StoryEditor

SOV pripravil vlastný návrh organizácie a riadenia športu

10.07.2007, 15:40
Autor:
SITASITA

V posledných týždňoch a mesiacoch sa diskutuje na politickej scéne aj o novom zákone o športe a organizačnej štruktúre slovenského športu. V súvislosti stým sa nedávno objavil v parlamente poslanecký návrh z dielne KDH a SDKÚ, ktorý však neprešiel ani do druhého čítania. Svoj vlastný návrh zákona pripravuje aj ministerstvo školstva SR, ktoré však chce najskôr vypracovať koncepciu slovenského športu. Na základe výzvy ministra školstva i pléna Slovenského olympijského výboru (SOV) pripravil SOV návrh na racionalizáciu organizačnej štruktúry a riadenia slovenského športu, ktorý vychádza zo skúsenosti z iných európskych krajín a zo sveta. Podľa návrhu by strešnou organizáciou slovenského športu mal byť podobne ako v iných krajinách národný olympijský výbor. Nedávno podobný krok urobili Nemci, ktorí zlúčili dokopy Nemeckú športovú federáciu a Nemecký olympijský výbor do jedného subjektu starajúceho sa o šport v krajine.
"SOV vytvoril pracovnú skupinu a urobili sme si aj prieskum, ako je to v iných európskych krajinách. Na základe toho, sme pripravili návrh, ktorý vychádza z toho, že všetko by bolo zastrešené SOV. Jeho členmi by neboli iba doterajšie subjekty, ale pribrali by sa aj športové zväzy, ktoré boli doteraz bokom. Projekt sa opiera o subjekty s originálnou právnou subjektivitou, ktoré nemôže nikto zastúpiť. Išlo by o zväzy, Antidopingový výbor SR, ale určite nie KŠZ, Slovenskú úniu športu či SZTK. Vyzerá to ako najmodernejšie a najjednoduchšie riešenie riadenia športu," skonštatoval predseda SOV František Chmelár. O tomto návrhu sa na už dvakrát rokovalo na zasadnutí výkonného výboru SOV, ktorý ho aj schválil a následne ho dostal ho aj generálny riaditeľ sekcie športu na Ministerstve školstva SR Pavol Macko.
Voči návrhu SOV sa okamžite objavili viaceré pozitívne, ale i kritické hlasy. Slovenský futbalový zväz (SFZ) nesúhlasil s tým, že vzhľadom na svoju početnú členskú základňu mal iba jeden hlas pri rozhodovaní ako iné, menšie zväzy. V rámci SOV mal však SFZ aj doteraz len jeden hlas. "Aj v MOV počúva prezident FIFA Sepp Blatter Jacquesa Roggeho a neprekáža mu to," poznamenal František Chmelár.
V súvislosti s ďalším smerovaním organizácie a riadenia slovenského športu začali úzko spolupracovať Konfederácia športových zväzov, Slovenská únia športu a Združenia technických športov a činností SR. Z návrhu SOV pravdepodobne napokon nebude nič, keďže slovenskí športoví funkcionári majú o ďalšej organizácii a riadení svoje vlastné predstavy. Hľadajú nové riešenie na základe doterajších štruktúr, ktoré však podľa Chmelára neprinesie nič nové. "Necítim sa preto urazený, ale som smutný z toho, že všetko je - bohužiaľ - ovplyvnené bojom o vlastné pozície a prežitie, ktoré nedovolí prekročiť začarovaný prah a hľadať spoločné riešenie," dodal František Chmelár.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 13:54