StoryEditor

Budem hrať NHL, alebo ukončím kariéru

19.07.2007, 00:00
Je hokejovým majstrom sveta zo švédskeho Göteborgu 2002. Gólom do Ruskej siete vo finálovom zápase rozhodol o titule svetových šampiónov pre Slovensko.

Petrovi Bondrovi patrí miesto v tretej desiatke najlepších strelcov v histórii zámorskej NHL, počas 16 sezón dal 503 gólov. O tom, či začne 39-ročný hokejista v najprestížnejšej súťaži sveta aj svoju 17. sezónu, ešte nevedel. "Ešte nie som definitívne rozhodnutý, či skončím s hokejom. Urobil by som to najmä kvôli rodine," hovorí v rozhovore pre HN Peter Bondra.

Pred pár týždňami ste uviedli, že zvažujete aj konicec hokejovej kariéry. Už ste sa rozhodli o svojej budúcnosti?
- Dávam si na to čas. Nemám dôvod urobiť nejakú zmenu, nechávam tomu voľný priebeh. Aj by som chcel pokračovať v kariére, ale sú momenty, keď by som najradšej skončil. Ešte nie som definitívne rozhodnutý.

Aj starší hokejisti ako vy dokážu hrať na vrcholovej úrovni. Prečo rozmýšľate o konci?
- Jednoznačne kvôli rodine. Chcel by som viac času tráviť s manželkou a deťmi, lebo počas dlhoročnej kariéry som na nich nemal dostatočne veľa času. Ak by som sa rozhodol hrať, tak jedine vo Washingtone, kde žijem.

Pre zdravotné problémy ste chýbali v posledných zápasoch minulého ročníka zámorskej NHL. Cítite sa už lepšie?
- Čo sa týka zranení, je to so mnou už dobre, začínam trénovať a dostávam sa do takého "letného tempa". Dal som si dlhší odpočinok, aby som zranený krk a rameno príliš nenamáhal.

Objavili sa počas leta nejakí záujemcovia z klubov zámorskej profiligy o vaše služby?
- Keď som po sezóne odchádzal z Ameriky, povedal som svojmu manažérovi, aby v mojom mene nepodnikal žiadne kroky na uzatváranie zmluvy. Situáciu o mojej budúcnosti budem riešiť s agentom až po mojom návrate do USA v polovici augusta.

Neprekáža vám, že sa teraz podpisujú kontrakty s hráčmi a vy sa k tomu dostanete o mesiac?
- Nemám dôvod na žiadnu paniku z toho, že nemám zmluvu. Zvažujem všetky možnosti. Srdce by túžilo hrať, ale telu nerozkážete. Tak sa na to momentálne pozerám - nechávam tomu voľný priebeh.

Existuje možnosť, že budete hrať aj v nejakej európskej súťaži, alebo jedinou možnosťou je pre vás iba NHL?
- Áno, keď sa rozhodnem ešte pokračovať, tak jedine v zámorskej profilige. Mal som síce údajne ponuky zo Švajčiarska či ruskej superligy, ale pôsobenie v Európe odmietam. Kvôli rodine nemám žiaden dôvod na to, aby som hral európsku súťaž.

Čo plánujete robiť po skončení hokejovej kariéry?
Nad tým premýšľam asi posledné dva roky. Môj život je hokej, takže by som rád ostal pri hokeji. Trénerská práca je veľmi ťažká, skôr si viem predstaviť, že by som bol vyhľadávačom talentov.

Naskytla sa vám už nejaká konkrétna ponuka na mimohráčske pôsobenie v hokeji?
- Počas dlhoročnej kariéry som spoznal veľa ľudí. Myslím si, že keby som mal záujem o takúto prácu, tak by som sa určite k niečomu dostal. Ale ešte sám neviem, či chcem hrať alebo nie. Všetko je otvorené.

Máte 14-ročného syna Davida, ktorý po vás údajne zdedil hokejové gény. Môže to dotiahnuť v budúcnosti tam kde vy?
- Nenútim ho k tomu, aby silou-mocou hral niekedy v NHL. Má výborné výsledky v škole a mojím cieľom je, aby sa vďaka hokeju dostal na vysokú školu a, samozrejme, aby ju aj skončil. Či už ho bude hokej baviť natoľko, že by sa ním živil - to už závisí od jeho rozhodnutí.

Už sa niekto výraznejšie zaujímal o "nového" Bondru v Spojených štátoch?
- Bol pozvaný do juniorského kempu mužstva najvyššej americkej súťaže. Vybrali si hráčov, ktorí by sa mohli dostať do prvého mužstva. Nevidel som dôvod, aby bojoval o pozíciu v tíme so 17-ročnými chlapcami, nakoľko môj syn iba teraz nastúpi na strednú školu. Na druhej strane som bol hrdý na to, že si niekto všimol jeho hokejové schopnosti.

Dnes podpíše váš bývalý reprezentačný spoluhráč Žigmund Pálffy zmluvu so Skalicou. Čo hovoríte na jeho návrat na ľad?
- Trošku mešká, počítal som s tým, že sa k hokeju vráti už v minulej sezóne. Bola by veľká škoda, keby v najlepšom veku skončil, som veľmi rád, že pokračuje ďalej.

Bude podľa vás na jeho výkone vidieť, že pol druha roka nestál na korčuliach?
- Môžem povedať, že niektorým hráčom by to robilo problém. Ale Žigo je typ človeka a športovca, na ktorom ani nezbadáte, že by takú dlhý čas nehral. Skôr naopak, bude mať väčšiu vôľu a chuť na hokej. On má potrebu hrať hokej, a Slovensko potrebuje jeho.

Uvidíme vás ešte niekedy v reprezentačnom drese Slovenska?
- Na to sa vzhľadom na to, čo som naznačil v úvode nášho rozhovoru nedá absolútne odpovedať. Nikdy som s národným tímom neskončil, vždy zaň veľmi rád hrám. V neposlednom rade by musel byť o mňa záujem.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. september 2024 03:26