StoryEditor

Brazílsky gigant je na dne

04.12.2007, 23:00

Najslávnejší brazílsky futbalový klub Corinthians prežíva najväčšiu krízu vo svojej histórii. Majster najvyššej súťaže spred dvoch rokov vypadol do druhej ligy. Za svoju nelichotivú situáciu vďačí najmä bývalému vedeniu klubu.
Za pádom ruský miliardár
Podľa brazílskych odborníkov bol osud klubu zo Sao Paula už iba zavŕšením tragického scenára, ktorého výsledok bol už dlhšie známy. V poslednom období sa objavilo množstvo podozrení, do ktorých bol zapletený aj známy ruský miliardár Boris Berezovský. Podľa informácií brazílskej tlače klubová pokladnica iba prepierala peniaze ruského zbohatlíka. Prvé podozrenia vyplávali na povrch, keď bývalé vedenie klubu podpísalo desaťročný kontrakt so spoločnosťou Media Sports Investments. Tú vlastní Berezovského obchodný spoločník, Iránec Kiu Joorabchiana. Veľkorysé investície mali iba krátkodobý efekt, keď v roku 2005 Corinthians získali svoj štvrtý majstrovský titul. Nasledoval postupný rozpredaj hráčov a pomaly sa rozplynuli aj plány na výstavbu nového štadióna. "Korupcia vedenia v spojení s krokmi nezodpovedných dobrodruhov," nazval príčinu krachu klubu popredný brazílsky analytik Juca Kfouri.
,,Najsmutnejší deň môjho života"
Po vypadnutí klubu s 97-ročnou tradíciou do druhej ligy zavládlo medzi vernými fanúšikmi klubu obrovské sklamanie. "Najsmutnejší deň môjho života," vyjadril sa jeden z členov početného, údajne až 30-miliónového fanúšikovského tábora Corinthians. V nedeľu Corinthians iba remizoval na ihrisku Gremia 1:1 a definitívne opúšťa najvyššiu brazílsku súťaž. "Smutnejší deň ako deň, keď zomrela moja matka," trpko dodal Joao Paulo Tonidandel z oficiálneho fanklubu mužstva zo Sao Paula. Tréner Nelson Baptista však dúfa v obrat k lepšiemu už počas nasledujúceho ročníka. "Život ide ďalej. Náš klub má silnú tradíciu a aj po tomto údere sa postaví na nohy," vyjadril sa tréner Corinthians.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 06:47