StoryEditor

Doping na Tour Astanu nezničil

06.09.2007, 00:00
Cyklistický tím Astana, ktorého meno poškodili na tohtoročnej Tour de France dopingové škandály jeho jazdcov Alexandra Vinokurova a Andreja Kašečkina chce pokračovať v seriály najprestížnejších pretekov -- Pro Tour. Je pripravený sa uchádzať o licenciu a pod názvom Astana chce figurovať až do roku 2010. "Doteraz sme nezaznamenali žiadne náznaky, že by tím nemal pokračovať," uvádza sa vo vyhlásení tímu Astana Cycling Team. Jeho hlavným sponzorom je Cyklistická federácia Kazachstanu. Na jej čele stojí predseda vlády tejto krajiny Daniel Kenžetajevič Achmetov.

Cyklistický tím Astana, ktorého meno poškodili na tohtoročnej Tour de France dopingové škandály jeho jazdcov Alexandra Vinokurova a Andreja Kašečkina, chce pokračovať v seriáli najprestížnejších pretekov -- Pro Tour. Je pripravený sa uchádzať o licenciu a pod názvom Astana chce figurovať až do roku 2010. "Doteraz sme nezaznamenali žiadne náznaky, že by tím nemal pokračovať," uvádza sa vo vyhlásení tímu Astana Cycling Team. Jeho hlavným sponzorom je Cyklistická federácia Kazachstanu. Na jej čele stojí predseda vlády tejto krajiny Daniel Kenžetajevič Achmetov.

Chcú si napraviť meno
Najdôležitejším motívom, kvôli ktorému sa rozhodol tím pokračovať, je obnoviť svoju reputáciu v cyklistickom svete. Tú pokazili dopingové prehrešky jazdcov Astany na Tour de France. Dvoch Kazachov, Vinokurova ako lídra pretekov ešte v ich priebehu a Kašečkina po ich skončení, usvedčili z použitia krvného dopingu. Celý tím Astana po oznámení pozitívneho výsledku Vinokurovovej kontroly odstúpil z pretekov. Obaja pretekári už nie sú členmi tímu. Ten musel opustiť aj Matthias Kessler, ktorý bol pozitívny na zakázaný prostriedok -- testosterón. Táto séria dopingových usvedčení prinútila organizátorov významných etapových pretekov Vuelta a Espaňa vyradiť Astanu zo štartovej listiny. Paradoxné je, že tento tím ponúkol pozíciu tímového manažéra jednému z najuznávanejších cyklistických odborníkov, športovému riaditeľovi Discovery Channel Johanovi Bruyneelovi. Ten sa k tejto ponuke zatiaľ nevyjadril.

Tím ovláda premiér Kazachstanu
Rozpočet stajne na tento rok predstavuje 12 miliónov eur (viac ako 400 miliónov korún) a za jeho pokrytím stojí najmä tento politik. "Nášmu tímu určite tieto aféry nepomohli. Všetko záleží na Danielovi Achmetovovi, či bude chcieť finančne dotovať tím aj v budúcom roku," uviedla prednedávnom pre HN hovorkyňa tímu Corinne Drueyová. Podľa vyhlásenia tímu to vyzerá tak, že Astanu uvidíme na etapových pretekoch aj v nasledujúcich rokoch. Podľa Drueyovej sa dopingové prehrešky v cyklistike negatívne prejavili aj v záujme fanúšikov o tento šport.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 08:35