StoryEditor

Slovensko proti Írsku s nutnosťou trojbodového imperatívu

07.09.2007, 12:54
Autor:
SITASITA

Slovenská futbalová reprezentácia nastúpi v sobotu 8. septembra od 20.30 h na bratislavskom Tehelnom poli proti Írsku na svoj v poradí ôsmy zápas v kvalifikácii ME 2008. V D-skupine patrí Slovákom momentálne 4. miesto s 9 bodmi, na dvoch postupových priečkach na budúcoročný kontinentálny šampionát v Rakúsku a vo Švajčiarsku sú v súčasnosti Nemecko (19 b) a Česko (14 b). Tretie Írsko má pri rovnakom počte siedmich odohraných stretnutí všetkých spomenutých krajín na svojom konte 13 bodov.
Pre trénera A-tímu SR Jána Kociana to bude ôsmy duel v pozícii šéfa realizačného tímu, štvrtý kvalifikačný.
"Každý, kto sa pozrie na tabuľku, si vie spočítať, aký výsledok musíme dosiahnuť. Hoci sme v posledných troch stretnutiach - dvoch kvalifikačných v Írsku a Nemecku i nedávno v prípravnom súboji v Trnave s Francúzskom herne určite nesklamali, vždy sme v konečnom účtovaní ťahali o gól za kratší koniec. Teraz prišiel čas, keď potrebujeme nielen dobre hrať, ale aj vyhrať. Dopredu nás budú posúvať len víťazstvá a my chceme aj v ďalšom priebehu kvalifikácie ešte o niečo hrať. Preto si pred dvoma domácimi duelmi s Írskom a Walesom (hrá sa v stredu 12. 9. o 18.30 h v Trnave, pozn. SITA) nemôžeme dávať iný cieľ ako vybojovať šesť bodov, ktoré Slovensko udržia reálne v hre," uviedol Ján Kocian, ktorý sa musí zaobísť bez viacerých zranených hráčov. Z tradičných opôr budú lodivodovi A-tímu SR chýbať obranca Martin Škrtel, stredopoliar Dušan Švento a najmä kapitán Róbert Vittek. "Bohužiaľ, musíme sa s ich absenciou vyrovnať a nastúpiť s tým, čo máme k dispozícii. Verím, že ďalší hráči týchto futbalistov dokážu nahradiť." Väčšina slovenských tréningov pred sobotňajším duelom bola zameraná na ofenzívu a útočné činnosti. "Určite budeme myslieť najmä smerom dopredu, obozretní však musíme byť aj vzadu. Íri boli v nedávnom prípravnom dueli v Dánsku (v Aarhuse vyhrali prekvapujúco vysoko 4:0, pozn. SITA) mimoriadne efektívni v koncovke. Tím nášho súpera má vyvážené mužstvo, nenakopáva lopty bezhlavo do šestnástky, naopak disponuje dobrým prechodom do útoku. Íri sú húževnatí, takúto vlastnosť má ich celý národ v povahe, futbalistov nevynímajúc. Bude to mimoriadne náročné stretnutie, ktoré jednoducho musíme zvládnuť," dodal J. Kocian.
Jedným z najväčších ťahúňov slovenského národného tímu proti tímu zo "zeleného ostrova" by mal byť 30-ročný Marek Mintál. Ofenzívny stredopoliar 1. FC Norimberg je po zdravotných problémoch v poriadku a hoci na kvalifikačný duel nastúpil v drese SR naposledy takmer pred rokom (11. 10. 2006 v Bratislave proti Nemecku) a navyše musí v nemeckom klube bojovať o miesto v základnej zostave, verí si: "Nenastúpim s roztrasenými kolenami, veď už mám niečo za sebou. Isté je, že keď chceme ešte v tejto kvalifikácii žiť, musíme proti Írsku i Walesu vyhrať. Dúfam, že sa nám podarí prelomiť streleckú nemohúcnosť a či už ja alebo niekto iný dostane loptu do súperovej siete." Pravý obranca či stredopoliar Slavie Praha Matej Krajčík upozorňuje: "Íri vyhrali v Dánsku 4:0, čo tiež o niečom svedčí. Náš sobotňajší súper má veľmi kvalitný tím, prakticky všetci hráči sú z anglickej Premier League. Očakávam urputný taktický boj, podľa môjho názoru v zápase veľa gólov nepadne." Svoj názor pridal aj ďalší legionár z nemeckej bundesligy, a to z mužstva VfL Bochum Stanislav Šesták: "Už v Írsku sme v marci odohrali napriek prehre so súperom minimálne vyrovnanú partiu. Domáci vtedy vyhrali aj vďaka obrovskej podpore v hľadisku. Teraz verím, že sa to otočí na našu stranu." V strede poľa by mal dať o sebe vedieť talentovaný 20-ročný Marek Hamšík, ktorý pravidelne nastupuje v talianskej Serie A v drese nováčika z Neapola: "Musíme sa jednoznačne sústrediť na ofenzívu a presné zakončenie. Hoci hráme pekne, v poslednom období máme problém strieľať góly. Na to, že tímy z Britských ostrovov bývajú slabšie na pôde súpera, sa nemôžeme spoliehať." Recept na Írov ponúkla aj opora slovenských zadných radov Ján Ďurica z ruského klubu Saturn Moskovská oblasť: "Musíme byť vpredu agresívnejší, drzejší, lebo keď nedáme gól, nemôžeme vyhrať. Sobotňajší zápas chceme zvládnuť a vrátiť Írom marcovú prehru z Dublinu, kde som ja nenastúpil pre trest za dve žlté karty. Teraz hráme doma a súper je zdolateľný. V súčasnosti máme k dispozícii mužstvo, ktoré si rozumie na ihrisku i mimo neho, tréner Kocian ho veľmi dobre skĺbil. Verím, že to vyjde a po tomto dvojzápase s Írskom a Walesom budeme všetci spokojní."
Hlavným rozhodcom sobotňajšieho stretnutia Slovensko - Írsko je Talian Stefano Farina, 43-ročnému arbitrovi budú na čiarach pomáhať krajania Alessandro Stagnoli a Cristiano Copelli, štvrtým rozhodcom je Paolo Dondarini.

Predpokladaná zostava SR:
Senecký - Krajčík, J. Ďurica, Klimpl, Greško - Šesták, Hamšík, Sapara, Čech - Mintál - Hološko

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 19:30