StoryEditor

Boj o Amsterdam

08.08.2007, 00:00
Slavia Praha alebo MŠK Žilina: ktorý z týchto tímov sa predstaví v treťom predkole Ligy majstrov v amsterdamskej aréne proti slávnemu Ajaxu? V tejto chvíli je jasné iba toľko, že šance sú takmer vyrovnané, po bezgólovom prvom stretnutí má bližšie k postupu pražské mužstvo.

Zdanlivo bežný súboj medzi dvoma klubmi má aj iný rozmer: hrá slovenský majster s českým vicemajstrom.Aj preto vládne pred dnešným večerným duelom na Strahove mimoriadna rivalita. "Postup cez Slaviu je pre nás obrovská motivácia," vyhlásil pre HN generálny manažér Žiliny Karol Belaník. Sebavedomie neskrývajú ani Česi. "Môžem za všetkých hráčov sľúbiť, že na ihrisku odovzdávame maximum," odkázala cez idnes.cz súperovi hlavná hviezda Slavie a vicemajster Európy z roku 1996 Vladimír Šmicer.

Lahôdka za dverami
V konečnom dôsledku však môžu rozhodnúť napokon detaily. "Slavia bude určite hrať útočnejšie ako u nás, presne to však máme v pláne aj my. Nebudeme iba brániť, na to mužstvo nemáme. Myslím si, že navzájom sa už nemôžeme ničím prekvapiť, pretože tréner Karel Jarolím nás má veľmi dobre prečítaných a náš kouč Pavel Vrba bol tiež Slaviu viackrát pozorovať," povedal pre agentúru SITA stredopoliar "žltozelených" Róbert Jež.
Pražský klub, ktorý sa ešte nikdy nedostal do hlavnej fázy Ligy majstrov, je presvedčený, že k zbytočnej dráme ani nedôjde. "Vyhráme 1:0, predlžovať sa určite nebude a my postúpime," hovorí pre internetovú stránku Slavie francúzsky futbalista Mickael Tavares.
Na víťaza čaká skutočne lahôdka: Ajax Amsterdam je 29-násobným majstrom Holandska. V roku 1995 navyše vyhrali najprestížnejšiu klubovú súťaž - Ligu majstrov. Triumf získali aj v Pohári UEFA pred pätnástimi rokmi.

Ako sa predáva Šmicer
Na štadióne na Strahove, ktorý je domovským stánkom Slavie (svoj štadión v Edene budú mať Pražania zrekonštruovaný zhruba v marci budúceho roku) sa však príliš veľa divákov neočakáva. "Zatiaľ sme predali 4-tisíc vstupeniek, očakávame však takmer desaťtisícovú návštevu (kapacita štadióna je 19-tisíc miest - pozn. red.)," povedal pre HN hovorca "zošívaných" Ondřej Zlámal. Dôvodom menšej návštevnosti je hlavne fakt, že lístky stoja od 350 do 850 českých korún.
Drahé vstupenky však majú podľa šéfa Slavie Petra Doležala svoj význam. "Chceme predať legendu Šmicera," vysvetľuje pre idnes.cz.

Naši vedia, o čo hrajú
Oba tímy majú za postup z tohto prestížneho česko-slovenského súboja sľúbené prémie od šéfov klubov. "Máme pripravené prémie, ich výšku však nechceme zverejňovať," potvrdil pre HN Zlámal. Podľa neho bude Liga majstrov pre Slaviu lukratívna, až keď Pražania postúpia do hlavnej fázy. Podobne rozmýšľa aj žilinský Belaník. "Hráči vedia, o čo hrajú. Prémie za prípadný postup určite dostanú, hlavnou motiváciou však pre nich zostáva vyradiť slávny pražský klub."
Víťazný tím dostane za postup sumu aj od Európskej futbalovej únie, ktorá by mala byť okolo troch miliónov korún. Žilinské ciele by sa však prípadným neúspechom nezmenili. "Keby sme aj nepostúpili, určite by to neovplyvnilo chod nášho klubu. Rozpočet na sezónu máme zabezpečený," vysvetlil pre HN Belaník.

POROVNANIE SÚPEROV

Slavia Praha
Rozpočet klubu:
100 miliónov českých korún
Majiteľ: Petr Doležal
Kedy vznikol klub: 1892
Úspechy: majster Česka v roku 1996
- 9-násobný majster bývalého Československa
- semifinále Pohára UEFA (1995/1996)
Hviezdy mužstva: Vladimír Šmicer (stredopoliar), Stanislav Vlček (útočník), Martin Vaniak (brankár)

Žilina
Rozpočet klubu:
80 miliónov slovenských korún
Majiteľ: Jozef Antošík
Kedy vznikol klub: 1908
Úspechy: štvornásobný víťaz slovenskej ligy
Hviezdy mužstva: Mário Breška (útočník), Zdeno Štrba (stredopoliar), Tomáš Hubočan (obranca)

POSTÚPI SLAVIA, MYSLIA SI TIPUJÚCI
Českí aj slovenskí tipujúci sa zhodujú: do tretieho predkola Ligy majstrov postúpi Slavia. V najväčšej slovenskej stávkovej spoločnosti Fortuna podali tipujúci do včerajšieho dňa 150-tisíc slovenských korún. Ďalších 10-tisíc korún vsadili ľudia na remízu a iba 2-tisíc korún bolo na víťazstvo Žiliny. V Česku sú ľudia o niečo opatrnejší, ale takisto veria viac Pražanom: 103 tisíc českých korún bolo vsadených na víťazstvo Slavie a 6-tisíc korún na výhru slovenského majstra.

KOĽKO MôŽETE ZAROBIŤ
Slavia - Žilina
tip: víťazstvo Žiliny
kurz: 5,68
Vklad: 1 000 Sk
Možná výhra: 5 680 Sk

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:39