StoryEditor

Rakúšania bojujú proti dopingu unikátnou databázou

09.01.2008, 10:23
Autor:
SITASITA

Rakúska lyžiarska federácia v utorok zverejnila databázu biometrických a lekárskych údajov všetkých svojich registrovaných športovcov. Zverejnenie databázy 1181 športovcov by malo zabrániť dopingovému škandálu podobného rozsahu ako bol ten počas zimných olympijských hier 2006 v Turíne, ktorý otriasol rakúskym tímom. V Turíne objavila polícia u rakúskej biatlonovej a bežeckej výpravy veľký objem nedovolených podporných látok.
Nový systém je nastavený tak, aby bolo možné odhaliť nepravidelnosti vo výkonnosti jednotlivých lyžiarov, ktoré by mohli indikovať krvný doping či užívanie nepovolených podporných prostriedkov. Databáza bude pravidelne doplňovaná aktuálnymi výsledkami lekárskych a psychologických vyšetrení, ako aj dopingových testov a informácii o zraneniach, chorobách a užívaných liekoch všetkých rakúskych lyžiarov starších ako 15 rokov, ktorí sú zároveň držiteľmi licencie Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). "Tento nový systém je veľkou pomocou v boji proti dopingu v športe, neumožní nám ho však kompletne vykoreniť. Databáza nedokáže zabrániť bláznom v užívaní zakázaných látok," povedal predseda Rakúskej lyžiarskej federácie Peter Schröcksnadel a dodal: "Vždy chceme vyhrávať, ale transparentným spôsobom."
Federácia do softvéru, ktorý vyvinuli v spolupráci s univerzitou v Innsbrucku, investovala 350 000 eur. Všetci športovci so zverejnením svojich údajov vopred súhlasili. "Je to vynikajúci systém. Žiadna iná federácia v súčasnosti nepoužíva niečo podobného," povedal nezávislý antidopingový expert Hans Holdhaus.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 10:26