešný deň pripadá výročie narodenia vodcu tretej ríše Adolfa Hitlera. Sme pripravení zakročiť proti prípadným provokáciám," tvrdil nám pán v civile, ktorý stál vedľa uniformovaných policajtov. Pred rokom totiž rozvinuli niektorí "tiežfanúšikovia" Slovana na štadióne transparent oslavujúci narodeniny nemeckého diktátora. Obavy pred včerajším derby neskrývali ani predstavitelia oficiálneho fanklubu Slovana. "Žiadame všetkých fanúšikov ŠK Slovan, aby sa správali počas derby zápasu s Petržalkou bez prejavov rasizmu," vyzývali svojich priaznivcov na svojej stránke členovia Občianskeho združenia Belasá šľachta. Včera však k žiadnym provokáciám či roztržkám na štadióne nedošlo. Slovanisti si tentoraz odpustili aj tradičné pokriky na hráča čiernej pleti obliekajúceho dres Artmedie Karima Guedeho. Aj napriek určitému pokroku však typický slovenský "folklór" z našich štadiónov úplne nevymizol. Potvrdili to aj včerajšie výkriky trojice priaznivcov belasých, ktorí pri každom verdikte rozhodcu, ktorí bol v neprospech Slovana, obťažovali prítomných divákov spŕškou vulgarizmov. "To nie je moja starosť," odpovedal na výzvu diváka, ktorí žiadal ich vykázanie zo štadióna miestny usporiadateľ. Aká bola jeho "starosť" na zápase, za ktorý bol klubom platený, však usporiadateľ nespokojným divákom prezradiť nechcel.

Kto čaká rivalov v boji o titul
Petržalka
doma: Košice, Banská Bystrica, Trnava
vonku: Ružomberok, Nitra, Senec, Dubnica
Žilina
doma: Nitra, Senec, Dubnica
vonku: Košice, Banská Bystrica, Trnava, Zlaté Moravce

Sumár 26. kola
Artmedia -- Slovan 2:1
Žilina -- Ružomberok 4:1
Dubnica -- Nitra 2:1
Zl.Moravce -- Košice 2:1
Trnava -- B.Bystrica 1:0
Trenčín -- Senec dnes o 20.05 hod.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 10:47