„Skôr ako vešať hlavy sa treba z výkonu proti Kanade odraziť,“ tvrdí jeden z lídrov slovenskej reprezentácie na MS Tomáš Tatar.TASR
StoryEditor

MS v hokeji 2022: Slovákov by mohol posilniť Tatar, nad ďalšími lídrami visia otázniky

26.04.2022, 19:36
Autor:
TASRTASR
V prípade Zdena Cháru to vyzerá skôr negatívne. Otázny je štart bronzových medailistov z Pekingu Mareka Hrivíka, Petra Cehlárika a Miloša Kelemena.

Slovenskú hokejovú reprezentáciu na majstrovstvách sveta vo Fínsku by mohol posilniť útočník Tomáš Tatar, ktorému sa po základnej časti NHL skončí klubová sezóna.

V prípade Zdena Cháru to vyzerá skôr negatívne. Otázny je štart bronzových medailistov z Pekingu Mareka Hrivíka, Petra Cehlárika a Miloša Kelemena, prezradil generálny manažér reprezentácie a prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Spolu s realizačným tímom pozorne sledujú aj situáciu v nižších zámorských súťažiach i finálové série play off slovenskej a českej ligy.

Slovenská reprezentácia vstúpila do druhého týždňa záverečnej prípravy na šampionát, ktorý odštartuje 13. mája v Tampere a Helsinkách. Tentoraz na ňom môžu chýbať lídri predchádzajúcich troch veľkých turnajov - vlaňajších MS, olympijskej kvalifikácie a ZOH v Pekingu - Hrivík s Cehlárikom.

Otázny je aj Kelemen. "V dvoch prípadoch je to zranenie, ktoré spomaľuje rozhodnutie, vyzerá to skôr negatívne, a jeden prípad sú rodinné dôvody. Takže s týmito tromi hráčmi zatiaľ veľmi nepočítame. Uzavrieť to budeme musieť už v týchto dňoch. Budeme sa asi musieť pozerať na iných hráčov," povedal Šatan na utorňajšom zraze pred dvojzápasom s Nemeckom v Drážďanoch:

"Na MS, v olympijskej kvalifikácii i na samotnej olympiáde patrili k ťahúňom, no myslím si, že v tíme máme dosť kvalitných hráčov, ktorí môžu vstúpiť do úlohy lídrov a môžu príjemne prekvapiť."

Šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja vysvetlil aj neúčasť obrancu Michala Čajkovského, ktorý sa ospravedlnil pre obavy zo zranenia, čo by mohlo ohroziť jeho kontrakt so Sibirom Novosibirsk:

"Povedal by som, že trošku urýchlene odišiel, i keď to oznámil vedeniu. Poistka však nie je problém, v podstate je nachystaná na stole. On sa rozhodol z nejakej obavy o zranenie a o to, že by ten kontrakt, ktorý má dohodnutý, nebol platný. Berieme to ako legitímny dôvod."

Situácia s posilami z NHL a nižších zámorských súťaží sa bude vyvíjať v ďalších týždňoch, no už teraz je jasné, že sezóna sa skončí po základnej časti útočníkovi New Jersey Devils Tomášovi Tatarovi a bekovi New Yorku Islanders Zdenovi Chárovi.

V prípade Cháru je však vzhľadom na osobné dôvody nepravdepodobné, že príde na MS, navyše sa mu po sezóne skončí zmluva a nie je isté, či 45-ročný veterán potiahne ešte ďalší ročník.

Tridsaťjedenročný krídelník Tatar je najproduktívnejší slovenský hráč v prebiehajúcej sezóne NHL, keď nazbieral v 76 zápasoch 30 bodov (15+15) a bol by platnou posilou vo výbere trénera Craiga Ramsayho.

"So Zdenom som dnes volal, má nejaké osobné dôvody, kvôli ktorým to vyzerá tak, že sa nezúčastní. Takže s ním nerátame. Naopak, Tomáš Tatar svoju účasť zvažuje a vyjadril sa vcelku pozitívne. Ak na tom bude zdravotne dobre, po skončení základnej časti spolu budeme telefonovať. Ostatní hráči sú v play off, takže musíme čakať. Určite nejaké miesta na súpiske necháme voľné. Ak by niekto vypadol v prvom kole, ešte má šancu zasiahnuť do MS," uviedol Šatan.

Krátko pred záverom základnej časti NHL je isté, že do vyraďovačky postúpia Tampa Bay Lightning s Erikom Černákom, Washington Capitals s Martinom Fehérvárym a Calgary Flames s Adamom Ružičkom. O účasť v play off stále bojuje Dallas, v ktorého farbách pôsobia obranca Andrej Sekera a útočník Marián Studenič. Matematickú šancu má ešte aj brankár Jaroslav Halák s Vancouverom Canucks.

Štart play off NHL je naplánovaný na 2. mája a v prípade rýchleho vypadnutia by sa k reprezentácii mohli pridať aj Černák, Fehérváry či Ružička. Ich tímy však majú opäť vysoké ambície, Tampa je dvojnásobný obhajca trofeje a Washington si chce napraviť renomé po predchádzajúcich dvoch sezónach, v ktorých skončil už v 1. kole vyraďovačky.

Calgary vlani v nadstavbovej časti chýbalo. Ružička pendloval medzi NHL a farmou, v prvom tíme "plameňov" stihol odohrať 27 zápasov a nazbieral desať bodov (5+5).

Pri rozhodovaní môže zohrať veľkú úlohu aj nasledujúca sezóna, okrem Cháru sa končia zmluvy aj Sekerovi a Studeničovi a trojročný nováčikovský kontrakt i Ružičkovi. V NHL pôsobil aj Christián Jaroš, ale New Jersey s ním v marci rozviazalo zmluvu a dvadsaťšesťročný obranca sa nepredstaví ani na šampionáte, keďže absolvoval operáciu zraneného členka.

Vedenie reprezentácie pozorne sleduje aj situáciu na farmách a v nižších zámorských súťažiach, v ktorých pôsobí niekoľko ďalších adeptov na najcennejší dres.

Brankár Adam Húska si v prebiehajúcej sezóne odkrútil debut v NHL za New York Rangers. Na farme Hartford Wolf Pack v AHL odchytal 29 zápasov s priemerom 2,80 inkasovaných gólov a 90,2-percentnou úspešnosťou. Hartfordu tesne ušiel postup do vyraďovačky, no dvadsaťštyriročného brankára si môže stiahnuť do prvého tímu NY Rangers, ktorý sa predstaví v play off NHL.

V závere ročníka sa do AHL pozrel aj Dávid Hrenák. Dvadsaťtriročný brankár dokončil svoju poslednú sezónu v univerzitnej NCAA, kde chytal päť rokov za St. Cloud State, a koncom marca podpísal nováčikovskú zmluvu s LA Kings. "Králi" ho draftovali v roku 2018 z celkového 144. miesta. Hrenák ihneď putoval na farmu Ontario Reign, za ktorú odohral tri zápasy s priemerom 1,81 gólov a 95,1-percentnou úspešnosťou zákrokov.

"S jedným z nich sa rokuje, zatiaľ nebudem hovoriť, s ktorým. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia, či príde k zmene, alebo pôjdeme na MS s triom, ktoré už máme tu. To budeme vedieť asi v priebehu týždňa," prezradil Šatan. Momentálne sú v tíme hrdina z Pekingu Patrik Rybár, ďalší medailista Matej Tomek a Dominik Riečický z Košíc.

Nie príliš vydarenú sezónu má za sebou tridsaťjedenročný útočník Richard Pánik, ktorý odohral za NY Islanders len štyri zápasy (0+1) a zvyšok ročníka strávil na farmách v Bridgeporte a Chicagu. V AHL nazbieral dokopy 38 štartov a 18 bodov (9+9). Chicago Wolves však postúpilo do play off ako jednoznačný víťaz Centrálnej divízie a mieri vysoko.

Na farme Calgary v Stocktone odohral Martin Pospíšil 45 duelov a pripísal si 24 bodov (7+17), jeho tím je na čele Pacifickej divízie. Z ďalších ašpirantov na účasť na MS pripadajú do úvahy Maxim Čajkovič, ktorý v sezóne hral v AHL a ECHL, Martin Chromiak, ktorý nazbieral v základnej časti OHL 86 bodov (44+42) v 60 dueloch, no s Kingstonom hrá play off, a teoreticky aj ďalší mladíci.

"Rišo Pánik bude v play off AHL a vyzerá, že minimálne jedno kolo budú hrať. Rovnako je to aj s ďalšími hráčmi. Len čo bude niekto z nich voľný a skončí sa im sezóna, budeme ich kontaktovať a budeme sa snažiť im dať príležitosť nastúpiť na MS," uviedol Šatan.

Generálny manažér reprezentácie predpokladá, že súčasný káder, v ktorom je pred dvojzápasom s Nemeckom 25 hráčov, sa môže ešte z 20 až 25 percent zmeniť.

Aj preto realizačný tím neplánuje zapísať všetkých hráčov na súpisku hneď v úvode MS. "Zmeny sa dajú očakávať ešte po skončení finálových sérii v Česku a na Slovensku. Máme tam vytypovaných nejakých hráčov, ktorí by káder mohli zmeniť. Percentuálne môže byť ešte asi 20 až 25 percent zmien. Uvidíme, aká bude situácia v zámorí, a možno jedna, dve zmeny by mohli byť až na samotnom šampionáte," dodal Šatan.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 18:06