StoryEditor

Bleskový Bolt má druhé zlato

21.08.2008, 00:00
Jamajský šprintér Usain Bolt potvrdil na olympijských hrách v Pekingu svoju suverénnu pozíciu najrýchlejšieho muža planéty. Po víťazstve v najkratšom šprinte na sto metrov totiž dokázal 21--ročný "Bleskový Bolt" ako znie jeho prezývka vyhrať aj šprint na 200 metrov -- a rovnako ako na najkratšej trati aj teraz zabehol nový svetový rekord.

Jamajský šprintér Usain Bolt potvrdil na olympijských hrách v Pekingu svoju suverénnu pozíciu najrýchlejšieho muža planéty. Po víťazstve v najkratšom šprinte na sto metrov totiž dokázal 21-ročný "Bleskový Bolt", ako znie jeho prezývka, vyhrať aj šprint na 200 metrov -- a rovnako ako na najkratšej trati aj teraz zabehol nový svetový rekord. Ten časom 19 sekúnd a 30 stotín zlepšil o dve stotiny sekundy.
Jamajský superrýchlik sa do olympijskej histórie zapísal ako v poradí deviaty muž, ktorý vyhral stovku aj dvojstovku na jedných hrách. Naposledy sa to podarilo už pred 24 rokmi Američanovi Carlovi Lewisovi.
Pre dvojnásobného olympijského víťaza to bol už jeho ôsmy pekinský štart. V čínskej metropole ho pritom čakajú ešte minimálne dva. Predstaví sa totiž v jednej z najsledovanejších disciplín hier, v štafete mužov. No Jamajčania môžu v štafete taktizovať a v rozbehoch dať šancu náhradníkovi, aby si Bolt trochu oddýchol. Kvalifikácia štafiet je na programe už dnes, finále sa pobeží o deň neskôr. Jamajčania sú pritom považovaní za najväčšieho favorita na zlato. Bez ohľadu na zisk tretieho zlata sa Bolt zaradil medzi najvýraznejšie postavy tohtoročných olympijských hier.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 05:37