StoryEditor

Slovenským šampiónom je Martikán

Po tretíkrát v kariére triumfoval v ankete Športovec roka. Michal Martikán si ju zaslúžil za zisk zlatých medailii na majstrovstvách európy a najmä na svetovom šampionáte.

Martikán triumfoval Majstrovstvách Európy pred svojim dlhoročným rivalom z Francúzska a dvojnásobným olympijským víťazom Tonym Estanguetom. „U nás je vodný slalom na periférii záujmu. Takéhoto ocenenia sa ja nikdy nedožijem, ale samozrejme Michalovi ho prajem,“ tvrdí exkluzívne pre HN Estanguet. Po tretíkrát v kariére triumfoval v ankete Športovec roka. Michal Martikán vyhral vďaka zisku zlatých medailí na majstrovstvách Európy, a najmä na svetovom šampionáte. Tam skončil pred svojím dlhoročným rivalom z Francúzska a dvojnásobným olympijským víťazom Tonym Estanguetom. "U nás je vodný slalom na periférii záujmu. Takéhoto ocenenia sa ja nikdy nedožijem, ale samozrejme Michalovi ho prajem," tvrdí exkluzívne pre HN Estanguet.

Vtedy na Liptove
Na vrcholových podujatiach vo vodnom slalome sa dvojica Martikán - Estanguet stretáva už štrnásť rokov. "Od európskeho šampionátu juniorov v Liptovskom Mikuláši. Odvtedy patríme medzi najlepších na svete," konštatovala francúzska jednotka na divokej vode. A má pravdu. Martikán sa stal majstrom sveta už štyrikrát a má aj olympijske zlato z roku 1996. Estanguet triumfoval na letnej olympiáde dvakrát (2000 a 2004) a zo svetových šampionátov má štyri medaily (jednu zlatú a tri strieborné). "Naša rivalita a striedanie úspechov je jedinečné. Neviem o žiadnom inom športe, kde by bolo takéto dlhoročné súperenie," hovorí Estanguet. Nášmu denníku priznal, že výkony slovenského reprezentanta ho nútia k ešte tvrdšiemu tréningu a možnosť poraziť Martikána pre neho vždy bola a bude veľkou výzvou. "Pred tým, čo dokáže na divokej vode, mám obrovský rešpekt. Na každé podujatie je perfektne pripravený, k pretekom pristupuje vždy profesionálne. To obdivujú jeho súperi na celom svete," uviedol 29-ročný rodák z mestečka Pau.

Priateľstvo im nehrozí
Ich najpamätnejší súboj sa odohral na olympijských hrách v Aténach pred tromi rokmi. Martikán vtedy zvíťazil a tešil sa zo zisku druhej zlatej medaily v kariére. Celé Slovensko vtedy sledovalo diskutabilnú dvojsekundovú penalizáciu nášho reprezentanta, ktorá ho o triumf pripravila. Zlato si z Grécka odniesol práve Francúz. "Napriek kontroverzným udalostiam som presvedčený o tom, že víťazstvo mi patrí zaslúžene. Michala mi v tom momente bolo ľúto, ale postupovalo sa podľa pravidiel," skonštatoval Estanguet. Ich obrovská rivalita im pravdepodobne nedovoľuje, aby boli viac ako len súperi na divokej vode. "On toho veľa nenahovorí, je veľmi hanblivý. Netelefonujeme si, ani nie sme kamaráti. Náš vzťah je čisto profesionálny - sme jednoducho súperi," prezradil Estanguet, ktorý v ankete Športovec roka vo Francúzsku skončil najvyššie v roku 2004 - na piatom mieste.

Peking nemá istý
Samotný Martikán sa ešte dodnes nezmieril s tým, že v Aténach skončil "až" na druhom mieste. "Som dvojnásobný olympijský víťaz," tvrdí pre HN Martikán. Oficiálne ešte nie. Po budúcoročných letných hrách v čínskom Pekingu to tak byť môže. "Som si istý, že už teraz robí Michal všetko pre to, aby získal v Pekingu zlato," povedal Estanguet. K olympijskemu súboju dvoch titanov tohto športu ešte nemusí prísť. Náš reprezentant už miestenku na toto podujatie má, francúzsky šampión však zatiaľ nie. "Musím uspieť v domácich kvalifikačných pretekoch. Nemôžem sa spoliehať na to, že som držiteľom dvoch zlatých medailí - prvoradá je športová forma. Nechcem v Číne chýbať. Chcem proti Michalovi vybojovať tretie zlato v rade," dodal Estanguet.

Tony Estanguet
Dvojnásobný francúzsky olympijsky víťaz
Som si istý, že už teraz robí Michal Martikán všetko preto, aby získal v Pekingu zlato.

Vzostupy a pády Michala Martikána:
Už ako 16-ročný získal bronzovú medailu na majstrovstvách sveta. O rok neskôr sa stal olympijským víťazom a pre Slovensko získal prvé zlato v ére samostatnosti. Bol vyhlásený za Športovca roka 1996 a 1997. Jeho slávu však utlmila tragédia. Zrazil človeka, ktorý zomrel, a v podmienečnom treste riadil vozidlo. Hrozilo mu väzenie. Dočkal sa však amnestie od prezidenta republiky Rudolfa Schustera. Ďalej rozširoval zbierku cenných kovov z vrcholových podujatí a bol najväčším favoritom olympijských hier v Aténach 2004. Stal sa víťazom, ale iba na desať minút. O zlato ho pripravil úspešný protest francúzskej výpravy a jeho najväčší rival Tony Estanguet.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 13:50