StoryEditor

Tréner hviezdy Vajda: Djokovič túži byť najlepší na svete

14.06.2007, 00:00
Víťazstvá na turnajoch v austrálskom Adelaide, americkom Miami či portugalskom Estorile. Tohtoročná semifinálová účasť na grandslamovom turnaji French Open v Paríži.

Tieto úspechy dosiahol srbský tenista Novak Djokovič aj vďaka slovenskému trénerovi Mariánovi Vajdovi. Do roka a do dňa dokázal náš kouč s Djokovičom preraziť medzi elitu mužského svetového tenisu. Vajda sa ho ujal v júni 2006 - vtedy mu patrilo 40. miesto v rebríčku. Dnes je 20-ročný mladík už svetovou štvorkou, za Rogerom Federerom, Rafaelom Nadalom a Nikolajom Davydenkom. "Novak všetko podriaďuje tomu, aby sa stal svetovou jednotkou," hovorí Marián Vajda v rozhovore pre HN.

Čo vás priviedlo k trénovaniu srbského tenistu, pred rokom ešte 19-ročného Novaka Djokoviča?
- Oslovila ma jedna manažérska spoločnosť, ktorej kontakt na mňa poskytol bývalý slovenský tenista Branislav Stankovič. Novak nemal žiadneho trénera, ja som bol bez angažmánu. Najprv som si ho bol pozrieť na minuloročnom grandslamovom turnaji v Paríži a po pár dňoch som sa rozhodol, že ho budem trénovať.

Vedeli ste o tomto talentovanom srbskom hráčovi pred tým, ako ste ho prvýkrát uvideli?
- V tom čase som trénoval doma, nesledoval som príliš mužský svetový tenis ani som toľko necestoval, takže som ho veľmi nepoznal. Až v Paríži som sa stretol s jeho rodičmi, videl som jeden jeho zápas a tréning. Najprv sme to vyskúšali na päť týždňov a spolupráca trvá dodnes.

Keď ste sa ho ujali, bol v štvrtej desiatke svetového rebríčka. Ako ste ho priviedli až na terajšie štvrté miesto?
- Bol ako surový diamant, ktorý stačilo iba obrúsiť. Samozrejme, že som na ňom videl aj rezervy, ale predovšetkým sa v Djokovičovi skrýval obrovský potenciál. Bol veľmi nadaný, mal dobré podanie a údery zo základnej čiary.

Pred trénovaním Djokoviča ste viedli ženskú fedcupovú reprezentáciu Slovenska. Nebola to veľká zmena?
- Pre mňa bolo skôr obťažnejšie prechádzať z koučovania mužov na ženy. Aj kvôli tomu som veľmi rád ponuku na trénovanie Novaka prijal.

Čo sa skrýva za rýchlym vzostupom vášho zverenca medzi svetovú tenisovú elitu?
- Je veľký talent, ale, samozrejme, je za tým aj kus tvrdej práce. Novak do tréningu dáva všetko, je odhodlaný. Má pred sebou veľký cieľ, chce byť mužom číslo jeden svetového tenisu a všetko tomu podriaďuje.

Na akom mieste v rebríčku by ste rád videli Djokoviča na konci tohto roka?
- Výzvou do najbližšej budúcnosti je udržať si súčasné postavenie a prebojovať sa do záverečného turnaja majstrov. Úžasné by bolo koncoročné tretie miesto za Federerom a Nadalom.

Po dvoch mesiacoch sa skončila antuková sezóna a ihneď nasledujú turnaje na tráve. Čo musíte urobiť, aby si Djokovič rýchlo zvykol na nový povrch?
- Je veľmi náročné adaptovať sa na trávnik. Máme necelé dva týždne prípravy na Wimbledon, podľa mňa najslávnejší turnaj na svete. Treba potrénovať na podaní a returnoch, a zvyknúť si na rýchlejšiu hru oproti antuke.

Dokedy máte podpísanú zmluvu ako tréner Djokoviča?
- Ja som s ním teraz ukončil prvý rok spolupráce a pokračujeme ďalej. Zmluvu mám na neurčitý čas. Ale v podstate sa dá povedať, že budem jeho trénerom ešte minimálne jeden rok.

Okrem Dominika Hrbatého sme nemali v dvojhrách mužov na French Open iného zástupcu. Čo hovoríte na úpadok slovenského mužského tenisu?
- Situácia našich hráčov je momentálne veľmi zlá. Samozrejme, že to robí starosti aj mne - verím v zlepšenie. Myslím si, že v budúcnosti sa naši hráči budú výraznejšie presadzovať na turnajoch.

Kde vidíte najväčší problém súčasného stavu?
- Možno nie je dobré poskytovať hráčom všetko, na čo si zmyslia. Treba ich začať motivovať možno iným spôsobom. Teraz pravdepodobne nevyrástla dobrá generácia hráčov, musíme mať asi viac trpezlivosti.

Je ťažké pre mladého tenistu sa presadiť z turnajov najnižšej kategórie (Futures a Challengere) až do tých elitných?
- S týmto momentálne bojuje aj moja dcéra Nikola. Zúčastňuje sa na turnajoch futures a snaží sa získavať body do svetového rebríčka. Chyba je v tom, že dnes neexistuje nejaký dôvod, ktorý by našich mladých tenistov spájal. Tréneri kedysi vedeli hráčov doviesť k väčšej súdržnosti, zvyšovali konkurenciu - v minulosti to bolo iné.

Prečo to nie je tak dnes?
- V súčasnosti má každý vlastného trénera, v tenise je väčší individualizmus. Tenis, a dá sa povedať, že celá spoločnosť, sa uberá iným smerom. V časoch mojej hráčskej kariéry sme si spoločne s Miloslavom Mečířom či Braňom Stankovičom viac pomáhali, poradili sme si, otvorene sme hovorili o tréningových či turnajových plánoch.

Čo sa vám najviac nepáči na tom, akou cestou smeruje tenis na Slovensku?
- Slovenský tenisový zväz by mal plniť svoju funkciu. Nemali by dovoliť rušenie tenisových klubov na Slovensku, dopočul som sa, že niektoré by mali zaniknúť. Deti musia niekde vyrastať, a kluby im tieto podmienky majú vytvárať.

KTO JE MARIÁN VAJDA
Bývalý slovenský tenisový reprezentant, účastník letných olympijských hier 1992 v Barcelone. Rodák z Považskej Bystrice (nar. 24. 3. 1965) dosiahol vo svetovom rebríčku najvyššie umiestnenie v septembri 1987, keď bol na 34. mieste. Počas svojej kariéry vyhral dva turnaje najvyššej kategórie - ATP, v Prahe a vo švajčiarskej Ženeve. Oba na antukovom povrchu. Ako hráč ukončil svoje pôsobenie v roku 1994. Počas desiatich rokov zarobil na odmenách celkovo viac ako 750-tisíc dolárov (asi 19 miliónov korún). Začal sa venovať trénovaniu - ujal sa vtedy sedemnásťročného Dominika Hrbatého. Bol trénerom daviscupového tímu Slovenska mužov i fedcupovej reprezentácie žien. Od júna minulého roka koučuje srbského tenistu Novaka Djokoviča.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 02:25