StoryEditor

Ďalší dopingový šok: Lysenková má pozitívnu A-vzorku

20.07.2007, 11:21
Autor:
SITASITA

Po dopingovom škandále špičkových bulharských atlétok, majsterky Európy na 400 m Vanie Stambolovovej a vicemajsterky Európy v skoku do výšky Veneliny Venevovej, sa podľa ruských médií zaplietla do dopingových pavučín aj svetová rekordérka a európska šampiónka v hode kladivom Tatiana Lysenková.

Ako informuje agentúra "Ves sport", 23-ročná kladivárka mala pozitívny test 9. mája na mimosúťažnej kontrole v Moskve, kde ju nečakane navštívili komisári Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) po sústredení v juhoruskom Adleri. Výsledok analýzy A-vzorky, ktorá sa robila v laboratóriu s akreditáciou WADA vo švajčiarskom Lausanne, doručili na sekretariát Všeruskej atletickej federácie 13. júla. Látka, ktorú u Lysenkovej objavili, patrí v klasifikácii WADA do triedy S4 - látky s antiestrogénnou aktivitou, čiže ide o látky blokujúce ženské hormóny. V prípade, že pozitívny test potvrdí aj B-vzorka, Lysenková príde o svetový rekord 78,61 m z 26. mája v Soči a anulujú aj všetky jej výkony dosiahnuté po 9. máji.
Tatiana Lysenková a jej tréner Nikolaj Beloborodov neverili vlastným ušiam, keď sa zo zahraničných zdrojov dozvedeli o výsledku analýzy A-vzorky. "Sme šokovaní!" - citoval denník Sovetskij sport Beloborodova, ktorý na otázku, od koho presne sa dozvedeli šokujúcu informáciu, jednoducho odvetil iba toľko, že od dobrých priateľov. Na margo toho, ako sa mohla zakázaná látka dostať do tela svetovej rekordérky, Nikolaj Beloborodov povedal len, že mohlo ísť o nejaký nápoj s veľkým množstvom umelého farbiva, akých je dnes veľmi veľa.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 18:32